Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо не трябва да използвате повторно пластмасови бутилки?

Много хора изплакват и използват повторно пластмасови бутилки, но това всъщност е вредно за здравето и околната средапластмасови бутилки за вода

Независимо дали се надяват да спестят време, пари или просто им е удобно, много хора правят грешката да мият и пълнят пластмасови бутилки за еднократна употреба.

Експертите казват, че това може да представлява опасност за вашето здраве, да не говорим за околната среда. В тази статия ще разберете какво казват експертите за повторното използване на пластмасовите бутилки и как може да навреди на вашето здраве.

 

Повторно използваните бутилки съдържат вредни бактерии

 

Според Брайън Кембъл, основател и главен експерт по пречистване на водата в waterfilterguru.com, най-добрият аргумент срещу повторното използване на пластмасови бутилки за вода е, че те често съдържат вредни бактерии.

Той отбелязва, че когато хората почистват бутилки с вода, за да ги използват повторно, „те може да не ги почистват правилно, което може да доведе до развитие на бактерии. Освен това пластмасата може да развие малки пукнатини или драскотини с течение на времето, което създава зони за растеж и натрупване на бактерии. Това може да доведе до потенциални рискове за здравето, включително стомашно-чревни заболявания и други инфекции“, казва Кембъл.

Ако се случи да оставите бутилката си с вода в топла или гореща среда, като в слънчева кола или чанта за фитнес, например, трябва да приемете, че бактериите ще са се размножили още по-ефективно.

Бутилките за вода за многократна употреба са проектирани да издържат на често миене, така че няма да причинят драскотини и пукнатини, които помагат на бактериите да се скрият, което ги прави за предпочитане пред пластмасовите.

Брайън Кембъл, основател и главен експерт по пречистване на водата в waterfilterguru.com
Брайън Кембъл, основател и главен експерт по пречистване на водата в waterfilterguru.com

 

Могат да изпуснат химикали в напитката

 

Бутилките за вода могат да бъдат направени от редица видове пластмаса, някои от които са по-безопасни от други, казва Кембъл. За да разберете от какъв материал е направена вашата бутилка, можете да погледнете кода за рециклиране на етикета, който ще включва число от едно до седем върху него. В наши дни повечето бутилки за вода за еднократна употреба ще бъдат маркирани с единица, което означава, че са направени от полиетилен терефталат (PET или PETE). Въпреки че не съдържат бисфенол А (BPA) и фталати, те понякога могат да съдържат антимон, полуметален материал, който се счита за възможен канцероген.

Бутилките, етикетирани с кодове за рециклиране, които носят други номера, може да съдържат допълнителни химикали. Например тези, маркирани със седем, са направени от поликарбонатна пластмаса. Според Училището по обществено здраве на Харвард, поликарбонатната пластмаса съдържа BPA, „химикал, който е свързан в проучвания върху животни с проблеми в развитието, репродуктивността и метаболизма.“

 

Всички пластмасови бутилки съдържат микропластмаси

 

Хедър Уайлд, лекар натуропат от Темпе, Аризона, предупреждава, че бутилките за вода за еднократна употреба могат да изпуснат микропластмаси в напитката ви, ако ги използвате повторно.

Всъщност проучване от 2018 г., публикувано в списанието Frontiers in Chemistry, разглежда проби, взети от 259 бутилирани води, и установява, че 93 процента от тези проби показват признаци на „микропластично замърсяване“.

Последните проучвания в областта дават повод да се смята, че консумацията на микропластмаси може да наруши функцията на ендокринната система, мрежата от жлези, освобождаващи хормони и органи, които регулират метаболизма, растежа и развитието, възможностите за възпроизвеждане и др.

Друго проучване, публикувано във Frontiers in Environmental Science, заключава, че консумацията на микропластмаси може да причини оксидативен стрес, цитотоксичност, невротоксичност и смущения в имунната система.

Хедър Уайлд, лекар натуропат от Темпе, Аризона
Хедър Уайлд, лекар натуропат от Темпе, Аризона

 

И не на последно място, използването на пластмасови бутилки замърсява околната среда

 

И накрая, има още една важна причина никога да не използвате повторно бутилки с вода за еднократна употреба. От гледна точка на околната среда е най-добре да не ги купувате. „Целият жизнен цикъл на бутилираната вода използва изкопаеми горива, допринася за глобалното затопляне и причинява замърсяване“, пише Службата за устойчивост на Харвардския университет.

Бутилките за вода са основен източник на пластмасови отпадъци и замърсяване и повторното им пълнене продължава този цикъл.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *