Димът от тамяна е вреден колкото цигареният дим

Факт или мит – наистина ли димът от тамяна е вреден колкото цигареният дим?

тамяна
Дим на вълни, сиви воали, които се премятат в пространството, упойващ аромат и спокойствие. Това е успокояващото действие на ароматерапията. Има нещо вълшебно в изгарянето на тамян. Това е практика с духовни, почистващи, пречистващи и дори лечебни приложения. Но знаете ли, че горенето на тамян носи някои доста значителни рискове за здравето?

Много изследвания свързват изгарянето на тамян с различни здравни нарушения, включително респираторни страдания, главоболие, сърдечно-съдови усложнения, рак и нежелани трансформации в белодробната клетъчна структура.

Димът на тамяна е толкова вреден, колкото димът на цигарите!

Според проучване от 2013 г., проведено от изследователите, които работят в Университета в Северна Каролина, димът на тамяна носи подобни рискове за здравето като цигарения дим.

Учените са изследвали два популярни типа тамян, често използвани при духовни практики в различни страни от света. Те запалили тамян в продължение на три часа в закрита камера, която наподобява архетипна всекидневна. След това идентифицирали и изследвали концентрациите на частици и нивата на газове, включително въглероден оксид, летливи органични съединения (ЛОС), серен диоксид, азотни оксиди и формалдехид.

Човешки белодробни клетки били съхранявани в камерата в продължение на 24 часа, за да се установи какви са вредите от дима на тамяна. Белодробните клетки реагирали с възпалителен отговор, който имитира отговора на белодробни клетки, изложени на цигарен дим!

Изследване от 2008 г. , чиито резултати били публикувани в списание „Cancer“ свърза дима от изгарянето на тамяна до статистически по-висок риск от рак на горните дихателни пътища, и най-вече – плоскоклетъчен рак на белия дроб.

Тамян не се използва толкова често у нас. Традиционно тамянът става популярен в нощта преди Коледа, когато най-възрастния член на семейството прикадява трапезата, с която фамилията ще отбележи настъпването на Бъдни вечер.

И все пак, има хора, които практикуват подобна ароматерапия, свързана най-често с някои източни религии

Според тях, медитацията е най-добре да се извършва, докато наблизо до практикуващия гори тамян.

Независимо дали е под формата на пръчици (всички видове „индийски“ пръчици съдържат тамян), конуси или смолисти зрънца, тамянът съдържа етерични масла, които придават аромата, за когото жадувате. Защо не игнорирате дима, който може да ви разболее, и вместо това да се възползвате от положителните ефекти върху здравето на етеричните масла директно? Използвайте ароматизиращ дифузер, който излъчва мъгла от вода и етерични масла, така че да се насладите на ефекта и приятно миришещ дом или офис, без да се подлагате на никакви рискове за здравето.

И за да добие написаното до тук по синтезиран вид, нека изброим кои са 4-те основни негативни последици от изгарянето на тамян.

– тамянът причинява възпаление на белите дробове.

– той е причина за появата на рак на белите дробове.

– димът от тамяна може да бъде по-опасен от цигарения дим.

Известно е, че димът от тамяна е мутагенен, което означава, че той съдържа химически свойства, които потенциално биха могли да променят генетичния материал, като ДНК и следователно да причинят мутации. Освен това димът е по-цитотоксичен и генотоксичен от дима на цигарата. Това означава, че аромата на тамяна, който се получава след изгаряне, е потенциално по-токсичен за клетката и най-вече за нейното генетично съдържание. Мутагенните, генотоксините и цитотоксините са категорично свързани с развитието на ракови заболявания.

Разбира се, димът от изгарянето на тамяна може и да не е полезен за здравето, и дори опасен, но това не важи маслото от тамян. То има някои безспорни и много нужни на здравето ползи, за които ще ви разкажем в някоя от следващите статии.

Източник: www.springer.com, www.telegraph.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *