Гъбички и микроби отключват рак на устата

Микробите и гъбичките са предпоставка за рак на устата

През последните години много ще се говори за т.нар. предракови състояния. Нима може да се определи подобно състояние? Та нали това би означавало да не се допусне рак, а тази коварна болест сякаш от година все повече жертви. Моля да отговорите какво е това предракова състояние и има ли симптоми, които се проявяват? По-конкретно ме интересува дали такова състояние може да се открие и диагностицира?

Здравко Здравков – София

рак на устатаГодини наред вече се из­ползва терминът предраково състояние. И наистина често се засичат случаи на предра­кови заболявания в устната кухина. Това е трайно новообразувание, което още не се е превърнало 6 тумор. Обик­новено се появява в зряла въз­раст, най-вече при мъжете. Това, което би трябвало да ви разтревожи, е появяване на необичайни изменения в устната лигавица, както и по устните и езика.

Предраковото заболява­не се развива от няколко седмици до няколко години. Всичко зависи от състояни­ето на имунната система и генетичните особености на организма. А също и от ин­тензивното въздействие на канцерогенните фактори. В крайна сметка предраковото състояние може да премине в рак, но не е задължително.

ВЪНШНИ ФАКТОРИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПРЕДРАК

Към развитието на пpeдрак в устната кухина водят действащите дълго време неблагоприятни фактори. вкл. и метеорологични – сту­деното, ултравиолетовите лъчи, вятърът); физически – рентгеновите лъчи, радиоизотопите, изгарянията; биологични – микробите, вирусите, гъбичките. Друга причина за възникване на предрак в устната кухи­на може да бъде механична травма, нанесена от болни зъби, или пък некачествени протези, гореща и лютива храна, алкохол, вредните навици (хапане на устните например).

А някои основни заболява­ния могат да се проявят като предразполагащи фактори – например захарният диабет, заболяванията на кръвта, туберкулозата, сифилисът.

Развитието на онкозаболяванията понякога се прово­кират от приема на отделни лекарства – имуно- и биостимулатори, хормони, противо­зачатъчни средства.

ПЕТНО, ПОТЪМНЕЛИ ЗОНИ ВЪВ ВИД НА НАЛЕП, ВЪЗЕЛЧЕТА, РАНИЧКИ…

Предраковите заболявания в устната кухина са много, но най-често срещаните са левкоплакия, червен плосък лишей, болестта на Боуен, хейлит.

Следователно трябва да ви разтревожат необичайни изменения по лигавицата на устните, бузите и езика. Това може да бъде: петно, което не изчезва и леко из­пъква над лигавицата; огнища на потъмняване с неправил­на форма във вид на налеп; възелчета, съединяващи се помежду си; рисунък; дълго незаздравяващи ерозии; кръвотечащи цепнатини; брада- вични разраствания с блед или заетойно-червен цвят.

Следва да отбележим, че при появяване на едни или други елементи на увреждане не се появяват болки. И това е основната причина, поради ко­ято човекът не се обръща към лекар. Болка може да възникне при травмиране на раничката или пукнатината, както и при израждане на предрака в рак.

ЛЕЧЕНИЕТО ОБИКНОВЕНО Е КОНСЕРВАТИВНО. МНОГО ВАЖНА Е ПРОФИЛАКТИКАТА

Във всеки случай не се ле­кувайте сами, защото точно това може да превърне пред­рака в рак.

Ако болестта се открие в ранен стадий, понякога е достатъчно да се отстранят местните дразнещи фактори, например да откажете цига­рите, алкохола, лютивата и гореща храна. Освен това се назначават витамини, както и апликации с маслени разтво­ри пак от витамини и други препарати за заздравяване на епитела.

Много е важна профилак­тиката на предрака. Необхо­димо е един път годишно да се подлагате на профилактичен преглед при стоматолога. Своевременно лекувайте ка­риеса и неговите усложнения. А при наличие на показания си поставете протези – но нека бъде навреме и да са качест­вени.

Поддържайте хигиена в устната кухина, водете здра­вословен начин на живот, хранете се правилно и пъл­ноценно.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *