7 вида болки в гърлото: какви патологии посочват и как да се лекуват

Възпаленото гърло е изключително неприятен симптом, с който всеки се е сблъсквал повече от веднъж в живота си

гърлото
Болките в гърлото може да възникнат поради различни причини

Болката може да бъде съвсем различна: от гъделичкане до остри болезнени прояви. В същото време опитния лекар, дори и само от този симптом, може да предположи какъв точно е проблема с неговия пациент.

Д-р Владимир Зайцев, кандидат на медицинските науки и оториноларинголог, разкрива какви заболявания характеризират различните видове болки в гърлото, както и как трябва да се лекуват.

Д-р Владимир Зайцев

Видове болка

„Всичко може да боли: задната стена на фаринкса, сливиците, ларингофаринкса, носоглътката и корена на езика“, казва Владимир Зайцев. Основното е да се разбере, че има разлика в усещанията при една или друга локализация заради вредата, която нанасят патогенните микроорганизми или поради друга причина.

1. Болката се увеличава при преглъщане

Един от вариантите за болезненост в гърлото е болка, която се влошава при преглъщане. В същото време тя не е остра, а по-скоро се усеща като разлята, и при преглъщане се увеличава. Тук лекарите обикновено говорят за най-често срещаната ситуация: стрептокок в гърлото.

„Когато човек се зарази със стрептокок, заразена е и задната част на гърлото. Поради тази причина то се възпалява. В същото време там няма слуз, а само усещане за болка в гърлото“, отбелязва УНГ-лекарят. Можете да отидете до огледалото, да осветите с фенерче и да видите зачервяването на задната стена.

Струва си да се разбере, подчертава оториноларингологът, че ако човек пренебрегне такава ситуация и не започне да се лекува, болестта може да премине в хроничен стадий.

„В този случай болката също ще промени характера си: вместо остра при преглъщане ще има усещане за сухота на задната стена, усещане за парене, може да има и желание да се изпие нещо или дори да се накапят капки масло в носа, за да се омекоти стената на гърлото “, казва Владимир Зайцев.

2. Възпалено гърло, свързано с носа

Друг вариант на болка се появява, когато например се отстранят сливиците или ако човек има проблеми с носа, които водят до сънна апнея, хъркане и факта, че устата му е постоянно отворена по време на сън.

„Тази ситуация рано или късно ще доведе до субатрофичен фарингит. Поради постоянното пресушаване на задната фарингеална стена, лигавицата ще спре да работи както трябва“, казва Владимир Зайцев.

3. Болка отдясно и отляво

Проблем е когато има лош дъх, слабост, летаргия, дискомфорт и болки в гърлото. Така изглежда състоянието на хроничен тонзилит или неговото обостряне.

„Когато е налице анамнеза за това, болката и дискомфортът не се появяват в центъра на фаринкса. Болката ще започне да се локализира отстрани: отдясно и отляво. Също така, на фона на такава болка се появява субфебрилна температура: нейните стойности се повишават до 37,3-37,5 градуса. В същото време повърхността на сливиците е покрита с малки, бели, подобни на извара зрънца“, казва Владимир Зайцев.

4. Гърлото боли рязко и постоянно

Ако болките в гърлото са непоносими и остри, ако е зачервено, а температурата скача над 38,5, ако е много болезнено, тогава с голяма степен на вероятност говорим за остра катарална ангина.

„При такова състояние, освен високата температура, болката е много силна, като дори не позволява слюнката да бъде погълната. В резултат на това тя просто започва да се стича от устата“, уточнява оториноларингологът.

5. Болка във врата

Появи ли се дрезгавост на гласа, това показва, че възпалението се е преместило от орофаринкса точно под ларинкса, казва УНГ лекаря.

„Когато има остро възпаление на ларинкса, се развива остър ларингит. В този случай то не е задължително придружено от пълно отсъствие на глас (афония), може да има и дисфония. И тук на фона на непълно затваряне на връзките ще се появи болка. Но няма да се локализира на нивото на небцето или по задната част на гърлото. Ще бъде усетена малко по-долу, на нивото на врата. Пациентът дори ще посочи шията, докато описва състоянието си “, казва Владимир Зайцев. Ларингитът, както опитният ларинголог обяснява, може да бъде подостър, хроничен и остър.

В този случай обезателно се налага компетентно лечение.

„Ако ларингитът не се лекува, възпалението може да изчезне, но дрезгавостта на гласа да остане. Гласовите струни ще останат в това състояние и човек ще продължи да живее с тази дрезгавост и пресипналост на гласа дълго време“, казва специалистът.

6. Болка в областта на епиглотиса със задушаване

„Епиглотисът е нещо подобно на клапи, като венчелистчета, които затварят входа на трахеята и, например, когато човек отпива вода или поглъща храна, предпазват да не попаднат те по-навътре в трахеята, белите дробове и бронхите“, отбелязва лекарят. В същото време има ситуации, когато тази координирана система може да се провали. Това може да се случи:

• на фона на намаляване на имунитета;
• по време на екстремни горещини;
• при нараняване.

Във всички тези случаи епиглотисът може да се възпали и значително да се увеличи.

„Тук се появява характерна болка, която не може да бъде объркана с нищо друго: задушаване, притискаща болка не на нивото на орофаринкса, а точно отдолу, има усещане и за липса на въздух. Това се нарича епиглотит“, казва Владимир Зайцев. В остра ситуация лекарите казват, че епиглотисът се увеличава по размер, набъбва, напряга се и се зачервява. Тогава естествено се налага терапия, обикновено с антибиотици.

Съществува и ситуация, когато се развива абсцес на епиглотиса: това вече е гноен процес, когато се изисква да се отвори и почисти.

7. Коренът на езика боли

Съществува и такава опция като възпаление на корена на езика. Там има и сливица, отбелязва оториноларингологът, която е част от лимфоидната тъкан. Коренът на езика може сам да се възпали. Развива се лингвална ангина. „Температурата е висока, както при ангина. Човек рефлекторно чувства болка на нивото на езика, но не на върха и не отстрани, а в дълбочина. Може да се развие и чувство на задушаване, защото дихателните пътища са наблизо”, казва Владимир Зайцев.

Също така си струва да се припомни, че има такова състояние, когато се усеща не толкова болка, колкото парене, сърбеж, драскане и лека болезненост. В такава ситуация, казва Владимир Зайцев, говорим за фарингомикоза, тоест гъбички в гърлото.

Какво да се прави?

Разбира се, казва УНГ лекарят, всеки може да погледне надолу в гърлото си с обикновен фенер и огледало. Не бива обаче човек да се превръща в лекар, предупреждава Владимир Зайцев.

„Защото, например, употребата на антибиотици там, където не се изисква, но са необходими антисептици, може сериозно да навреди. При фарингомикоза, използването на антибиотици допълнително ще унищожи полезната флора и ще даде по-активен растеж на гъбичките. Също така е опасно да не се използват антибиотици там, където са необходими. И само лекар може да определи точно какво, в каква ситуация и какви курсове ще се изискват “, казва Владимир Зайцев. Това означава, че ако почувствате възпалено гърло, се изисква преглед и назначаване на адекватна терапия.

Източник: www.medicina.ru

ЦАРСКИ БИЛКИ За дихателната система
ЦАРСКИ БИЛКИ за дихателната система

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *