Рак, рани и инфекции: Какви опасности крие обикновения маникюр?

Едва ли има жена, която да не е ходила на маникюр. Това е една от най-популярните манипулации в света на красотата, която дамите извършват редовно

маникюр
Бъдете внимателни! Обикновеният маникюр може да бъде опасен!

Направата на маникюр днес не е просто да се подрежат и изпият ноктите, да се избутат „кожичките“ и да се сложи лак накрая. Сега има много и различни възможности за грижа за ноктите. И не всички от тях са безопасни.

Салоните за маникюр в различните градове на страната се размножават като гъби след дъжд

И за това има обяснение – жените искат да се чувстват добре поддържани и красиви, но просто нямат време сами да си направят висококачествен маникюр. В края на краищата те трябва да приготвят всичко сами, да омекотят ръцете, да обработят ноктите и да покрият ноктите с лак. И тогава е нужно да изчакат да изсъхне този лак, и не дай Боже да пипнат нещо без да искат – ще трябва да се лакират наново. А в салона всичко, което се иска от тях е да се отпуснат и да се насладят на процедурата, че дори и кафе ще им предложат. Изобилието от нови техники им позволява да развихрят фантазия си. Въпреки това лекарите казват, че маникюрът може да бъде изключително опасен. За да не навредите на здравето си, струва си да знаете повече за тази манипулация, за да разберете какви опасности крие една такава общодостъпна процедура.

Инфекциозни патогени

Първото нещо, което ни идва на ум, когато говорим за опасностите от направата на маникюр, е инфекция. Вируси и бактерии като ХИВ, стафилококи, стрептококи, хепатит и др. често предавани чрез кръв и рани, са по кожата и се разпространяват по цялото тяло при наличието на дори и най-малката раничка по кожата. Разбира се, рискът от инфекция не е на 100 процента, но все пак съществува.

Наталия Козлова, доктор на медицинските науки, дерматовенеролог, козметолог и трихолог

„Опасността от заразяване с някои заболявания, в частност хепатит и ХИВ съществува в ситуация, в която човек влиза в контакт с кръвта на заразен човек. Ако по време на маникюра инструментите не са били дезинфекцирани старателно, съществуват такива рискове. Освен това съществува риск и от заразяване с гъбична инфекция. За да се защитите, трябва или да направите маникюр с лични инструменти, или да изберете салон, който използва инструменти за еднократна употреба“, съветва Наталия Козлова, доктор на медицинските науки, дерматовенеролог, козметолог и трихолог.

Ако се използват инструменти, които вече са били отворени и манипулацията включва потенциално нараняване, трябва да се откажете от процедурата и да отидете в друг салон.

Ракова заплаха

Днес онкологичните патологии бързо вървят напред – те вече са на второ място като причина за смърт сред населението на страната. Един от коварните видове рак, който бързо прогресира и не се разпознава веднага, е онкологично заболяване на кожата, което дори не е един тип. И днес експертите имат теория, че редовният маникюр може да доведе до развитието на раково заболяване.

Това предположение се обяснява просто. Има една такава процедура – удължаване на ноктите, както и маникюр с покритие на базата на гел лак. И при двете опции се използват материали, които не само не са особено екологични, но са направо канцерогенни. В допълнение, те също изискват специална светлинна и топлообработка, което позволява на продукта да кристализира и да се втвърди. И за това се използват ултравиолетови лампи. Именно слънчевите лъчи с UV спектър лекарите често определят като ​​виновни за активното развитие на рак на кожата и неговия подвид – меланом.

„Покриването на ноктите с гел лак със сигурност е удобно и красиво, но не е полезно за здравето на ноктите. При полагане на гел лак се нарушава целостта на нокътната плочка, създават се условия за прогресията на гъбична инфекция. Що се отнася до използването на UV лампи, разбира се, онкологичните рискове се увеличават. Колкото по-често се прилага този ефект, толкова по-големи са рисковете. Освен това има рядък вид рак на кожата – субунгвален меланом, който е трудно да се открие, ако ноктите са постоянно обработени с гел лак. Затова самият човек решава дали да поеме тези рискове или не. Като профилактика се препоръчва да се направи почивка между гел лаковите покрития и да не се покриват с никакви средства през този период“, казва Наталия Козлова.

Затова си струва внимателно да се претеглят всички рискове, както и плюсовете и минусите на тази процедура

Важно е да запомните, че гъбичките, които могат да се получат при маникюр или педикюр, са изключително проблематични, трудни и скъпи за премахване. Не всеки има търпение, време и средства за планирана терапия, и в резултат на това болестта прогресира и значително разваля външния вид на нокътната плоча. В напреднали ситуации може да се стигне до отстраняване на ноктите.

Риск от нараняване

Разбира се, неопитна маникюристка може лесно да нарани клиент. А и самият клиент не е защитен от получаване на порязвания, дълбоки рани, например, ако внезапно потръпне или кихне.

„Рискът от нараняване съществува дори и при пилене по време на маникюр или педикюр. Тук основният критерий е професионализмът и опитът на маникюристката, както и качествените инструменти с редовна дезинфекция и заточване (за предпочитане са инструментите за еднократна употреба). Ако въпреки това раната е получена, тя трябва да се третира с водороден пероксид и да се приложи превръзка. В салоните за маникюр трябва да има аптечка, в която да се намират материали за подобни случаи“, казва специалистката.

Затова помислете добре, преди да посетите салон за маникюр. За да могат ръцете винаги да изглеждат добре поддържани и да имате здрави нокти, разбира се, трябва да следвате някои прости препоръки – правете почивки между по-сложния маникюр, оставете ноктите да дишат и да растат в естествени условия. Посещавайте само проверени салони, които ясно спазват всички правила за дезинфекция и стерилизация на инструментите. Тогава ръцете ви винаги ще предизвикват възхита.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *