Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Някои лекарства причиняват световъртеж

Моля да ми обясните каква може да бъде причината за продължителен световъртеж? Към какъв специалист трябва да се обърна за уточняване на диагнозата?

Иванка Попова – Стамболийски

Навярно няма човек, който поне веднъж да нее изпитвал чувство на световъртеж. Нерядко под това се разбират съвършено различни усещания – от лека неустойчивост, чувство на опиянение или прилошаване до усещане за въртене на собственото тяло или на околните предмети. Илюзията за движение на собственото тяло или на окол­ните предмети се получава и след бързо въртене, например на върте­лежка. Понякога се добавя чувството, като че ли някой ви блъска на една страна или към пода; може да са налице замаяност, чувство на олекване на главата, слабост, нестабил­ност. Тези оплаквания се появяват или се засилват при завъртане и смяна положени­ето на тялото или при рязко раздвижване на главата.

Световъртежът обикновено е резултат от нарушение на функцията на вестибу­ларната система – на периферните или централните вестибуларни структури (на вътрешното ухо, слухово-вестибуларния нерв, мозъчния ствол, малкия мозък).

В зависимост от вида на вестибулар­ното нарушение вертигото се съпровожда

томи:

  • неясно зрение или двойно виждане;
  • умора и слабост, главоболие (поня­кога може да е много изразено);
  • сърцебиене, невъзможност за кон­центриране;
  • нарушено съзнание, смущения в говора, мускулна болка (особено на шията или гърба);
  • гадене и повръщане, изпотяване, намалена когнитивна функция (на­пример забавено мислене, отслабена памет), свръхчувствителност към бляскащи светлини и силен шум.

Различни са причините за възникване на световъртеж – дегенерация на вътрешното ухо (обикновено при възрастни пациенти), инфекции на ухото, прием на алкохол, някои лекар­ства (антибиотици, антиконвулсанти, антидепресанти и др.) или въздействие на произ­водствени токсични вещества (олово, живак, калай), редица болести. Заболяванията, които най-често се съпровождат със световъртеж, са ендокринни (хормонални) заболявания, заболявания на кръвта, сър­дечносъдови болести, нервни заболявания, интоксикации, психични разстройства, офталмологични заболявания, травми по главата и шията, прилошаване при пъ­туване, морска болест, неправилното и недостатъчното хранене.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Някои лекарства причиняват световъртеж

  1. Pingback: Може ли да се предусети появата на вертигото? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *