Опасност за деликатните гърди! Лекарите казват колко често трябва да се сменя сутиена

Най-добрият приятел на една жена е качествения сутиен. Когато дамите са облечени в луксозно бельо, те не просто се чувстват удобно

сутиен

Красивият дантелен сутиен ги кара да се чувстват и като съблазнителки, пред които мъжете са безпомощни. Но уви, този приятел на женската красота може и да ги предаде, ако не се спазват определени правила. Често се случва жените да си купят красив и скъп сутиен, и да го носят години наред.

Неспазването на правилата за честа смяна и разнообразие от модели при бельото, може да бъде причина за някои проблеми със здравето. Мамолозите казват, че една от най-големите грешки е използването на сутиен след изтичане срока на годност. Да, сутиените също имат срок на годност. Докога е безопасно да носите красивия и удобен на пръв поглед сутиен, и кога е дошло времето да му кажете „Довиждане“, ще ви разкажем в тази статия. От нея също така ще научите и какви опасности за здравето крие дълговременната експлоатация на сутиена.

Първо, припомняме стандартните правила за хигиена. Ясно е, че бикините трябва да се сменят и перат всеки ден. Със сутиена това трябва да се случва на всеки два дни. През това време върху него се натрупва мъртва кожа, пот и бактерии. Спортният сутиен трябва да се пере след всяка употреба, по очевидни причини. Разбира се, прането влияе върху качеството на бельото, поради което излиза, че то има определен срок на годност.

Дори и най-скъпото бельо, изработено от висококачествени материали, не може да бъде вечно. Някои производители посочват срок на годност на сутиена от 2 до 5 години. Но тези цифри означават, че могат да се съхраняват толкова дълго, например в магазин или в склад. Със сутиените е същото като при кремовете: срокът на съхранение означава колко дълго съединението няма да се влоши след отварянето на бурканчето. Повечето кремове трябва да се изразходят за не повече от 6 месеца, например.

Експертите твърдят, че безопасният период за носене на сутиен е 6-8 месеца

Факт е, че поради редовното изпиране чашките губят форма и се деформират. Те образуват кухини и гънки, които са потенциално опасни за нежната гърда. А и ластиците, под чашките и на презрамките, се деформират с времето, и вече не осигуряват онази поддръжка на гърдата, която са осигурявали в началото. Това важи и за дантелените сутиени, както и за онези, които са от цяла памучна материя.

ВНИМАНИЕ – ОПАСНОСТ!

Жените излагат здравето си на риск, като носят сутиени, предупреждават изследователите. Изследване на двама британски хирурзи е установило, че е по-вероятно жените да усещат редовна болка в гърдите, свързана с рак на гърдата.

Вече има международни доказателства, че културите, в които жените не носят сутиени, не страдат от рак на гърдата.

Британското изследване е извършено от професор Робърт Мансел от Университетската болница в Уелс в Кардиф и Саймън Кауторн от болницата Фрейъли в Бристол.

Професор Мансел заяви: „Познавам жени, които буквално не могат да работят поради болка в гърдите. Това е много често срещано явление, но и много трудно за лечение. Болката, разбира се, не винаги е свързана с рак, а е причинена от некачествен сутиен.“

Медицинският антрополог Сидни Сингър също твърди, че в целия свят ракът на гърдата е проблем само в културите, където жените носят сутиен.

Той е на мнение, че сутиените причиняват задръствания в лимфните възли – важна част от имунната система и първата линия на тялото за защита срещу разпространението на рака.

Кендъл Дженър го прави … но трябва ли?

Кендъл Дженър

Петата сестра в семейство Кардашиян преди време разтревожи социалните мрежи с решението си да ходи без сутиен.

Към Дженър се присъединяват други знаменитости, като певицата Риана, която също насърчава своите почитателки да дадат свобода на гърдите си.

Риана

Нарастващата тенденция поднови разискването дали неносенето на сутиен има някакви последици за здравето.

Отговорът изглежда е, че що се отнася до здравословното състояние, изглежда няма значение дали носите сутиен или не. От значение е единствено правилният избор и честата смяна на сутиена.

И все пак, нека припомним няколко възможни вреди от носенето на сутиен

– голяма част от жените страдат, защото не носят сутиен по мярка

– носенето на сутиен може да причини хронична болка в областта на врата, раменете и гърба

– може да повлияе на работата ба лимфната система

– неподходящият сутиен поставя в стрес костите и мускулите, причинявайки дори проблеми с дишането

– плътно прилепващия сутиен може да повлияе на храносмилането

– заради неудобните сутиени се появяват лезии и обриви по кожата.

РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ

Винаги ще има поне две различни мнения по даден здравен проблем. Решението и отговорността, все пак, са ваши.

Избирайте бавно и отговорно своя сутиен. Не правете компромиси, само защото е много красив. Не използвайте белина и други агресивни перилни препарати, за да почистите сутиена. Може да го хигиенизирате добре дори и с най-обикновен бебешки прах за пране.

Благодарение на правилното пране, бельото ви ще бъде безопасно за по-дълго време.

Източник: dailymail.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *