Кога болката в гърдите е сърдечен удар и кога паник атака?

Каква е разликата в усещанията и как да различите сърдечен удар от паник атака? В тази статия ще намерите отговорите на тези въпроси.

сърдечен удар или паник атака
Инфаркт или паник атака – как да различите двете състояния?

Когато става въпрос за болка в гърдите, никога не трябва да я подценявате. В следващите редове кардиологът Марк Айзенберг ще ви даде подробно обяснение за това как да различите сърдечен удар от паническа атака. Също така ще научите как трябва да реагирате в подобни ситуации и кога да потърсите медицинска помощ.

Д-р Марк Сабин Айзенберг е кардиолог и съавтор на книгата „Умирам ли?!: Пълно ръководство за вашите симптоми и какво да правите по-нататък” Освен това е доцент по медицина в “Columbia University Medical Center” в Ню Йорк.

Д-р Марк Айзенберг, кардиолог в “Columbia University Medical Center”

 

Ето 5-те основни начина, по които се различават сърдечен удар и паник атака:

 

  1. Мястото на болката
  • Сърдечен удар: Сърдечният удар обикновено се проявява с болка в гърдите, но може да се наблюдава и в други части на тялото като гърба, челюстта и шията. „Болката от сърдечен удар стига до мозъка посредством сърдечните нерви, казва д-р Айзенберг.” Тези нерви минават през ръцете, шията и челюстта и поради това може да се наблюдава болка в тези области на тялото.
  • Паник атака: Болката при паническа атака и тревожност е в гърдите. Д-р Айзенберг добавя, че когато някой има паник така, болката често е причина от мускулен или езофагеален спазъм и не се усеща в други части на тялото.

 

  1. Вид болка
  • Сърдечен удар: Болката от инфаркт се усеща като тежък, смазващ дискомфорт, все едно са ви сложили тухла на гърдите. Не малко хора я описват като „слон, седнал на гърдите”. Това усещане е причинено от липсата на кислород в мускулите, казва д-р Айзенберг.
  • Паник атака: Ако болката, която изпитвате е остра и пронизваща мускулна болка и е само на едно място, тогава това със сигурност е паник атака.

 

  1. При какви обстоятелства се поява болката?
  • Сърдечен удар: Сърдечните удари често са причинени от физическо усилие. Например през зимата чуваме за много сърдечни удари, случили се по време на гребане на сняг.
  • Паник атака: При пани атаките, от друга страна, обикновено сърцебиенето и болката са причинени от стресова ситуация.

 

  1. Продължителност
  • Сърдечен удар: При инфаркт болката обикновено продължава повече от 15 минути и може да се усилва с течене на времето. „Болката се влошава, защото губите кръвоснабдяване”, казва кардиологът.
  • Паник атака: Болката в гърдите, причинена от тревожност и стрес, минава бързо. В моного случаи, когато пациентите стигнат до спешното отделение, болката вече е изчезнала. Паническата атака е състояние на повишена тревожност и дълбокото дишане обикновено помага значително.

 

  1. Изтърпване на ръцете

Това е симптом, който се наблюдава при паник атаки, но не и при сърдечен удар.

„При хората с паник атака се наблюдава невъзможност за поемане на дълбоки глътки въздух. Нивата на въглероден диоксид в кръвта намаляват и я правят по-малко киселинна. Това е причината за изтръпването на ръцете”, категоричен е д-р Айзенберг.

 

Какво да направите, ако получавате инфаркт или паник атака?

 

При сърдечен удар:

Незабавно се обадете на спешна помощ. Това е изключително важно, защото всяка минути забавяне може да е въпрос на живот и смърт. Ако има хора покрай вас, ги помолете да изчакат пристигането на линейката с вас.

Вземете аспирин. Аспиринът разрежда кръвта и ограничава способността й да се съсирва. По време на инфаркт аспиринът забавя съсирването и свежда до минимум размера на съсиреците, които може да са се образували.

При паник атака:

Останете, където сте и се опитайте да се успокоите. Трябва просто да изчакате състоянието да отмине.

Дишайте дълбоко и възможно най-бавно. При някои хора помага броенето от едно до пет при всяко вдишване и издишване. Затворете очи и се концентрирайте върху дишането си. Дълбокото дишане ще помогне за по-бързо преминаване на паник атаката.

Източници: https://www.drozshow.com; https://www.healthline.com; https://www.nhsinform.scot; https://pixabay.com/

Опаковка на продукта "Смайлин – връща усмивката на вашето лице"
СМАЙЛИН – билкова хранителна добавка за справяне с тревножност, безпокойство и паник атаки

сърдечен удар или паник атака

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *