Гъби за имунитет: 5 вида от най-полезните

Има гъби, които се ползват не само за ядене. Те притежават и лечебни свойства, като укрепват имунитета и подобряват паметта и зрението

Гъби за имунитет, и не само: кои са 5-те най-полезни гъби

Освен това, лечебните гъби се ползват за нормализиране на сърдечните и чернодробните функции. И това съвсем не е всичко.

Хората са започнали да използват гъби малко след като са открили огъня. И оттогава насам тези толкова полезни биологично еукариотни организми, които живеят неподвижно прикрепени, без хлорофил, листа и стъбла, има грижата не само за прехраната, но и за здравето на човечеството.

Днешните тенденции в консумацията на гъби са връщане към това, което хората познават от векове, но в по-модерна форма. Лечебните гъби се отглеждат и изкуствено, при контролирани условия, за да може от тях да се приготвят полезни хранителни добавки.

Гъбите основно поддържат имунната система

Те съдържат вещества, които не се срещат никъде другаде в природата. Мицелът на гъбите и самото плодово тяло спомагат за засилване на имунния отговор и здравето на повечето органи и системи в човешкия организъм. Гъбите са полезни за сърцето, действат като антиоксиданти и укрепват паметта.

Разнообразие от лечебни гъби

Изследвания, които са имали за цел да изучат въздействието на гъбите върху здравето, са установили около 130 потенциални терапевтични свойства. Гъбите действат:

• Антибактериално;
• Антидиабетно;
• Противогъбично;
• Противовъзпалително;
• Като антиоксидант;
• Антипаразитно;
• Антинеопластично (за лечение на неоплазми (тумори);
• Антивирусно;
• Хепатопротективно;
• Имуномодулиращо.

Ето 5 от най-полезните за здравето гъби

Рейши

Рейши е незаменима за снабдяване на тялото с енергия, издръжливост, имунна защита, сърдечни и чернодробни функции и нормализиране на холестерола. Подпомага работата на сърцето и кръвоносните съдове по различни начини, например чрез понижаване на холестерола и други нежелани вещества. Редовната употреба на рейши генерира енергия в сърдечните клетки. Хранителните добавки с тази толкова полезна гъба защитават чернодробните клетки и насърчават отстраняването на токсичните съединения от тялото. Оптимизиране на надбъбречната функция е друго полезно свойство на тази уникална гъба.

Кордицепс

Кордицепс наричан още и Рачи крак, Рача нога, e род торбести гъби, най-известна от които е гъсеницата-зеленчук — Cordyceps sinensis. Те могат да подобрят белодробната функция, да увеличат енергийния потенциал и либидото. Кордицепсът подпомага отпускането на бронхите и белите дробове, което подобрява притока на въздух в тях. Освен това, подобрява производството на енергия от мускулните клетки и минимизира вредната млечна киселина.

Херциум

Гъбата подобрява функциите на нервната система и мозъка. Херициумът съдържа вещества, които имат положителен ефект върху нервите. В резултат на това се задейства узряването на стволовите клетки и превръщането им в нервни клетки. Херициумът подобрява когнитивните функции, паметта, общото настроение. Мицела на гъбата допринася за по-добра концентрация.

Чага

Чага

Гъбата има силно антиоксидантно действие, особено върху епителните клетки. Тези клетки изпълняват бариерни функции в тялото ни. Кожата, храносмилателният тракт и белите дробове включват епителни клетки. Чага съдържа голям списък от вещества, които помагат за укрепване на имунната система. Тази невероятна гъба ще помогне при свръхчувствителност на кожата, храносмилателния тракт, белите дробове, особено към дразнещите агенти на външната среда и храната.

Майтаке (къдрав грифон)

Майтаке е кулинарна и лекарствена гъба, която е показала противоракова активност при проучвания върху животни срещу рак на гърдата, меланом и хепатомни клетки. Протеоглюканът, открит в майтаке, е свързан с имуностимулиращите ефекти на гъбите.

Майтаке (къдрав грифон)

В допълнение, проучванията in vitro и чрез животни показват, че полизахаридите, открити в майтаке, проявяват антивирусна активност срещу хепатит В.

Многоцветен трамтей

Многоцветен трамтей

В англогоезичните източници гъбата се нарича още и „пуешка опашка.“ В традиционната медицина се използва за терапевтични цели при гъбични инфекции и рак. Тази невероятна гъба съдържа биологично активни съединения, наречени бета-глюкани. При използването на бета-глюкани може да се ускори имунната система чрез засилване функцията на макрофагите и естествените клетки – убийци – два вида клетки, които играят важна роля в нашата имунна система. Многоцветният трамтей също така съдържа пребиотици, които хранят полезните бактерии в червата, поддържайки цялостния имунитет . И тъй като пуешката опашка е толкова ефективна за повишаване на имунната система, много хора я консумират през сезона на настинките и грипа.

Както стана ясно в началото на статията, има начини за отглеждане на лечебните гъби извън дивата природа. С помощта на устойчивите и модерни технологии, тези гъби съдържат по-висок процент здравословни вещества.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *