Цитрусови кори – как да ги използвате за чиста и блестяща кожа?

Има много лесни рецепти за маски с цитрусови кори, които заздравяват, ексфолират и изчистват кожата от нежелана пигментация.Цитрусови кори

Цитрусовите плодове като портокали, лимони, киви и т.н. са пълни с имуностимулиращ витамин С, но освен да ядете месестата им част, специалистите по фитнес и грижа за кожата съветват корите им да се използват за разкрасяване на кожата и консумацаия . Да, правилно прочетохте!

Цитрусовите кори са напълно годни за ядене и са вкусни, но не се използват достатъчно, въпреки че поддържат кръвното налягане под контрол благодарение на съдържанието на калий, а лимоненът в тях може да помогне при киселини и се смята, че има противоракови ефекти, тъй като е фитохимикал.

Въпреки че не са толкова сладки или сочни като пулпата, те съдържат добро количество полифеноли, които предпазват от редица заболявания. Освен че съдържат повече фибри и са пълни с имуностимулиращ витамин С, цитрусовите кори са противовъзпалителни и много богати на антиоксидантни биофлавоноиди  и калций, който изгражда костите.

Портокаловите кори например са богати на фибри, витамин С, фолиева киселина, витамин B6, калций и други основни хранителни вещества. Също така се смята, че имат противоракови свойства поради съдържанието на лимонен.

 

С какво е полезно за кожата използването на цитрусови кори?

 

Д-р Каустав Гуха, ръководител на научноизследователска и развойна дейност в SkinKraft Labs, споделя: „Всички знаем невероятните ползи, които цитрусовите плодове предлагат на нашата кожа, но обелките също ценни. Обикновено, след като изцедят сока от цитрусови плодове като лимон и портокал, повечето от нас са склонни да изхвърлят корите. Тези кори са не по-малко полезни от самите плодове”.

Той обяснява още: „Цитрусовите кори не само помагат за постигане на здрава и блестяща кожа, но изсветляват нежелани петна, намаляват признаците на стареене и лекуват акне. Те са обогатени с витамин С, антиоксиданти и минерали”.

Независимо дали става въпрос за борба с пигментацията, намаляване на признаците на стареене или минимизиране на появата на акне, цитрусовите кори служат за много цели за грижа за кожата, ако се използват по правилния начин. Цитрусови кори може да се използват за маски, ексфолианти и т.н.

Подчертавайки, че цитрусовите кори обикновено са безопасни за употреба върху кожата, д-р Каустав Гуха предупреждава, че при честа употреба кожата може да изсъхне. Лимоновите кори имат високо съдържание на химични съединения, които може да не са подходящи за вашата кожа и трябва да избягвате подобни реакции. Винаги правете тест с малко парче кора върху малък участък от кожата, преди да го използвате пълноценно.

д-р Каустав Гуха за цитрусови кори и кожа
Д-р Каустав Гуха, ръководител на научноизследователска и развойна дейност в SkinKraft Labs

 

Рецепти за маски с цитрусови кори:

 

1. Маска от портокалова кора и кисело мляко за мека и блестяща кожа

Съставки:

  • 1 супена лъжица портокалова кора на прах
  • 2 супени лъжици кисело мляко

Приготвяне: Вземете купа и смесете добре двете съставки.

Приложение: Измийте лицето си с мек почистващ препарат за лице. Нанесете маската равномерно върху кожата на лицето си. Избягвайте областта на очите. Дръжте маската върху кожата си поне 20 минути, след което измийте с хладка вода.

 

2. Маска от портокалова кора, мед и куркума за чиста кожа

Съставки:

  • 1 супена лъжица портокалова кора на прах
  • 1 супена лъжица мед
  • Една щипка куркума на прах

Приготвяне: Смесете трите съставки в купа и разбъркайте добре.

Приложение: Нанесете опаковката върху лицето си и я оставете за 5 до 10 минути. Измийте лицето си с почистващ препарат след това. Можете да използвате и розова вода за по-добър резултат.

 

3. Скраб за тяло с лимонова кора

Съставки:

  • Шепа лимонови кори
  • Зехтин
  • Половин чаша захар

Приготвяне: Смелете лимоновите кори и оформете паста. Изсипете пастата в купа. Добавете захар към пастата и разбъркайте добре. След това добавете зехтин. Ако имате суха кожа, добавете допълнително зехтин към сместа за повече хидратация.

Приложение: Първо намокрете кожата си. Нанесете готовия скраб с нежни кръгови движения, за да ексфолирате кожата. След като приключите с ексфолирането, изплакнете с вода и нанесете овлажняващ крем.

Ограничете използването на този скраб до веднъж седмично, тъй като изсушава кожата.

 

4. Премахване на петна с лимонова кора

Съставки:

  • Шепа пресни лимонови кори
  • Вода

Приготвяне: Смелете лимоновите кори и направете гъста паста, като към нея добавите вода.

Приложение: Нанесете пастата навсякъде, където имате тъмни или възрастови петна. Оставете пастата да престои върху петното за час. Изплакнете с вода.

Източници: https://www.hindustantimes.com; https://skinkraft.com; https://pixabay.com/

Глобал Хелт Анти-пигмент
Глобал Хелт Анти-пигмент – крем за премахване на пигментни кожни петна

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *