Защо и за кого е опасно скачането на въже?

Скачането на въже изглежда също толкова просто и лесно, като карането на колело. Плюс това, този вид натоварване е и много полезно

на въже
Скачането на въже е полезно, но не за всички

Но, преди да започнете да скачате на въже, за да влезете във форма, да се тонизирате или просто да спортувате, има някои особености и противококазания, с които е препоръчително да се съобразите.

Различни видове скокове, подскачане, активно движение през равен терен, както и изкачване отдолу нагоре – всичко това се нарича ​​интензивно натоварване във фитнеса. Често такова интензивно натоварване се използва и в различни програми за тренировки. В същото време хората познават едно такова класическо интензивно натоварване още от детството – в края на краищата почти всички като деца сме скачали на въже пред блока или на двора.

Днес има много видове въжета за скачане – фитнес индустрията се грижи за своите последователи. Въжета, изработени от различни материали, със сензор, който отчита броя на скоковете, разхода на калории и други подробности, въжета с различни размери и т.н. – не е като да няма избор. Освен това, въжетата за скачане имат една функция – хората да могат да правят подскоци за дадено време с определена амплитуда.

Надя Алибаи, лекар-остеопат

Лекарят-остеопат Надя Алибаи, базирана в Лондон, дава съвети за това какво да вземете предвид, когато правите такива скокове и как да не влошите здравето си, опитвайки се да подобрите тонуса на тялото.

Ползите от скачането

Скачането на въже е едно от най-честите кардио натоварвания, които се използват както за отслабване, така и за повишаване на издръжливостта и функционалните качества на човешкото тяло. Въжето се използва и в различни спортове – фитнес, кросфит и дори бойни изкуства. Разбира се, неговото несъмнено предимство е ниската цена, затова и много хора могат да си позволят да си купят въже за скачане и да го ползват където им е удобно.

Подскачането на въже се счита за едно от най-енергоемките натоварвания във фитнеса, уточнява специалистката. В крайна сметка, само за 30 минути активно скачане човек може да изгори 300-400 калории. Всичко зависи от това колко издръжливи сме, колко бързо скачаме, колко редовно тренираме и т.н.

Използвайки въже за скачане, можете да изгорите много калории, да увеличите координацията, анаеробната издръжливост, да увеличите интензивността на тренировките и пр. Освен това е възможност да получите интензивно натоварване на тялото за кратък период от време. Скачането на въже е отлична тренировка за краката, дишането и сърцето. С негова помощ тренираме добре координацията, особено когато използваме двойно, тройно или кръстосано превъртане.

Смята се, че при извършване на скокове човек може да проведе цялостно натоварване на мускулите, особено в областта на краката и задните части, постига се изгаряне на мазнините от вътрешната страна на бедрото, елиминира се провисването на корема, подобрява се сърдечно-съдовата система. По време на скачането, кръвното налягане се нормализира (не се препоръчва обаче скачане на въже на хора с много високо кръвно налягане) и тялото е наситено с кислород.

По време на скачането с въже участват следните мускулни групи:

– Мускули на прасеца;
– Квадрицепс – мускул в предната част на бедрото;
– Бицепс на бедрата и задните части.

Глутеалните мускули и коремът косвено участват в процеса, бицепсите на предмишницата и мускулите на ръцете също работят с определена интензивност. Мускулите по протежение на гръбначния стълб действат като стабилизатори по време на скоковете – те помагат на човек да поддържа тялото изправено и да не пада. Лекарят-остеопат Надя Алибаи предупреждава, че именно около гръбначния стълб има най-много въпросителни при изпълнение на това упражнение.

Вреда от скачането на въже

Както вече стана ясно, скачането на въже предоставя интензивно натоварване на тялото. Затова може да има както положителни, така и отрицателни ефекти върху гръбначния стълб. Трябва да помним добре, че скачането на въже е дейност преди всичко за здрави хора.

Ако човек е получил наранявания на черепа, сакрума (в близост до опашната кост), счупвания на костите на краката и има хронични болки в шията и долната част на гърба, тогава тежкото натоварване може да провокира изостряне на болката. При пролапс на вътрешните органи симптомите, изброени по-горе, както и последиците, могат да се влошат.

Рискови групи

Разбира се, както в много други случаи, при скачане на въже има определена рискова група, тоест хора, които не трябва да скачат в никакъв случай, за да се избегне влошаване на състоянието им и хронифициране на съществуващите патологии. Ето кой не бива да практикува какъвто и да е вид скачане на въже:

– Хората в напреднала възраст. Когато тъканите са изтънели, особено в тяло, деформирано поради сколиоза и наранявания, когато гръбначният стълб и ставите са небалансирани, натоварването не е за добро, тъй като по този начин се влошава състоянието на човека. Трябва да се разбере, че възстановяването на увредените системи в напреднала възраст е по-бавно и по-трудно, а също и не винаги ефективно.

– Хора с херния и различни заболявания на гръбначния стълб.

– Пациенти, които имат проблем със ставите.

– Хора с пролапс на вътрешните органи, със симптоми като уринарна инконтиненция, бързо уриниране, болка в стомаха след хранене, разширени вени и подуване на краката и корем, който е прекалено издут напред. Всичко това е, включително и разширените вени, са признаци на пролапс на вътрешните органи. С всяко подскачане връзките, които държат органите, ще се разтягат, което е крайно нежелателно.

Ако сте човек в риск, не трябва да се разстройвате и да се отчайвате

В крайна сметка винаги има страхотна алтернатива на скачането с въже – бягането и бързото ходене. Натоварването по време на бягане и бързо ходене е подобно на скачането на въже, тъй като по време на тези дейности има отблъскване и приземяване. Но това е по-мек вариант, не толкова интензивен, тъй като отскачането по време на бягане не е толкова високо. Освен това, докато бягате, можете лесно да променяте скоростта, като по този начин регулирате натоварването.
Всички упражнения, особено ако се изпълняват у дома, са добри ако са умерени. Затова си струва разумно да прецените възможностите и здравословното си състояние, преди да започнете да скачате на въже.

Източник: www.nadiatheosteopath.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *