Как се диагностицира коксартроза

Коксартроза е дегенеративно заболяване, което води до унищожаване на тазобедрените стави. Тя може да се появи на едната или на двете страни. Тазобедрената става е съставена от вода и извънклетъчна хрущялна матрица (95%) и хондроцити (5%). Тези клетки имат най-дългия цикъл на образуване от всички други клетки и следователно най-дълго регенериращ цикъл. Ето защо е от жизнено важно значение за болестта, да бъде третирана възможно най-скоро. Започването на деградация на ставата се нарича коксартроза. Тази болест се характеризира с определена твърдост в засегнатата тазобедрена става и болката постепенно се увеличава.

 Коксартрозата може да прерасне в гонартроза или артроза. С течение на времето болката става най-главния симптом. Първоначално тя се появява само при ходене, а след това и в състояние на покой. В началото болката е само през деня, но след това започва да се появява и нощем и може да е много болезнено усещането за човека с коксартроза.Необходима е на време да се постави диагнозата и да се назначи адекватно лечение за да се избегнат нетърпимите болки.

Популярен метод за поставяне на диагноза е диагностицирането с ренгенови лъчи, но това не се препоръчва често тъй като чрез това диагностициране на коксартрозата хората се облъчват от ренгеновите лъчи, а това е вредно за здравето. Нов метод за диагностициране на коксартрозата, които е и по-популярен е термографично и ехографско сканиране. Информацията предложена от тези две изследванияе достатъчна за да се определи дали има наличие на коксартроза и какво адекватно лечение да се предпише на болния.

Единственият начин за успокояване на болката, е да се стигне да регенериране на ставния хрущял. В случай на напреднал стадии на коксартроза трябва да се спомене, че и възстановителният процес ще е по-дълъг. За да разберете навреме дали нямате коксартроза е необходимо да си напровите нужните изследвания и да се консултирате с лекар специалист.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *