Семейна холестеролемия – какво трябва да знаем за тази „тиха“ болест?

Тя не дава никакви признаци, но представлява реален риск от инфаркт

Тази семейна патология е доста разпространена и въпреки това недостатъчно позната.

Малко история

Изучавайки генома на 17-годишно момиче с високо ниво на холестерол, френски учени идентифицират мутацията на ген, наречен PCSK9. Именно той е отговорен за повишеното количество „лош“ (LDL) холестерол. Това откритие води до друго – създаването на нов клас лекарства, статините. Благодарение на тях се провежда терапия, която позволява на пациентите да водят напълно нормален начин на живот и снижава риска от инфаркт.

Когато говорим за холестерол, имаме предвид главно нездравословно хранене с мазни храни, свръхтегло, напреднала възраст… Но понякога, и при безупречна хигиена на живот, нивото на холестерола е високо поради генетично предразположение. Това е семейната холестеролемия – една „тиха“ болест, която не подсказва с нищо за съществуването си. А когато стане явна, може вече да е прекалено късно.

семейна холестеролемия
Хиляди хора страдат от семейна хиперхолесетролемия

„Обикновеният“ холестерол е този, който се влияе от храната и начина на живот. При всички хора има моменти, в които нивата му се повишават. А наследствената хиперхолестеролемия е генетична патология, която се предава на следващото поколение в 50% от случаите. Тя вреди на артериите още в детството, без да предизвиква никакви симптоми, но рискът от сърдечносъдов инцидент се увеличава 13 пъти!

Хиляди хора страдат от семейна хиперхолесетролемия, без да знаят това. За съжаление някои от тях стават жертва на смъртоносен инфаркт, и то в ранна възраст.

Семейната хиперхолестеролемия увеличава двойно количеството на холестерола в артериите. Процесът започва в ранното детство. Това генетично заболяване е едно от най-често срещаните в света, но обикновено е подценявано поради това, че няма достатъчно данни за развитието и третирането му. Друга причина е, че се смята за нещо подобно на обичайната хиперхолестеролемия.

Достатъчно е да се направи кръвен тест, за да бъде открита болестта. Членовете на семействата, в които е имало случаи на сърдечносъдови инциденти, не бива да отлагат това изследване. След като диагнозата е поставена, лечението се поема от ендокринолог.

Източници:Здрaвeн жуpнал, wоmаn.ru,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *