Синдромът на Щраус води до трайни увреждания на кръвоносните съдове

Много ви моля да публикувате повече информация за едно рядко срещано заболяване – синдром на Щраус. Интересуват ме причините за развитието на болестта, както и прогнозата за лечението и.

Мирослава Иванова – Пловдив

Синдромът на Чърг-Щраус, познат още като алергична грануломатоза или алергичен ангиит, е заболяване, свързано с възпаление на кръвоносните съдове. То може да ограничи кръвоснабдяването на жизненоважни органи и тъкани, като понякога води до трайното им увреждане.

Синдромът на Чърг-Щраус е свързан с прекалена активност на имунната система, която за­почва да унищожава свои клетки, смятайки ги за чужди. Този синд­ром е рядко срещан и все още не е ясна причината за появата му. Приемът на някои лекарства при астма и алергии може да доведе до появата на това заболяване. Най-честият признак е астмата. Самото заболяване може да дове­де до много проблеми като сенна хрема, обриви, кървене в различни части на храносмилателната сис­тема, силна болка и сковаване на ръцете и краката. Множеството симптоми и тяхното сходство с признаците на други болести правят диагностицирането много трудно.

Синдромът на Чърг-Щраус е рядко срещан и не е лечим. За намаляване на симптомите му се използват различни медикаменти като кортикостероиди, имунопотискащи лекарства, интравенозно вливане на имуноглобулин.

Заболяването протича в три стадия с различни симптоми, но не всички пациенти развиват и трите стадия. Вариации има и в проявените симптоми.

Първата фаза на синдрома обикновено е от алергичен вид, Тя включва множество симптоми, като астма, алергичен ринит, болки и възпаление на синусите.

Втората фаза е свързана с увеличен брой на специфичен вид бели кръвни клетки, които подпомагат имунната система. Най-често са засегнати белите дробове и храносмилателният тракт. Тази фаза може да продъл­жи с години, като симптомите периодично да изчезват и повтор­но да се появяват.

Третата фаза е хроничният васкулит. Тя е свързана с теж­ко възпаление на кръвоносните съдове. През тази фаза може да се появят общо неразположение, загуба на тегло, подути лимфни възли, умора, обриви, болки в ста­вите; Знае се, че съществуват някои рискови фактори за въз­никването на синдрома на Чърг- Щраус. Такива са напредването на възрастта, прекарана астма или проблеми с носа. Това заболя­ване може да доведе до различни усложнения като увреждане на пе­риферни нерви, белези по кожата (в резултат от възпалението на рани), заболявания на сърцето (пе­рикардит, миокардит, инфаркт), увреждане на бъбреците.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Синдромът на Щраус води до трайни увреждания на кръвоносните съдове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *