Дерматит на клепачите, сърбеж, екзема и възпаление

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Дерматит на клепачите е хронично възпалително увреждане на кожата на клепачите с характерни симптоми

дерматит на клепачите

Дерматит на клепачите идва с обриви, сърбеж, зачервяване и подуване. Разстройството в повечето случаи е с неинфекциозен произход. Най-често се причинява от алергична реакция, имунен отговор на вътрешни и външни дразнители. Развива се при пациенти от всички възрасти, независимо от пола. Проблемът при дерматит на клепачите се крие в неяснотата на външните прояви. За поставяне на диагнозата е необходим обстоен преглед.

Дерматолозите изследват и лекуват патологичния процес. Използват се лабораторни и рутинни методи на изследване. Лечението е консервативно и локално. По-рядко се използват лекарства за перорално приложение и инжекционни разтвори.

Причини за дерматит на клепачите

Патологичният процес се развива поради много вътрешни и външни причини. Определянето на фактора за развитие на заболяването е важно за разработване на мерки за качествено лечение и индивидуална профилактика.

Патогенеза на заболяването

Има повече от дузина фактори за директното развитие на разстройството. Сред причините за патологичния процес могат да бъдат идентифицирани следните основни причини:

• Алергична реакция. Възпалителната реакция възниква в отговор на приема на определени лекарства или консумация на алергенни храни. Но най-често дерматитът се развива като резултат от използването на агресивна, нискокачествена козметика (сенки за очи, спирала и др.).

• Инфекциозни заболявания. Дерматитът рядко е инфекциозно-възпалителна патология, но това също е възможно. Има описани случаи, при които патологията се развива като реакция на токсини, отделяни от бактерии и вируси. Възможно е директно увреждане на клепачите от вируса на херпес симплекс (херпес тип 1).

• Химическо увреждане на клепачите. Говорим за еднократно излагане на деликатната кожа на клепачите на агресивни химикали. Например, почистващи продукти и т.н. Също така, симптомите на дерматит на клепачите се развиват в отговор на продължително излагане на химически изпарения върху тъканта. Ако например човек работи в опасна индустрия.

• Излагане на студ. Ниските температури предизвикват т.нар. студов дерматит. Придружава се от обилни обриви, силен сърбеж и болка. За да премахнете симптомите, достатъчно е да коригирате провокиращия фактор.

• Излагане на високи температури. Обратното явление възниква, когато възпалението е провокирано от прекомерен термичен фактор. Освен това е относително лесен за лечение.

• Излагане на йонизиращо лъчение. Включително слънчева радиация, въпреки че развитието на възпалителния процес изисква продължителна инсолация (няколко часа, няколко дни подред). Описани са случаи, при които дерматит се развива при леки форми на лъчева болест. Въпреки че е почти невъзможно да се сблъскате с интензивен източник на радиация в домашни условия.

• Хиперфункция на мастните жлези. Това е една от причините за развитието на себореен дерматит в областта около очите.

ВАЖНО!

Не винаги е възможно да се разпознае и идентифицира причината за патологичния процес. Ако не е възможно да се постигне резултат, няма видими виновни фактори, явно заболяването протича в идиопатична форма. В бъдеще, когато се натрупат клинични данни и последваща информация, диагнозата може да бъде преразгледана към по-голяма точност.

Причините се установяват чрез инструментална и лабораторна диагностика.

Рискови фактори

Освен преките виновници за възпалението, можем да различим и т.нар. рискови фактори. Те не инициират патологичен процес и не действат като тригери, но увеличават вероятността от разстройство. Между тях са:

• склонност към използване на козметика в прекомерни количества (особено достъпни и нискокачествени продукти);
• работа в опасни условия: с повишена концентрация на прах, излагане на агресивни химически съединения;
• нарушения на правилата за хигиена на клепачите: недостатъчната или прекомерната хигиена са еднакво вредни;
• анамнеза за алергични реакции или алергични заболявания, свързани с автоимунни реакции;
• чести инфекциозни заболявания;
нарушаване на местния и общ имунитет;
• предпочитания към сауни, парни бани, горещи бани;
• ниска температура на мястото на пребиваване;
• неблагоприятни климатични и екологични условия;
• история на ендокринни заболявания.

И това съвсем не е пълния списък. Дерматитът на клепачите е полиетиологично заболяване. В неговото развитие участва цяла група фактори. Колкото повече от тях, толкова по-вероятно е проявата на патологията и толкова по-трудно е по-нататъшното лечение.

Видове дерматит на клепачите

Дерматитът на клепачите е разнородна група от заболявания със сходна симптоматика, но различно протичане, прогноза и подходи за лечение. Разграничаването на патологиите се извършва по няколко критерия.

Въз основа хода на патологичния процес се разграничават:

Остра форма. Характерно за нея е агресивното начало, появата на разнообразна клинична картина с неприятни, болезнени за пациента симптоми и бърза прогресия.
Хронична форма. Хроничното протичане започва след края на острия период, ако не се проведе лечение. Или когато курсът на терапията не е бил достатъчно качествен.
Подостра форма. Характерно за нея е, че има минимум симптоми. Това е междинна форма, когато болестта все още не е напълно изчезнала.

Втората основа за класификация е според произходът на патологичния процес. А именно:

• Алергичен дерматит на клепачите. Развива се на фона на неадекватна, прекомерна реакция на имунната система към вътрешни и външни фактори. Алерген може да бъде всичко: от животинска козина до естествените пигменти в зеленчуците, плодовете и др.
• Инфекциозна форма на заболяването. Разделя се в зависимост от патогена. Най-често срещаният херпесен дерматит на клепачите е и най-агресивната и упорита форма.
• Тип контакт. Контактният дерматит на клепачите е резултат от директно излагане на алерген или друг фактор върху очите чрез допир (използване на чужди хигиенни продукти, физически контакт и др.).
• Себорейният дерматит на клепачите, причинен от прекомерна активност на мастните жлези, се разглежда отделно.
• Смесена форма. Развива се в резултат на комплексно въздействие върху тялото.

Патологичният процес може да бъде първичен и вторичен

Първичният се развива независимо, поради алергични или инфекциозни причини. Вторичният се причинява от заболявания на трети страни (ендокринни и др.). Възможно е нови огнища на възпаление да се развият по-далеч от основните. Например периоралният дерматит може да причини лезии около очите. Също така, при орален дерматит, в допълнение към образуването на обрив по очите, често е засегнато цялото лице. Най-често това се случва при деца.

Според хода може да се разграничи хронична рецидивираща форма, която се проявява понякога. Екзацербацията е последвана от качествена ремисия, по време на която изобщо няма симптоми на заболяването. Също така трябва да се има предвид и атопичен дерматит на клепачите. Характеризира се с непрекъснато протичане, често бавно, с малко симптоми.

Класификациите позволяват по-пълно и точно характеризиране и разбиране на болестта. Това значително улеснява работата на лекарите и уеднаквява работата на медицинските работници.

Симптоми на патологичния процес

Симптомите на заболяването зависят от причините, поради които налице е дерматит на клепачите. Въпреки това, има някои общи характеристики на разстройството. И така, при всички форми на възпалителния процес са налице:

• Сърбеж и болезнено желание да се драска „до кръв“ засегнатата област. При механично въздействие върху тъканите на клепачите не настъпва дългоочакваното облекчение. Може да е краткотрайно, след което следва влошаване на симптома.
• Усещане за парене в засегнатата област.
• Болезнени усещания. Болката е пареща, притискаща. В някои случаи – остра. Особено при херпесни очни лезии.
• Сухи клепачи. Те изглеждат напукани, а кожата е като безжизнена.
• Хиперемия на клепачите. Интензивно зачервяване, което показва възпаление.
• Подуване. Възпалението е придружено от повишаване нивото на междуклетъчната течност и увеличаване обема на тъканите. Субективно подуването се усеща така, сякаш клепачите значително са увеличени по размер. В някои случаи, при остро възпаление, особено от алергичен характер, подуването е толкова силно, че е невъзможно да се отворят очите.
• Обриви в областта на очите. Дерматитът на клепачите се проявява чрез образуването на голям брой папули и везикули. Малки мехурчета са пълни с прозрачно вещество. При разчесване те остават белези и естетически непривлекателни петна на мястото на лезията.
• Възможна лакримация, болка в очите. Често такова усещане е тревожно и показва развитието на вторична лезия директно в самото око.

При интензивно инфекциозно възпаление е възможно експанзивно разпространение на патогена. В тази ситуация самите очи са атакувани. Често се развива вторичен конюнктивит и ако не се направи нищо, инфекцията се движи по-дълбоко в окото, което е изпълнено със сериозни усложнения. Ето защо дерматитът на клепачите не трябва да се приема леко. Заболяването изисква своевременна реакция.

Възможни усложнения

Усложненията на патологичния процес са многобройни. Най-често те се появяват, когато се образуват големи папули. Или заради механично увреждане на кожните образувания. Могат да се развият следните нарушения:

Вторична инфекция. Раните, които остават след отваряне на папулите, са отлична врата за проникване на бактериални, гъбични или вирусни агенти.
Груби белези. Резултатът от белезите е образуването на дефекти. Възможна е деформация на клепача, което ще изисква хирургична корекция от специалист.
Прогресия на патологичния процес. Ако не се вземат мерки или се лекува разстройството неправилно, има голяма вероятност от по-нататъшно разпространение на лезията. Тя става видима по бузите и периоралната област, както и по цялото лице.
Възпаление на клепачите. Чест резултат от дерматита е блефарит – остро или хронично възпаление на клепачната тъкан. Това заболяване е коварно – бързо хронифицира и изисква продължителна терапия.
Ако имунната система не работи добре, съществува риск от възпаление на предните сегменти на окото. Най-често се развива конюнктивит, който има агресивен ход.
Възможно е също увреждане на роговицата и кератит. Без лечение заболяването води до намалено зрение.

Усложненията на патологичния процес са опасни за органа на зрението и могат да доведат до намаляване на способността за виждане. Слепотата и загубата на зрителна функция са изключително редки. Срещат се само в изключителни случаи, но това е теоретично възможно. По-рано се предполагаше връзка между кожните лезии, възпалителните процеси и рак. Такава връзка обаче не беше доказана от научната общност.

Диагностика

Дерматолог диагностицира патологичния процес. Лекарят провежда серия от изследвания. С тяхна помощ се определя вида на разстройството, разграничава се от други патологии и се идентифицира естеството на разстройството. Почти винаги в диагностиката и лечението на дерматит на клепачите участва офталмолог, специализиран в коригирането на зрителни увреждания. Диагностиката е структурирана по следната схема:

Интервю с пациента. Важно е да се идентифицират характерните оплаквания и симптоми на разстройството, за да се определи вероятният тип разстройство.
Събиране на анамнеза. Кога за първи път са се появили симптомите, какво ги е причинило, какво ги е предшествало. Пълна медицинска и фамилна история може да бъде полезна.
Биомикроскопия на окото, която позволява да се идентифицира инфекциозния агент, който е отговорен за развитието на заболяването.
Проверка с помощта на прорезна лампа.
• При развитието на херпетични везикули е възможна пункция с допълнителен анализ на съдържанието на папулите.
• Общ кръвен анализ.
PCR и ELISA, лабораторни изследвания.

Пълният списък от диагностични процедури се определя от лекуващия лекар. Могат да се извършат и допълнителни лабораторни изследвания.

Във всички клинични случаи първата стъпка е да се изключи гъбична инфекция. За да се направи това, се вземат остъргвания за гъбички. При себореен дерматит на клепачите се извършва хистологично изследване. На външен вид дерматитът на клепачите прилича на много заболявания: блефарит, ечемик и др. Необходима е диференциална диагноза, която се извършва по същите описани методи.

Лечение на дерматит на клепачите

Лечението на очен дерматит се извършва с помощта на консервативни методи. Методите за корекция се определят от формата на патологичния процес.

В случай на инфекция се използват специфични лекарства. По този начин, за херпетичната форма, която се среща най-често, ацикловир се използва в система с имуностимуланти (например на базата на интерферон). Курсът на локално лечение продължава около 14 дни. След няколко месеца се извършва ваксинация срещу херпес, което прави възможно постигането на стабилна и дългосрочна ремисия.
При алергични лезии е показана система от антихистамини и кортикостероиди във форма за локално приложение. При агресивно протичане на заболяването могат да се използват и перорални лекарствени форми под формата на таблетки. Или парентерални разтвори за интравенозно приложение. Важна роля играе борбата с етиологичния фактор. Тоест премахване на контакта с алергени.

Себорейната форма на заболяването се лекува чрез елиминиране на етиотропния фактор. Например, хормонален дисбаланс. Въпросите относно лечението на дерматит на клепачите остават по преценка на лекаря. Ако се развият естетични нарушения, е възможно лечение под наблюдението на козметолог. Много зависи от това как изглежда дерматитът, в каква форма е протекъл, какви дефекти на клепачите са се образували.

Прогноза на патологичния процес

Дерматитът на клепачите не представлява заплаха за живота на пациента. Въпреки това, ако не се направи нищо, са възможни усложнения, които застрашават здравето на очите. При навременно лечение прогнозата е благоприятна. Перспективите за пълно възстановяване и премахване на патологичния процес също са добри. Основното нещо е да не се забавя лечението, лекарят и пациента да се справят с етиологичните фактори навреме и да се лекува болестта под наблюдението на специалист.

Предотвратяване

Не са разработени специфични методи за предотвратяване дерматит на клепачите. Достатъчно е да се следват тези лесни препоръки:

• когато работите в опасни производства, използвайте защита на очите;
• избягвайте контакт с алергени;
• предотвратяване развитието на хормонални нарушения;
• своевременно лечение на херпес с всякаква локализация: инфекцията е коварна и склонна към разпространение в други части на тялото;
• укрепване на имунитета;
• избягване развитието на инфекциозни усложнения.

Важно! Ако имате дерматит на клепачите, не трябва да използвате козметика. Поне не и синтетична, базирана на изкуствени компоненти. По време на лечението козметичните продукти са напълно противопопказни.

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

 

Източник: www.msdmanuals.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *