Навсякъде е! Kак микропластмасата неусетно запушва телата ни

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Микропластмасата влиза в тялото с вода, мед и бира

Микропластмасата

Микропластмасата се е настанила в продуктите, проникнала е във водата и дори в козметиката, която използваме всеки ден.

Дали микропластмасата е толкова ужасна, колкото въображението я представя и има ли шанс да се предпазим от проклетите полимери?

Да разберем какво представлява микропластмасата все пак

Микропластмасата е продукт от разграждането на хранително фолио, торбички от магазини, PET бутилки, пластмаси, синтетични дрехи, козметика, червило и всичко, което се състои от синтетични и полусинтетични полимери. Размерът на частиците варира от 5 мм до 1 микрометър и по-малки (нанопластмаси).

Михаил Щелканов

Като цяло е ясно: ние, хората, произвеждаме микропластмаса и тя се връща при нас. Тоест, първо се създава за производство на козметика, лепило, бои за неръждаема стомана, течности за полиране на механизми…

„Скрабовете за тяло, например, въпреки изявлението на производителя за използването на естествени съставки (те също присъстват там, разбира се), в повечето случаи съдържат пластмасови микросфери“, казва Михаил Щелканов, доктор на биологичните науки.

Рециклираната микропластмаса се получава от цялата пластмаса и синтетика, която сме използвали. С течение на времето, макар и много бавно, полимерът се разпада на тухли, като стена. Но най-малките частици не изчезват без следа и не се разлагат. Те започват своето пътуване: по реките – в световните океани, а след това през водата – в телата на различни морски риби и животни, гъби и растения. А чрез тях идват и при нас, хората.

❗❗❗ Всяка година няколко милиона тона пластмасови отпадъци навлизат в световните океани

През 2022 г. те бяха около 9 милиона тона, а през 2023 г. ще бъдат 9,5 милиона тона, като количеството на този боклук само ще расте.

Има я дори в млякото и във виното

Натрупвайки се в околната среда, в сметищата и попадайки във водата, полимерните микрочастици се предават по хранителните вериги и навлизат в човешкото тяло, предимно през стомашно-чревния тракт.

– Резултатите от изследванията показват, че микропластмасата може да се намери в почти всички хранителни продукти и напитки, включително зеленчуци, риба, морски дарове, дори готварска сол, захар, мед, мляко, питейна вода и силно преработени напитки като квас, вино, бира, – казва експертът Михаил Щелканов.

С микроплстмасата получаваме и бонус – бактерии

Фактът, че микропластмасата влиза в тялото, не е толкова лош. Освен това е покрита с бактерии.

Плътен и стабилен биофилм е залепен върху повърхността на тази пластмасова трохичка. И съдържа всичко, включително Vibrio cholerae, причинителят на холерата, Vibrio mimicus (диария и гастроентерит, възпаление на дебелото черво). Е, резистентните на антибиотици патогени също обичат да се закрепват върху микропластмасата и да пътуват по света, за да стигнат до хората.

– В резултат на мащабно изследване на проби от чешмяна вода от икономически най-развитите страни в света беше установено, че 85% от пробите съдържат микропластмаса. Нейните частици са открити дори в минералната вода, бутилирана както в пластмасови, така и в стъклени бутилки, разказва Михаил Щелканов.

Веднъж попаднала в стомаха, микропластмасата се сблъсква с неговите бариерни системи. И може да пробие през тях, причинявайки дразнене, възпаление и намаляване на имунитета. Плюс това, променя баланса на полезните бактерии в микробиома – нашата вътрешна колония от микроорганизми. Вредната пластмаса може да навлезе както в кръвта, така и в клетките. И тук, колкото малка е частицата и колкото по-вредни са бактериите по нея, толкова по-лош може да бъде резултатът.

Как да се предпазим?

Какво може да направи човек, защото каквото и да става, тя е навсякъде?! Няма място за паника. Човекът е сложна система, адаптира се към различни условия, включително и неблагоприятни. Разумно е да се опитаме да намалим потреблението на микропластмаса. За да направим това, експертите съветват:

– За вода използвайте стъклени или метални бутилки, а не PET бутилки;

– Ако имате достъп до вода от дълбоки кладенци (няколкостотин метра) – добре, но трябва да съхранявате такава вода правилно;

– Както доказа проучване на китайски учени, преваряването на водата значително намалява нивото на микропластмасата – тя остава в утайката.

В голям планетарен мащаб бъдещето е в „интелигентните сметища“ с обмислен дизайн. Или ново поколение инсталации за изгаряне на отпадъци. Между другото, такава опция съществува например в центъра на Виена. Изгорената пластмаса там отоплява и къщи в съседните райони.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *