Какво се случва с кожата, косата и очите ако не се изкъпете след басейн?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Плуването е отлична физическа активност, която може да се извършва както басейн, така и в морето

басейн

Плуването в басейн е занимание, подходящо буквално за всеки. В почти всеки по-голям град има открити и закрити басейни, които хората могат да ползват по всяко време – както през лятото, така и през зимата. Посещението на басейн обаче може да повлияе негативно на състоянието на кожата и косата. Много често могат да пострадат и очите, както и лигавицата на носа и устата. Това се дължи на високото съдържание на хлор, тъй като не всеки има възможност да отиде до морето. Плуването в язовири, реки и езера е също толкова опасно, но там заплахите за здравето са от друго естество.

Защо се добавя хлор в открития или закрит басейн?

Хлорирането е необходимо, за да се гарантира, че басейнът е чист. Хлорът е химически дезинфектант, добавян към плувните басейни, с помощта на който се унищожават микроби. В оригиналната си газова форма хлорът е силно дразнещ и увреждащ химикал.

Когато се добави към водата в басейна, хлорът технически се превръща в хипохлорна киселина и хипохлоритен анион. Тези химикали дезинфекцират водата и се считат за безопасни в правилната концентрация.

Въпреки това, често плуващите може да установят, че хлорираната вода причинява нежелани странични ефекти. Когато концентрацията на хлор е твърде висока, това може да причини симптоми, подобни на алергия.

Ако едно посещение на басейна не уврежда значително кожата, то редовното плуване, уви, със сигурност ще я засегне, правейки я по-суха и ускорявайки нейното стареене.

Може да причини суха кожа и обрив

Хлорът и други химикали във водата на басейна могат да раздразнят и изсушат кожата.

Повечето хора могат да не бъдат алергични към хлор, но някои може да са чувствителни към химикала и да имат кожни реакции, които всъщност са дразнещ дерматит, причинен от свръхчувствителност към хлор.

Хлорираната вода може да причини дразнещи кожни симптоми като:

• Суха, сърбяща кожа;
• Зачервяване на кожата;
• Копривна треска или обрив;
• Пристъпи на екзема или псориазис;
• Суха кожа, която предизвиква акне.

Изследванията показват, че често плуващите са по-податливи на алергичен контактен дерматит. Този сърбящ обрив се причинява от химикали в басейна като хлор. Въпреки това, някои хора могат да получат обриви от плувни екипи като шапки за плуване и очила, триещи се в кожата.

ДЕРМАТИЛ – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

Глобал Хелт Дерматил е подходящ при: 

– Всякакъв вид сърбежи, екземи, драскотини, ухапвания от насекоми, ожулвания, изгаряния /слънчеви и термични/.

– Повлиява благоприятно при бебешки подсичания, както и акне.

– Ускорява заздравяването на рани.

– Подходящ при грижа за зряла, суха и напукана кожа.

– Няма неприятни усещания при употребата му – като болка или парене.

 

Ако имате псориазис, автоимунно кожно заболяване, което причинява релефни петна от обезцветена кожа и люспи, потапянето в басейна може допълнително да влоши псориазисните плаки.

Хлорът може също да влоши симптомите на екзема, кожно заболяване, което причинява сухи и сърбящи петна по кожата.

Ако кожата ви е чувствителна към хлор, както и за да се предпазите от вредното му влияние, ето какво може да направите:

• Овлажняване на кожата преди скок в басейна;
• Изплакване с топла вода, след като приключите с плуването;
• Внимателно потупване с кърпа, за да изсъхнете, без да има триене;
• Нанасяне на овлажняващ крем върху влажната кожа, след като приключите с плуването в басейна.

Хлорът в басейна може да доведе до изсветляване и изсушаване на косата

Хлорираната вода разтваря маслата, които покриват и защитават косата, което може да я направи по-податлива на увреждане и сухота. Хлорът също така разгражда протеините в косъма, увеличавайки риска от накъсване на косата. Хората с бяла или руса коса са изложени на по-голям риск, тъй като косата има по-малко меланин (това, което придава цвета на кожата и косата), който я защитава.

Хлорът също така може да изсветли косата, особено ако водата в басейна, в който плувате, има висока концентрация на хлор. Изсветляването на косата изисква високи концентрации на хлор, затова отнема време и много плуване, за да се видят ефектите. Въпреки това, UV светлината от слънцето също може да изсветли косата и да увеличи въздействието на хлора върху нея.

За да поддържате косата си здрава, докато плувате:

• Нанесете масло или балсам без измиване върху косата си, преди да плувате;
• Носете шапка за плуване, за да я предпазите от хлора;
• Изплакнете косата преди плуване, за да избегнете абсорбирането на хлор;
• Изплакнете и измийте косата след плуване с шампоан, предназначен да отстранява хлора и след това с подхранващ балсам или маска.

Може да причини респираторни проблеми

Високите нива на комбиниран хлор отделят хлорамини във водата и въздуха, което може да бъде силно дразнещо. Комбинираният хлор е хлор, който се е свързал с микроби и други препарати и мръсотии в басейна.

Хлорираните басейни обикновено не причиняват респираторни проблеми. Въпреки това, ако басейнът е натрупал високи нива на хлорамини, можете да изпитате респираторни проблеми като:

• Кашлица;
• Хрипове;
• Астматичен пристъп;
• Сърбеж, течащ или запушен нос.

Басейните натрупват хлорамини, когато хлорът се смеси с потта, мръсотията, урината и мъртвите кожни клетки. Дори скачането в басейна с дезодорант или грим може да създаде хлорамини.

Хлорамините също се превръщат в газ около басейна. Басейн, който е натрупал твърде много хлорамини, често има силна химическа миризма, която хората погрешно наричат ​​“мирис на хлор“. Хлорамините във въздуха обикновено са отговорни за дихателните проблеми по време или след плуване. Това по-често се случва в закритите басейни, тъй като те не са толкова добре вентилирани, за да позволят на хлорамина да напусне зоната.

Дразнене на очите

Хлорът и другите химикали за басейн могат да отмият тънкия слой сълзи, който покрива очите. В резултат на това може да причини странични ефекти на очите като:

• Изгаряне;
• Сърбеж;
• Зачервяване;
• Воднисто усещане;
• Сухи очи;
• Замъглено виждане.

Хлорамините, отделяни, когато хлорът се комбинира с човешките отпадъци, също дразнят очите. Плувците в басейн с натрупани хлорамини могат да изпитат дразнене под формата на червени, сърбящи очи.

Американската академия по офталмология предлага да изплакнете очите с прясна вода след плуване, за да премахнете хлорираната вода от тях. Капките за очи също могат да помогнат за възстановяване на баланса на сълзите, а носенето на очила ги предпазва от хлорираната вода.

Как да определим предварително дали водата в басейна е опасна?

Пултестерите (лентички за еднократна употреба с индикатори за измерване на киселинно-алкалния баланс) ще помогнат за определяне концентрацията на хлор във водата. Полученият нюанс може да бъде дешифриран според инструкциите.

Източник: www.sport-express.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *