Лекувайте екземата с мазнини

За да излекувате екземата, първото нещо, което трябва да направите, е да работите върху правилния подбор на мазнини във вашата диета

екземата
Екземата изисква здравословно хранене и допълнителен прием на полезни мазнини

Хората с екзема изпитват остър недостиг на мастни киселини в организма. Затова ще ви предложим няколко варианта за попълване на дефицита от полезни мазнини.

Екземата е кожно заболяване, което е изключително неприятно. Моментите на обостряне се заменят от сравнително „спокойни” периоди на ремисия. Неестетичните външни прояви на заболяването се появяват на откритите повърхности на лицето, ръцете и краката. Болестта е хронична.

Дерматологичните заболявания са често срещани и трудни за лечение. Случва се дори кожните болести да са проблемни и за диагностика. Затова е добре хората, които имат такива проблеми винаги да търсят и второ мнение. Имайте предвид, че много често стресовите ситуации, които отслабват тялото, го правят уязвимо и към кожни неразположения.

Ефективен начин да се отървете от екзема – отвътре навън

Какви стратегии ще ви помогнат да се отървете от вече появила се екзема? Правилният подбор на мазнини е ключът към успешното лечение на това толкова упорито заболяване. Пациентите, страдащи от тази болест, имат основен недостиг на мастни киселини.

Причини за липсата на мастни киселини и как да ги компенсираме?

Пациентите с екзема имат лоша усвояемост на мазнините. В диетата на повечето хора (не само болни, но и здрави) няма достатъчно мастни киселини. Този дефицит трябва да бъде попълнен по някакъв начин.

Защо е толкова важно да се осигури на организма нормална концентрация на мастни киселини в случай, че е налице екзема?

Мастните киселини са ключова противовъзпалителна сила в човешкото тяло. Те тушират възпалението върху кожата отвън и възпалението на органи и тъкани отвътре. Важна стъпка в лечението на екземата ще бъде отхвърлянето на антагонисти на ценните мазнини. Известно е, че рафинираните растителни масла и вредните трансмазнини успешно поддържат възпалителните процеси.

Добре е да знаете: най-ефективното противовъзпалително лекарство е Омега-3

Висока концентрация на Омега-3 присъства в по-мазните видове полярни риби. Най-добрите зеленчукови „доставчици“ на Омега-3 за тялото са орехите, ленените семена и чиата.

Рибеното масло (капсулирано, в течна форма) успешно се използва като алтернативен източник на Омега-3.

Следващата важна стъпка в лечението на екземата е приема на гама линоленова киселина (GLA)

Освен това, гама линоленова киселина също има противовъзпалителен ефект. Сред източниците на GLA са: масло от вечерна иглика, масло от бораго, масло от касис. Алтернативни източници на GLA са различни семена и ядки.

За да се гарантира висококачественото усвояване на мастни киселини, е важно да се свързват естествени мазнини и мастноразтворими витамини D, K, A и, разбира се, витамин Е. Тези витамини имат лек имуномодулиращ и антиоксидантен ефект. В допълнение към това, мастноразтворимите витамини „работят“ за пълната абсорбция на микроелементите.

Други лечения на екзема

Кокосът се използва успешно при лечението на екзема. Може да се пие (кокосова вода), да се готви с кокосово масло и да се прилага директно върху кожата. Алтернатива на това универсално средство е добре познатото растение алое вера.

Полезно е да приложите прясно приготвен гел от алое вера или гел с витамин Е върху засегнатите участъци от кожата.

Екзема и липсата на микроелементи

Страдащите от екзема се нуждаят най-вече от микроелементите цинк, магнезий и сяра. Цинкът „работи“ при заздравяването на кожата и насърчава усвояването на GLA. Интересно е, че при вегетарианците се наблюдава недостиг на цинк. Това е така, защото пълнозърнестите храни, ядките и бобовите растения свързват цинка и затрудняват усвояването му. Алтернатива на богатите на цинк храни са цинковите препарати.

Магнезият има противовъзпалителен ефект и насърчава извършването на почти 200 хим. реакции в организма.

Сярата също ще помогне при лечението на екзема. Този микроелемент е незаменим при артрит и алергии. Сярата присъства в аминокиселините, участващи в елиминирането на токсини като метионин и цистеин. Тя може да свързва колагеновите влакна, като в резултат на това придава на кожата еластичност. Този важен елемент спомага за регенерирането на увредената кожа и изглажда белезите. Сярата се приема перорално, външни приложения се приготвят под формата на вани с магнезиев сулфат. След като се консултирате с дерматолог, той ще предпише индивидуално външно лечение на екзема със сяра и серни препарати.

Храни, които силно не се препоръчват при екзема:

– захар;
– бяло брашно;
– кофеинови напитки;
– алкохол;
– млечни продукти;
– тлъсто месо.

Храни, които задължително трябва да се приемат при екзема:

– мазна риба (сьомга, сардини, херинга, скумрия);
– домашни яйца;
– куркума;
– джинджифил;
– червен лук;
– чесън;
– сезонни плодове;
– зеленолистни;
– ленено семе;
– семена от чиа.

Надяваме се нашите съвети да ви помогнат да се отървете от екземата. Бъдете здрави!

Източник: www.healthline.com

ИН ДЕРМА
Имате псориазис или друг кожен проблем? Новият лосион „Ин дерма” е подходящото решение!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *