Възпалителни процеси в тялото: как да ги откриете и неутрализирате

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Развитието на възпалителни процеси в тялото е здравословна и положителна реакция на имунната система към наличието на инфекция

възпалителни процеси
Възпалителни процеси – как да ги разпознаем и предотвратим?

Възпалителни процеси възникват при наличието на инфекция, вирус, бактерия или гъбички, както и при нараняване, в случай на изгаряния, рани, контузии и така нататък. Но ако възпалението се развие като хронично, тогава то става най-лошият враг на здравето. За някои пациенти наличието на възпаление може да е очевидно, но при повечето то протича без да се предположи, че има възпалителен процес. От статията ще научите пет общи симптома, които могат да алармират за наличие на възпаление, както и ще разберете някои актуални начини за предотвратяване отрицателните ефекти на възпалението.

Повишените нива на възпаление инхибират дейността на всички ендокринни органи, включително и на щитовидната жлеза. Възпалението води до увеличаване на хормона Т3, намаляване функцията на тироидните рецептори на клетката, като по този начин се създава резистентност. При наличието на възпаление не можете да излекувате хипотиреоидизъм, независимо каква доза хормони приемате.

Изследване на С-реактивен протеин, скорост на утаяване на еритроцитите (ESR) и феритин (над 200 може да алармира за възпаление) ще ви помогнат да диагностицирате възпалението. Висок С-реактивен протеин или ESR автоматично означава възпаление. Високият феритин (200+) вероятно също означава възпаление, но може да има и други причини за неговите наднормени стойности.

Най-честите причини за възпаление:

1). Провъзпалителна храна. Скрити хранителни алергии и чувствителност. Основните причинители са глутен, мляко, яйца, соя, мая, царевица, фъстъци, ядки и в редки случаи – картофи, домати, чушки, патладжан.

2). Латентни инфекции в червата (като Хеликобактер пилори, например). Дисбактериоза, проблеми с абсорбцията, проблеми с панкреатичните ензими, кандидоза, паразити, латентна вирусна инфекция.

Други причини:

3). Хормонални дисбаланси.

4). Автоимунен тиреоидит.

5). Хроничен стрес.

6). Ниски нива на кортизол.

7). Неалкохолно омазняване на черния дроб.

8). Токсичност от тежки метали, лоша екология.

9). Прекомерна консумация на храни с високо съдържание на оксалати.

10). Дисгликемия – нестабилност на кръвната захар

11). Онкологични заболявания.

Според лекарите, възпалителните процеси трябва да се лекуват, в противен случай те могат да доведат до развитие на диабет, ревматоиден артрит, лупус еритематозус, болест на Алцхаймер, заболявания на сърдечно-съдовата система и много други опасни и сериозни заболявания.

Днес могат да се разпознаят възпалителните процеси в организма с помощта на специални кръвни изследвания. Възможно е обаче и сами да откриете възпалителния процес в тялото, ако познавате тези 5 основни признака.

Основните признаци на възпалителния процес

1. Умерена болка в ставите

По-голямата част от хората предпочитат да игнорират не прекалено силните болки в ставите, вярвайки, че те могат да се появят поради твърде ниски температури през зимата или от прегряване и лоша стойка.

Въпреки това, лекарите казват, че умерената болка, особено в ставите, може да говори за възпалителни процеси, които засягат както самите стави, така и костите.

2. Болки в мускулите

Специалистите подчертават, че ако имате болка в мускулите без причина или нараняване, трябва спешно да потърсите медицинска помощ и да направите всички необходими изследвания. Такива болки често са симптом на възпалителен процес в организма. В някои случаи мускулната болка се появява поради прекомерно физическо натоварване, но такива болки утихват в състояние на покой.

3. Слабост

Този симптом се проявява като продължително усещане за слабост или загуба на сила. Категорично е невъзможно да се игнорира подобно състояние, тъй като с негова помощ тялото дава сигнали за вероятни здравословни проблеми. Днес в арсенала на лекарите има специални кръвни изследвания за определяне степента на възпалителния процес.

4. Обрив или зачервяване

Кожните обриви, сърбеж или зачервяване са известни симптоми на алергия, но те често показват и наличието на автоимунни заболявания. Всеки, който се е сблъсквал с подобни дерматологични проблеми, трябва да помни, че вместо да се лекувате с народни и бабини лекарства, трябва да се свържете с дерматолог. Лекарят е този, който ще помогне да се установи точната причина за разстройството на кожата и ще предпише необходимото лечение.

5. Грипоподобни симптоми

Симптомите на грип, като треска, втрисане и загуба на апетит, са познати на всички. Тези неразположения не могат да бъдат пренебрегнати, тъй като са признак на възпалителен процес в организма. Дори главоболието, възникнало без видима причина и не отшумяващо дълго време, е причина за безпокойство , подчертават експертите.

Как да премахнете възпалението?

1). Трябва да се опитате да намерите причината, колкото и трудно да е. Ако е възможно направете специализирани тестове за непоносимост/чувствителност към различни продукти (тест за чувствителност към храни). Ако не, тогава автоматично е добре да премахнете всички храни с глутен (пшеница, ръж, ечемик, овесени ядки), мляко (включително сирене, кисело мляко, сладолед, пробиотици и др.), яйца, соя, мая, царевица, фъстъци и други ядки. Наблюдавайте състоянието си и промените в маркерите на възпалението поне месец. Независимо дали причиняват възпаление или не, глутенът, млякото, соята, дрождите и царевицата са токсични продукти, които рушат вашето здраве.

2). Поставете ред в червата. Тестване за хеликобактер пилори (кръвта не е информативна, най-добре е чрез дихателен или фекален тест) и други бактерии, тестване за наличие на гастрит, кандида, възстановяване на чревната микрофлора и др.

3). Премахнете рафинираните захари, тъй като те изострят инсулиновата резистентност, наддаването на тегло и възпалението, а също и задействат растежа на гъбичките кандида.
Минимизирайте приема на храни с високо съдържание на оксалати.

4). Опитайте се да излекувате хипотиреоидизма и надбъбречната недостатъчност. Кортизолът е мощен противовъзпалителен хормон. Няма да е възможно напълно да се излекува възпалението, но ще бъде постижимо значително да се подобри състоянието.

5). Оптимизирайте нивата на витамин D , който е естествено противовъзпалително средство.

6). Физическата активност може значително да намали нивото на възпаление.

7). Увеличете приема на противовъзпалителни омега-3 мазнини (рибено масло) и сведете до минимум приема на омега-6 противовъзпалителни мазнини (фъстъци, слънчогледово масло, царевица, фъстъци, сафрол и соя).

Има 3 типа отхвърляне от организма на определен продукт:

1). Непоносимост – чисто механичен проблем поради липсата или недостатъчното производство на ензими, които да разграждат протеините/въглехидратите в даден продукт. Например, недостатъчното производство на ензима лактаза води до факта, че млечната въглехидратна лактоза не може да се усвои адекватно, пациентът получава диария или подуване на корема.

2). Алергията е мигновена имунна реакция към продукт, която може да се прояви в рамките на няколко минути или дори секунди след консумация. Хрема, уртикария, кихане, болка в очите, бронхоспазъм, пристъпи на астма. Алергиите са опасни за здравето, но те се откриват много по-лесно с помощта на различни тестове и изследвания.

3). Чувствителност към храна (хранителна чувствителност) – забавен имунен отговор, който може да се прояви седмици и месеци, като причинява хронично възпаление, ако пациентът редовно използва продукта. Без копривна треска, гадене или пристъпи на астма. Този продукт бавно и скрито обезобразява здравето ви, като показва симптоми, които е изключително трудно да се свържат с храната: хронична умора, отслабен имунитет, хипотиреоидизъм и др. , Вторият и третият вид са обединени от факта, че имунната система счита този продукт за заплаха за здравето и активира силите си за борба с него. И като правило такава реакция се открива заради приема на нови „модерни“ продукти, които нашите далечни предци не са консумирали преди: глутен, мляко, царевица, яйца, соя и т.н.

Източник: pravdanews.info

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Възпалителни процеси в тялото: как да ги откриете и неутрализирате

  1. Vesselin каза:

    Добър ден! Има бутон за харесване на статията, но не и за споделяне. Защо? Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *