В сезона на сауната и парната баня: ето какво НЕ бива да правите

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Идва време, през което сауната и парната баня са предпочитани за отмор и релакс. Има ли правила, които е добре да спазваме?

сауната
И дали тези правила, за ползване на сауната и парната баня, се отнасят и до здравето? Как да ползваме тези две, толкова популярни спа процедури, че да са от полза и за здравето?

Въпроси, въпроси… Не чак толкова лесни за отговор, колко изглеждат на първо четене. Но пък почти задължителни за спазване…

Сред любителите и на двете процедури има постоянно убеждение, че сауната и парната баня имат благотворен ефект върху тялото. Но кога подобна превенция е оправдана и кога трябва да се избягва?

Науката отдавна е казала кой трябва да избягва ползването на сауна. В някои случаи, пребиваването в малката топла стая може да причини внезапна смърт! Бъдете внимателни и не излагайте на излишен риск здравето си.

Някои забрани за ползването на парна баня и сауна се основават на ясни медицински изявления, други са по-скоро мит. Нека да разберем кои от тях са оправдани и кои можем да пренебрегнем.

1. На сауна с деца

Има определен риск, когато децата посещават парната баня и сауната. Това е много опасно място за за палавите хлапета. Ако решите да „затоплите“ детето по този начин, не забравяйте няколко правила: детето трябва да е поне на 5 години, а температурата в парната баня – не е повече от 45 градуса. И, разбира се – трябва да се започне използването на топлото помещение постепенно.

2. Сам на сауна

Според едно скандинавско суеверие, ако отидете сам на сауна – ще станете жертва на злите духове на сауната. Но от друга страна никога не знаете какви проблеми могат да се случат, ако сте сами на сауна. Пàра, жега, вода – това е стрес за тялото. И какво ще се случи, ако случайно се подхлъзнете и паднете?

3. Бременни

Бременността винаги е придружена от ограничения и човек трябва да бъде много внимателен относно процедурите, които засягат сърдечно-съдовата система, за да се избегне опасността от спонтанен аборт. Това твърдение е в основата на забраната за бъдещите майки да посещават сауна, и ние го подкрепяме.

4. С повишена температура

Съществува мнение, че пребиваването в сауна или парна баня е добре за хората, които имат температура, или са болни от грип и настинка. Повишената телесна температура и горещият въздух няма да помогнат при лечението, а напротив – ситуацията може и да се влоши.

5. Хора с хронични заболявания

Group people relaxing in sauna.

Всъщност хората със сърдечно-съдови заболявания, кожни заболявания, сериозни инфекциозни заболявания, проблеми с бъбреците, пикочните пътища и белодробни заболявания не могат да останат дълго време в сауната. Тя е противопоказна за всички, които страдат от рак и наскоро са претърпели операция. Също така, при коремна болка и други заболявания на стомашно-чревния тракт е добре да се въздържате от топли процедури.

И за да не става объркване, ето един кратък списък на ситуациите и заболяванията, при които е добре да не се ходи на сауна и парна баня:

– лица в нетрезво състояние,
– бременни,
– деца под 5 години,
– болни от Паркинсон,
– миастения гравис,
– епилепсия,
– страдащи от клаустрофобия
– мигрена.

Сауната е много добро място за подобряване на здравето. Тя перфектно тренира сърцето и дихателните органи, почиства кожата. Но към всичко трябва да има здравословен подход. Пожелаваме ви да получите от парната баня само положителни емоции и винаги да сте здрави!

Източник: www.segodnya.ua

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *