Рак на дебелото черво: нов вид операция дава шанс за живот

Пациентите с рак на дебелото черво, които досега не са имали възможност за лечение, имат шанс да продължат живота си, благодарение на нов вид операция

Сложната интервенция за болните с рак на дебелото черво беше извършена за първи път в Университетската болница по онкология (УСБАЛО).

Операцията се прави на пациенти, които имат тежки случаи на онкологични заболявания на дебелото черво.

Вече е факт първата такава операция. При интервенцията медиците са отстранили и реконструирали тазови магистрални съдове, ангажирани от туморен процес. Опериран е 63-годишен мъж с карцином на ректума е дал разсейки. Преди четири години болният е претърпял една операция. Той постъпва за лечение с локален рецидив в малкия таз с ангажиране на магистралните илиачни съдове. Въпреки сложната ситуация, специалистите от УСБАЛО са успели да го спасят.

„С цел постигане на чисти резекционни линии се извърши отстраняване на туморната формация в блок с ангажираните магистрални съдове. Последните се резицираха и възстановиха с директна анастомоза край в край“, обясни проф. Панайот Куртев, началник на Клиниката по Обща и коремна хирургия, където бе направена сложната операция.

Проф. Панайот Куртев

Беше възстановен венозния кръвоток чрез интерпозиция с контралатералната повърхностна феморална вена.

Две седмици след операцията пациентът е бил изписан. Той се е прибрал у дома без усложнения, с антикоагулантна терапия и ластична компресия на двата долни крайника. За да е налице добрия резултат лекарите съобщават за резултатите от операцията три месеца след като се е състояла. Пациентът вече е асимптоматичен и няма отоци на долните крайници.

Ангиографията показа проходима съдова реконструкция, без туморен рецидив, допълни проф. Куртев

И макар това да е първата по рода си операция, този метод на лечение ще се практикува и занапред в болницата. Това ще даде шанс на пациенти с тежки случаи на рак на дебелото черво, които досега не са можели да получат лечение. По този начин те ще имат възможност да удължат живота си.

Университетска болница по онкология (УСБАЛО)

Координати

гр.София
ул. „Пловдивско поле“ №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)
Имейл: sbalo@sbaloncology.bg

ЦЕНТЪР ЗА ПАЦИЕНТА

Стационарен телефон 02/ 8076 298

КОНСУЛТАТИВНО-ДИАГНОСТИЧЕН БЛОК

Регистратура 02/ 8076 275

Ръководител направление: Д-р Катерински 02/ 8076 261

Ръководител ПККР: Д-р М. Кюркчиева 02/ 8076 285

Ст. м. с. Л. Табакова 02/ 8076 354, 02/ 8076 279

Гише информация 02/ 8076 299

Източник: clinica.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *