Обяснено: Защо лекарите предписват разредители на кръвта на пациенти с ковид?

На хора, които са прекарали ковид, лекарите предписват разредители на кръвта. Защо се приемат такива лекарства?

разредители на кръвта
Кои препарати, разредители на кръвта, се изписват най-често у нас?

Много лекари са на мнение, че някои стероиди и разредители на кръвта са лекарствата, които спасяват живота на умерено до тежко засегнати пациенти с ковид. Индийският лекар д-р Рамаканта Панда, водещ сърдечно-съдов хирург, казва: „Инфекцията с ковид увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци в различни части на съдовата система на тялото. За да се предотврати това, пациентите, страдащи от инфекция с новия коронавирус, трябва да приемат антикоагуланти.“

Д-р Рамаканта Панда

Болни от COVID-19 често се диагностицират с наличие на малки и големи кръвни съсиреци (във вените и артериите на всички органи: сърцето, мозъчните съдове, бъбреците, черния дроб). Просто казано, в съдовете на всички органи се образуват кръвни съсиреци, които ги запушват.

Като се има предвид това, продължителността на антикоагулацията зависи от тежестта на заболяването (коронавирусната инфекция) и съществуващите медицински състояния на пациентите, като сърдечни заболявания, мозъчен инсулт, диабет, високо кръвно налягане, бъбречно заболяване и т.н.

„Винаги трябва да се консултирате лекар преди да вземете антикоагуланти. Не приемайте разредители на кръвта безразборно без рецепта от лекар, като специалист по инфекциозни заболявания или пулмолог, кардиолог и т.н. ”, добавя д -р Панда.

Антикоагулантите са лекарства, които засягат специфично протеините в кръвта, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци в организма и спасяват човек от тромбоза – пълното затваряне на лумена на артерия или вена.

При COVID-19 се използва комбинация от антитромбоцитни и анти-съсирващи средства, но има специфична продължителност, която зависи от направените кръвни изследвания, като Д-димер и фибриноген. Много хора имат някои аномалии в механизма на съсирване, и това трябва да се вземе предвид по време на разговора със специалист.

Защо се предписват разредители на кръвта?

Ако говорим за тромбоза, причинена от COVID-19, тогава пациентите с умерено или тежко протичане на коронавирус трябва да си направят Д-димер. Взема се кръв от пациента и ако тревожността от тромбоза е висока, лекарят предписва лекарства за разреждане на кръвта.

Отделно от това, много лекари смятат, че разредителите на кръвта се предписват повече, отколкото са необходими. Разредители на кръвта трябва да се прилагат в определена фаза на инфекцията с COVID-19 или по време на фазата на възстановяване, когато рискът от образуване на кръвни съсиреци е висок.

70 до 80 процента от пациентите нямат симптоми и много от тях просто имат този вирус без абсолютно никаква реакция от организма. Такива пациенти може да не се нуждаят от разредители на кръвта, но това винаги трябва да се проверява от лекуващия лекар и да се правят определени тестове за идентифициране на възпалението.

Кой има нужда от разредители на кръвта?

Според д-р Панда хората, които вече са на разредители на кръвта за съществуващи медицински състояния като сърдечни заболявания, заболявания на сърдечните клапи или инсулт, трябва да продължат да приемат разредители на кръвта по време на лечението на COVID и след него.

Хората с възпалителни маркери, които предразполагат към по-висок риск от образуване на кръвни съсиреци, трябва да приемат разредители на кръвта.

Предписаните от лекаря изследвания ще определят това.

„Ако всички възпалителни маркери на човек са нормални, и няма симптоми и няма съществуващи медицински състояния като сърдечно заболяване, високо кръвно налягане, бъбречно заболяване и т.н., тогава разредители на кръвта не се изискват. Винаги обаче се консултирайте с вашия лекар за точно лечение “, добавя д-р Панда.

Препарати за разреждане на кръвта, които най-често се изписват в България

Антиагрегантите предотвратяват слепването на тромбоцитите и образуването на кръвни съсиреци. В медицината те се използват за предотвратяване на инсулт и инфаркт.

Най-известното лекарство е ацетилсалициловата киселина (аспирин). По време на ковид и след острата фаза на заболяването лекарите изписват Аспирин Протект.

Тази група включва също Клопидогрел, Плавикс, Зилт и др

Друго лекарство от тази група е Антистенокардин. Активното вещество, което съдържа това лекарство е дипиридамол. Антистенокардин принадлежи към група лекарства, наречени антитромботични. Всички споменати по-горе препарати променат свойствата на тромбоцитите, които нормално са отговорни за съсирването на кръвта.

Има пациенти, които използват естествена алтернатива на аспирина и неговите аналози. Натаспин е препарат, който съдържа ензима nattokinase. Той влияе положително върху кръвообращението и кръвосъсирването и помага да се намали вероятността от образуване на тромб. Основните съставки са натокиназа (извлечен от соя чрез ферментация) и екстракт от плодове на маслина.

Антистенокардин предпазва от образуване на кръвни съсиреци самостоятелно, или в комбинация с класически Аспирин (не Аспирин Протект) при пациенти на антикоагулантна (противосъсирваща) терапия.

Случва се пациенти, които са на възраст и със сериозни сърдечно-съдови заболявания, да взимат антикоагуланти с хепарин, след прекаран ковид. Такова лекарство е Еликвис. То съдържа активното вещество апиксабан. Това лекарство помага за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци чрез блокиране на фактор Ха, който е важен компонент при кръвосъсирването.

Кое от изброените лекарства ще бъде изписано, решава единствено лекар-специалист, най-често кардиолог. Да се взимат самостоятелно не е добра идея, тъй като кръвосъсирващите фактори при всеки човек са различни.

Източници: timesofindia.indiatimes.com, zdorovie.akipress.org, kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Обяснено: Защо лекарите предписват разредители на кръвта на пациенти с ковид?

  1. Рени каза:

    След прекаран Covid 2020 г имам висок дидимери 1,5 при норма 0,5 трябва ли да вземам Аспирин протект всеки ден или през ден,вече 2г този показател не е в норма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *