6 причини за хронично сухи очи

Сълзите са смес от вода, слуз и мазнина. Те смазват повърхността на очите и ги предпазват от нараняване и инфекция

Хронично сухо око – неприятно състояние, което може да стане хронично

Тъй като очите произвеждат сълзи естествено, най-вероятно няма да се замислите много относно количество, освен ако имате симптоми на хронично сухи очи.

Хронично сухите очи е състояние, при което очите не произвеждат достатъчно сълзи или когато сълзите се изпаряват твърде бързо. То може да бъде леко, умерено или тежко. Често срещани симптоми са песъчливо усещане в очите, зачервяване, чувствителност към светлина и замъглено виждане.

Някои хора са в състояние да лекуват сухите очи с изкуствени сълзи без рецепта и няколко прости корекции в начина на живот. Понякога обаче, хронично сухото око изисква други лекарства за предотвратяване на усложненията.

Ако не се лекуват, хронично сухите очи могат да повлияят на качеството на живота и дори да увреди очите. Ето шест признака, че е време да се видите с лекар, за да обсъдите ново лечение.

1. Вашите симптоми не се подобряват

Сухото око може да бъде временен проблем, причинен от фактори на околната среда, и може да се разреши бързо с или без лечение.

Но сухото око може да стане и упорит, хроничен проблем. Той може да влияе на очите всеки ден, през цялото време. И още по-лошо – може да не сте в състояние да посочите основната причина.

Тъй като това състояние може да доведе до усложнения, които нарушават зрението и качеството на живот, помислете дали да не смените лекуващия лекар, ако симптомите не се подобрят.

Продължителните симптоми могат да означават по-тежък случай на сухота. Те могат да включват постоянно изгаряне или надраскване, изключителна чувствителност към светлина, болка в очите и зачервяване. Може също да се почувствате така, сякаш винаги има нещо в окото ви.

Офталмолог или оптометрист може да прегледа очите и да диагностицира хронично сухо око или друго състояние на очите. Например, може да имате състояние, което причинява възпаление на клепачите или слъзните жлези.

Вашият лекар може първо да попита за история на заболяванията ви, за да определи дали лекарство или автоимунно заболяване са в основата на сухотата ви. Третирането на основната причина е в състояние да подобри производството на сълзи.

2. Продуктите без рецепта са спрели да работят

Първо, изкуствените сълзи без рецепта са в състояние ефективно да лекуват хроничното сухото око. Но ако имате тежка сухота, капките могат да спрат да работят след известно време.

Ако тези лекарства не осигуряват достатъчно смазване, най-вероятно ще ви трябват специални капки за очи. Те са по-силни от това, което можете да си купите в аптеката без рецепта. Вашият лекар може също така да препоръча други лечения за хронично сухо око.

Те могат да включват специални капки за очи за намаляване възпалението в очите или стимулиращи лекарства, които се предлагат като хапче или гел.

Може също да ползвате очни вложки, които се поставят между долния клепач и очната ябълка. Тези малки вложки се разтварят и освобождават вещество, което помага за по-добро смазване на очите. Този вид терапия може да бъде необходима, ако имате умерено до тежко сухо око, което не реагира на изкуствените сълзи.

3. Развивате други симптоми

Хронично сухото око може да бъде симптом на друго състояние, така че е важно да се обърнете към Вашия лекар, ако имате разнородни симптоми заедно със сухите очи.

Например, някои автоимунни заболявания могат да доведат до сухота на очите. Автоимунните заболявания са състояния, при които имунната система атакува здрави клетки.

Примерите включват лупус, синдром на Сьогрен и ревматоиден артрит. Може да имате и други симптоми, като болки в ставите, умора, ниска температура, загуба на коса, кожен обрив или слаби мускули.

Обсъдете тези и други симптоми с вашия офталмолог или оптометрист. Те могат да ви насочат към друг специалист, за да определите дали проблемът с имунната система е основната причина за хроничното сухо око.

Вашият очен лекар може също да препоръча капки за очи или изплакване на очите със специален разтвор (с помощта на чашка за очи), за да успокоите сухотата, докато изчаквате резултатите.

4. Не можете да държите очите си отворени

Дори ако използвате изкуствени капки за очи, сухота може да стане толкова тежка, че да не можете да държите очите си отворени. Това може да затрудни работата, шофирането, четенето и изпълнението на много други дейности.

Изкуствените сълзи могат да осигурят известно облекчение, но само ако нанасяте капки за очи няколко пъти през деня. По-ефективни могат да бъдат по-силните капки за очи, които се продават само с рецепта. Може да се наложи да използвате тези капки за очи само веднъж или два пъти на ден за облекчение.

5. Имате емоционален стрес

Говорете с вашия лекар, ако изпитвате някакъв вид емоционален стрес поради хронично сухо око.

Някои хора, живеещи с хронични заболявания, изпитват депресия и тревожност, особено когато симптомите засягат качеството им на живот или не се подобряват. Да имаш хронично сухо око не е изключение.

Ако не можете да работите или да шофирате, е възможно да се почувствате стресирани по отношение на вашите финанси или да се тревожите как ще се грижите за себе си.

Имайте предвид, че някои лекарства, използвани за лечение на тревожност, могат също да повлияят на производството на сълзи. Ако приемате лекарства за тревожност или депресия, а сухотата ви се влошава, говорете с Вашия лекар за алтернативно лекарство.

6. Имате признаци на нараняване на очите

Докато хроничното сухо око може да се подобри с лекарства, посетете лекар, ако подозирате, че има нараняване или инфекция на очите.

Пример за нараняване на окото е язва на роговицата. Това може да се случи, ако случайни парчета или ноктите ви надраскат роговицата. Тези видове наранявания и инфекции причиняват белег на роговицата. Други симптоми включват зачервяване на бялото на окото, болка и парене.

Източник: allaboutvision.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *