Някои лекарства причиняват световъртеж

Моля да ми обясните каква може да бъде причината за продължителен световъртеж? Към какъв специалист трябва да се обърна за уточняване на диагнозата?

Иванка Попова – Стамболийски

Навярно няма човек, който поне веднъж да нее изпитвал чувство на световъртеж. Нерядко под това се разбират съвършено различни усещания – от лека неустойчивост, чувство на опиянение или прилошаване до усещане за въртене на собственото тяло или на околните предмети. Илюзията за движение на собственото тяло или на окол­ните предмети се получава и след бързо въртене, например на върте­лежка. Понякога се добавя чувството, като че ли някой ви блъска на една страна или към пода; може да са налице замаяност, чувство на олекване на главата, слабост, нестабил­ност. Тези оплаквания се появяват или се засилват при завъртане и смяна положени­ето на тялото или при рязко раздвижване на главата.

Световъртежът обикновено е резултат от нарушение на функцията на вестибу­ларната система – на периферните или централните вестибуларни структури (на вътрешното ухо, слухово-вестибуларния нерв, мозъчния ствол, малкия мозък).

В зависимост от вида на вестибулар­ното нарушение вертигото се съпровожда

томи:

  • неясно зрение или двойно виждане;
  • умора и слабост, главоболие (поня­кога може да е много изразено);
  • сърцебиене, невъзможност за кон­центриране;
  • нарушено съзнание, смущения в говора, мускулна болка (особено на шията или гърба);
  • гадене и повръщане, изпотяване, намалена когнитивна функция (на­пример забавено мислене, отслабена памет), свръхчувствителност към бляскащи светлини и силен шум.

Различни са причините за възникване на световъртеж – дегенерация на вътрешното ухо (обикновено при възрастни пациенти), инфекции на ухото, прием на алкохол, някои лекар­ства (антибиотици, антиконвулсанти, антидепресанти и др.) или въздействие на произ­водствени токсични вещества (олово, живак, калай), редица болести. Заболяванията, които най-често се съпровождат със световъртеж, са ендокринни (хормонални) заболявания, заболявания на кръвта, сър­дечносъдови болести, нервни заболявания, интоксикации, психични разстройства, офталмологични заболявания, травми по главата и шията, прилошаване при пъ­туване, морска болест, неправилното и недостатъчното хранене.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Някои лекарства причиняват световъртеж

  1. Pingback: Може ли да се предусети появата на вертигото? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *