Кога трябва да се извадят мъдреците и защо се налага това?

При какви обстовятелства е наложително да се отстранят мъдреците и кога могат да се оставят? Ето какво казват специалистите

вадене на мъдреците

Мъдреците могат да бъдат проблемни, но могат и да не бъдат.  Никненето на тези зъби може да бъде болезнен процес и често поставя хора пред дилемата дали да ги извядят или не.

Какво представляват мъдреците? Те са последните зъби, които са най-твърди и най-широки и се намират в най-задната част на устата. Те обикновено се появяват през късните тийнейдъргски години и в ранна зряла възраст.

 

Защо и кога се налага мъдреците да се извадят?

 

Основната причина е, че понякога те се заклещват във венците или челюстната кост и причиняват силна болка. В такъв случай те могат да доведат до инфекция, кариес, заболяване на венците и други проблеми с оралното здраве. Поради тази причина зъболекарите препоръчват изваждането им.

Според д-р Каришма Джаради, главен дентален хирург в Dentzz Dental, решението за вадене на мдрец завиви от това дали той създава проблеми или вероятно ще създава в бъдеще.

Зъболекарят, преди да вземе решение, обикновено ще разгледа няколко аспекта, като например:

  • Пречат ли мъдреците на другите зъби да се развиват правилно?
  • Пречат ли на други стоматологични или челюстни лечения, които сте планирали?
  • Създават ли проблеми сега и ще създават ли проблеми в бъдеще?

След задълбочен преглед, ако зъблекарят не очаква те да повлияят на оралното ви здраве, той или тя може да ва посъветва да не ги махате.

 

зъболекар за мъдреците
д-р Каришма Джаради, главен дентален хирург в Dentzz Dental

 

Какви са рисковете от отстраняването на мъдреците и може ли да има странични ефекти?

 

„Някои хора съобщават за подуване и болка в устата или бузите след операция, но това не трае дълго. Сухо гнездо или алвеоларен остеит, органичено отваряне на устата и изтръпване на устните също са някои от усложненията, с които се сблъскате след изваждане на мъдрец”, споделя д-р Джаради.

Най-добре е да се консултирате със заболекаря си, за да знаете как да се грижите за мястото на екстракция след процедурата и да си осигурите правилно заздравяване. В случай, че болката се възобнови след няколко дни или се влоши, използвайте антисептични води за уста или гелове.

 

Съвети за намаляване на болката след операция за иваждане на мъдрец

 

Премахването на мъдрец може да причини нетърпима болка и общ дискомфорт, що се отнася до храненето. Д-р Джаради дава следните съвети за минимизирането на тези неприятни усещания:

  1. Въпреки че лекарството, предоставено от вашия заболекар, може да намали болката, прилагането на лед върху бузата може допълнително да помогне за болката и подуването.
  2. Добре е да избягвате пушенето на цигари и пиенето на плодови сокове или топли напитки през първите дни след опереацията. Тези неща могат да попречат на оздравителния процес.
  3. Пийте хладък чай, яжте хладки супи и храни, които се дъвчат лесно, като картофи, риба или тестени изделия.
  4. Избягвайте тежки физически натоварвания през първите няколко дни, тъй като това може също да повлияе на зарастването на раната.

Не збравяйте, че навременното предприемане на действия е ключово за справяне с болката.

Трябва незабавно да си уговорите среща със заболекар, ако изпитвате симптоми, като остра болка, чести главоболия и имате кървава слюнка или имате усещане за събиране на гной под венеца.

„Не на всеки се налага да му се вадят мъдреците. Важно е редовно да ходите на зъболекарски прегледи, за да се установи дали е нужна операция за изваждането им или не”, съветва още д-р Джаради.

Източници: https://www.getholistichealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *