Защо хората страдат по-често от диария през лятото?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

По време на летните горещини много хора се оплакват от диария и стомашно-чревни неразположения, особено по морето. Тук ще научите защо се случва това и как може да го избегнете

диария през ляото и на почивка

С по-топлото време идват и някои рискове за здравето, като слънчево изгаряне, дехидратация и дори топлинен удар. Но има и още един здравословен проблем, който може да възникне при повишаване на температурите – диарията.

Различни състояния могат да причинят диария по време на горещите летни дни. „Когато навън стане горещо, няколко неща могат да причинят стомашни проблеми като диария“, казва Саураб Сети, гастроентеролог от Фремонт, Калифорния.

Въпреки това има някои стъпки, които можете да предприемете, за да намалите шансовете си да изпитате този страничен ефект от топлото време. „Няма един отговор защо това се случва, но може да има някои допринасящи фактори, за които можете да се подготвите”, обяснява Дана Залкин, гастроентеролог и асистент по медицина в Mount Sinai Health System.

Саураб Сети, гастроентеролог от Фремонт, Калифорния
Саураб Сети, гастроентеролог от Фремонт, Калифорния

Какво причинява диария по време на летните жеги?

 

Има различни причини за диария, свързана с топлината, включително бактерии от неправилно съхранявана храна, дехидратация, къпане в замърсена вода и определени здравословни състояния.

 

  • Бактерии от неправилно съхранявана храна и замърсена вода

Една от водещите причини за диария през лятото е бактериалният гастроентерит, вид инфекциозен гастроентерит. „По-високите температури улесняват растежа на бактериите в храната“, казва Сети. „Яденето на храна с твърде много бактерии може да причини гастроентерит, който разболява и води до диария.“

По-високите температури са причината бактериалният гастроентерит да е по-често срещан през лятото, добавя Залкин. Различни видове бактерии могат да причинят бактериален гастроентерит, включително E. coli и Salmonella.

E. coli (ешерихия коли) може да попадне в организма и чрез къпане в замърсена вода в басейн или в морето. Плувните басейни, езерата и морето могат да бъдат замърсени с бактерии и вируси.

Най-честите неразположения, причинени от замърсен воден басейн, са стомашно-чревни разстройства, които обикновено са придружени от повръщане и диария. Те не са опасни, но със сигурност могат да ви провалят почивката.

 

  • Дехидратация

„Други здравословни проблеми, които са често срещани през лятото, са именно дехидратация и заболявания, свързани с топлината, също могат да допринесат за появата на диария”, казва Сети. „Горещото време кара тялото да се поти повече, което може да доведе до загуба на твърде много вода“, обяснява той. „Когато сте дехидратирани, това може да засегне стомаха и да причини диария.“

По същия начин състояния като топлинен удар или топлинно изтощение могат да „объркат стомаха ви и да причинят диария“, допълва още гастроентерологът.

 

  • Възпалително заболяване на червата

Някои изследвания също повдигнаха въпроси за това дали хората с възпалително заболяване на червата могат да получат по-тежки симптоми, включително диария, при по-високи температури.

„Има няколко проучвания, които предполагат, че има повишен риск от изблици и изостряне на възпаленията на червата през по-топлите месеци, но не знаем непременно дали това е свързано със самото време или други фактори, като промяна в диетата или дехидратация“, обяснява Залкин.

„Горещото време само по себе си не влошава директно възпалителната болест на червата, но чувството на стрес от жегата може да влоши симптомите за хората, които я имат.“

Дана Залкин, гастроентеролог и асистент по медицина в Mount Sinai Health System
Дана Залкин, гастроентеролог и асистент по медицина в Mount Sinai Health System

Как да се предпазите от диария през лятото и по време на почивка?

 

Ако имате чувствителен стомашно-чревен тракт е важно да не прегряване в топлите дни. Като цяло престоят на екстремни горещини твърде дълго може да бъде опасен. От решаващо значение е да сте наясно с приема на храна и вода през лятото. Задължително е да пиете много вода, тъй като това може да предотврати дехидратацията и нейните потенциални странични ефекти, като диария. „Освен това трябва да се уверите, че храната се съхранява правилно и се обработва внимателно. Не яжте от съмнителни места и будки.“, добавя Сети.

Много е важно да следите информацията, предоставяна от здравните власти относно качеството на морската водата на мястото, където се намирате. Ако има предупреждение, че водата е замърсена, е по-добре да се въздържите от влизане в нея.

Ако все пак получите диария и стомашно-чревно неразположение, е много важно да пиете още повече вода, за да не оставите тялото да се дехидратира. Ако се чувствате много зле, може да потърсите консултация с лекар, за да ви изпише нужните лекарства и напитки, които да възвърнат електролитния баланс в организма.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://newsinhealth.nih.gov; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *