Диетолози наричат брашното „насипно зло”

Съвременните тестени из­делия не се различават много от захарта. Нежното, вкусно и на практика „прано“ брашно се получава, когато в процеса на об­работване се отделят обвивките на пшеничните и ръжените зърна, а заедно с тях и до 90% минерали, витамини, съединителна тъкан и други ценни вещества.

Затова много от диетолозите не се съгласяват с мнението, че въглехидратите трябва да зае­мат 60% от менюто на хипертониците. При 2000 калории – това са 600 г, в които влиза, разбира се, и захар, а това вече е много. Такова количество рафинирани въглехи­драти с високо гликемично нато­варване рано или късно влошава здравето на сърцето и кръвонос­ните съдове, повишава кръвното налягане и води до развитие на затлъстяване и метаболитен синдром. Между другото, карто­фите също допринасят много за такова гликемично натоварване.

ВНИМАНИЕ!

Въглехидратната храна в менюто трябва да се състои от пълнозърнест хляб, ястия от елда, леща, овес, ечемик, кафяв ориз, просо и други необработени зърнени продукти. Казано по-простич­ко – булгур, яжте булгур от които и да са зърнени продукти и няма да се пре­товарвате с храни с висок гликемичен индекс.

Ето например резултати от многогодишно проучване показали следното: в групата, употребява­ща храна с високо ниво на гликемично натоварване, в сравнение с другите участници 6 експеримен­та, които се хранели с продукти с ниско гликемично натоварване, вероятността да се разболеят от захарен диабет била 37%, а от исхемична болест – над 50 %, съветват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *