Черницата помага при десетки болести

Черницата подобрява зрението

Черницата заема важно място във фитотерапията. Листата се използват при леки форми на диабет, усилва сърдечния мускул и подобрява зрението. Освен сочните плодове се използуват и пъпките, листата, кората и корените. Доказано е, че ако сърдечно болните в продължение на месец изяждат всеки ден по 300-400г черници, разделени на 3-4 приема, работата на сърцето и трудоспособността значително се подобряват, усилва се потентността.

Плодовете на бялата черница подобряват зрението. Зрелите имат разхлабващо действие и се препоръчват при запек, а недоузрелите – затягащо и се препоръчват при стомашно разстройство. Сокът и екстрактът от плодовете на двата вида черница имат антисептично действие. С тях се прави гаргара при афти в устната кухина и възпалено гърло.

черницата
Черницата лекува!

Отвара: Една-две чаени лъжички нарязани листа или кора от корени се заливат с 250мл кипяща вода и се варят 10мин.Прецедената течност се пие на глътки през целия ден.

Запарка:Две супени лъжици листа се заливат с 400мл кипяща вода и захлупени киснат 1 час.Прецедената запарка се изпива на 4 пъти преди хранене.

Сироп:Изцеждат се 1 кг плодове, прибавят се 1 кг захар и сокът на 1-2лимона.Бърка се до стопяване на захарта и се наливат в сухи бутилки, които се запечатват добре.

Вино:Един кг плод и 1кг захар се заливат с 3 литра вода и се оставят в покрит с марля съд 15-20 дни, като често се разбъркват. Течността се прецежда през марля и се налива в дамаджана, където престоява около 20 дни, за да ферментира отново. Прецежда се през двойна марля и се налива в сухи бутилки, които се запечатват добре.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *