Холи Пъркинс: Старостта не започва с побеляване на косата, а със сензорно-двигателна амнезия

Холи Пъркинс е живо доказателство, че жените, които спортуват, изглеждат сериозно невероятно. Тя работи с известни личности като Ейдриън Гриние и Хауърд Стърн

Холи Пъркинс

Следвайте Холи Пъркинс в Instagram – hollyperkins за силови тренировки, които изграждат чиста мускулатура и раздвижват тялото.

Холи Пъркинс
Холи Пъркинс

Всички мечтаем за вечна младост и много се страхуваме от остаряването. Това е съвсем естествен процес. Нашето тяло ни дава различни знаци за началото на стареенето. Има различни признаци на стареене, но все пак основният индикатор е загубата на мобилност. Способността за свободно движение и развита гъвкавост са основните показатели на младото и здраво тяло.

В съвременния свят се смята за нормално след 30 годишна възраст физическата активност и гъвкавост да започне да намалява. Може ли да се направи нещо? Може ли преждевременното остаряване да бъде предотвратено? Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси, като ви предложим най-добрите съвети на финтес-гурото Холи Пъркинс.

Стареене на тялото

Глобалната компютъризация доведе до факта, че все повече хора работят в офиси и тяхната физическа активност е много по-ниска от тази на предишните поколения. Всеки ден милиони хора прекарват 8-10 часа пред компютъра, като през повечето време са в една и съща позиция. И след работа те са толкова уморени, че дори и не си помислят да извървят пеша няколко километра, или поне да изкачат стълбите до своя апартамент, без да ползват асансьор.

Този начин на живот незабавно води до ранна загуба на мобилност и развитие на различни заболявания.

През миналия век се развива друга хипотеза за това защо човек губи гъвкавост и мобилност на тялото

Според така наречената соматична теория всичко, което преживяваме (стрес, неприятности и вълнения), засяга състоянието на нашето тяло. Както се оказа, това засяга не само психиката, но и състоянието на мускулите, които неволно започват да намаляват. Умората и негативните се натрупват, и с течение на времето човек просто не може да се движи свободно.

Такива промени в човешкото тяло се наричат ​​“сензорно-двигателна амнезия„. Заради нея има фалшиво чувство за стареене. Намалената гъвкавост води до по-сериозни нарушения в тялото, например, изкривяване на гръбначния стълб и хронична болка в ставите.

Релаксиращи упражнения и редовно разтягане на мускулите могат да помогнат да се предотвратят много сериозни и болезнени промени в нашето тяло

Няма реални причини, поради които трябва да се чувствате ограничени и да изпитвате физическо страдание в напреднала възраст. Следователно е необходимо да се предотврати това предварително. Нека проверим вашата гъвкавост с прост тест.

Опитайте да докоснете пода с длани, без да свивате коленете. Малко трудно се получава, нали? Ако сте на повече от 50 – това е добър резултат, ако сте по-млади, добър резултат може да се нарече само ако сте докоснали пода с ръцете си от раз.

Какъвто и да е резултата, това не бива да ви отчайва. Тялото може да стане гъвкаво почти на всяка възраст. Това е възможно и необходимо, защото подобрява здравето, укрепва позата и ставите, а също така насърчава доброто настроение и спокойствие.

Не знаете как да развиете гъвкавост? Използвайки прости, но много ефективни стречинг упражнения

Важно е да разберете едно: за да постигнете добри резултати, трябва да практикувате стречинг редовно, и постоянно да работите върху себе си

Ако сте много уплашени от липсата на гъвкавост, ако всяко ставане от стола и първата крачка към вашата цел е съпроводено с остра, нечовешка болка и скованост – забравете за упражненията у дома! Веднага идете в най-близкия фитнес-клуб и се запишете на пилатес. А ако сте прекалено загрижени за вашето здраве – вземете си личен треньор, съветва Холи Пъркинс.

За онези, които все пак предпочитат да тренират у дома, е добре да знаят, че не бива да започнат веднага с най-сложните упражнения.

Така само ще си навредите. Необходимо е да правите всичко постепенно. Ето съветите на Холи Пъркин за безопасен стречинг у дома

1. Преди да започнете тренировката, винаги трябва да загрявате мускулите. Не започвайте разтягане без подготовка, дори професионалистите не си позволяват това. В продължение на 5 минути размачкайте всички мускули, до които може да стигнете. След това започнете с най-елементарното упражнение.

2. Упражненията трябва да са разнообразни – както динамични, така и статични. Но в никакъв случай не трябва да са внезапни, или пък да правите смяна на ритъма без преход.

3. Гърбът винаги трябва да бъде прав, а не отпуснат, защото така упражненията губят своята ефективност.

4. За да докоснете пода с длан, първо свийте коленете. Постепенно се постарайте да направите това упражнение без да свивате коленете.

5. Всичко трябва да е удобно и без болка. Започнете бавно, плавно и постепенно увеличете темпото.

6. Опитайте се да отпуснете мускулите, които разтягате.

7. Следете дишането. Вдишвайте при първоначалното положение, издишайте по време на разтягане.

8. От стречинга излезте бавно и помнете – не бързайте!

9. Резултатът идва с времето и с упорити тренировки всеки ден. Най-добре е преди да започнете с упражненията у дома да направите едно бързо ходене в продължение на половин час или 45 минути.

10. И най-важното – тези упражнения не ги правите заради близките си, за да впечатлите приятелите, или по каквато и да е друга причина. Вие се движете заради вас самите. За да може не само да доживеете до 90-100 години, но и да сте в състояние сами да се обслужвате тогава.

Запомнете: правилното разтягане е гаранция за здраве и дълголетие. Практикувайте редовно, развивайте гъвкавост и ще видите как заедно с тялото ще започне да се променя и вашия живот!

Източник: www.prevention.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *