Дали цитрусовите плодове намаляват риска от инсулт?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Проучванията показват, че цитрусовите плодове са дори по-здравословни за нас, отколкото предполагаме

 

Всички знаем, че цитрусовите плодове са здравословни. Нещо, което може би не знаем обаче, е, че портокалите и лимоните са силно препоръчителни, когато става въпрос за предотвратяване на затлъстяването и други заболявания.

Те също така поддържат здравето на черния дроб и сърцето. Ние получаваме всички тези предимства благодарение на компонентите в тези плодове. Днес искаме да говорим за един конкретен, те се наричат ​​флаванони.

На последната среща на Американското дружество по здравеопазване и химия, проведена през август 2024 г., беше представено интересно проучване за ползите от цитрусовите плодове при сърдечни и чернодробни заболявания.

Това изследване е публикувано в няколко научни списания. Сега информацията, която много хора вече знаеха, беше допълнена с нови факти.

Едно е сигурно: цитрусовите плодове са дори по-важни за нашето здраве, отколкото сме смятали досега.

Цитрусовите плодове помагат за регулиране на телесните мазнини

В наши дни затлъстяването е проблем на общественото здраве. Неподдържането на здравословно тегло означава повишаване на риска от развитие на някои сърдечни заболявания, чернодробни проблеми и диабет.

Затлъстяването повишава оксидативния стрес и възпалението. Следователно той предизвиква редица реакции, които са много опасни за нашето здраве.

Наличието на изобилие от мастни клетки е сериозен проблем за нашето здраве, с който трябва да се борим възможно най-скоро.

Яденето „по-малко“ не е решението. Трябва да се храним добре. Да се ​​грижим за вида храна, която слагаме в чиниите си, е дори по-важно от количеството, което ядем.

Една важна част от балансираната диета са цитрусовите плодове. Ето някои причини, поради които са толкова важни:

  • Цитрусовите плодове като лимони, портокали или грейпфрути съдържат големи количества антиоксиданти. Сред тях най-мощни са флаваноните.
  • Цитрусовите флаванони могат да ни помогнат да намалим оксидативния стрес, причинен от излишните мазнини. Ако консумираме цитруси редовно, тези отлагания ще бъдат по-малко устойчиви.
  • Важно е обаче да имате предвид, че пиенето на лимонов сок няма да ви накара да отслабнете веднага. Това, което всъщност прави, е да ни улесни да отслабнем, защото мазнините в тялото ни вече не са толкова „компактни“. Мастните възли са по-слаби.
  • Цитрусовите плодове също благоприятстват функциите на черния дроб. Те могат да помогнат за намаляване на нивата на кръвната захар, което ни позволява да предотвратим абдоминалното затлъстяване.

Флавононите, открити в цитросите намаляват риска от инслути

Инсултите са друг основен риск за общественото здраве.

Въпреки че не можем да предотвратим появата му, можем да намалим шансовете това да ни се случи, като консумираме повече цитрусови плодове.

Това е така, защото съдържат флаванони, които ни помагат да намалим риска от инсулт с почти 19%. Флавононите правят това, като предотвратяват образуването на съсиреци и най-вече като помагат за поддържане на мозъчните кръвоносни съдове в добро състояние.

Проучване, публикувано в списанието LiveScience, показва, че хората, които консумират портокали, лимони и грейпфрут всеки ден, са с до 19% по-малко вероятно да получат исхемичен инсулт.

Източници:verywellhealth.com www.anthem.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *