Кардиолог обяснява подробно кога се имплантират стентове

Наша читателка се обади притеснена за брат си, който имал 7 стента. А пък се шири мнение сред пациентите, че стентове се поставят и без всякаква нужда – само за да се източват пари от Здравната каса, пише „Доктор“. По този повод потърсихме за коментар водещия специалист в областта на модерната кардиология и завеждащ на Клиниката по кардиология в Александровска болница доц. д-р Добрин Василев.

Доц. Василев, има ли максимален брой стентове, които може да се поставят при запушване на кръвоносните съдове?

Няма норма или ограничение за броя на стентовете. Имплантират се толкова, колкото са необходими на конкретния пациент. Трябва да се знае, че стентове се имплантират при точно определени индикации. Те са две групи. При едната пациентът е със следните оплаквания – болка в гърдите при ходене, при интелектуална дейност, при стрес, при студено време. Тогава е налице стеснение или запушване на съдовете, които хранят сърцето. В този случай един от начините за лечение е имплантиране на стент, ако анатомията на сърцето е подходяща. Това може да прецени само кардиолог.

Другата група индикации за имплантиране на стентове са прогностични. Пациентът няма оплаквания, но води заседнал начин на живот и има влошено усещане за болка – най-често това са диабетици. При тази група пациенти наличието на голямо стеснение или запушване на съдовете, които хранят сърцето, не води до оплакване, но ако е локализирано на място, където може да доведе до смърт, тогава също изисква лечение.

Едно от тях е стентирането. Макар че не е панацея, то е от най-ефективните лечения, с които разполага съвременната кардиология.

Що се отнася до бройката на стентовете, поставят се толкова, колкото трябва в дадената ситуация – два, пет, десет, двадесет.

доц. д-р Добрин Василев
Доц. д-р Добрин Василев

Хората са притеснени, защото битува мнението, че се слагат повече стентове само за да се източва Здравната каса.

Американско научно списание публикува случай на 65 стента при един пациент. В големите клинични проучвания има пациенти с над 30 стента. В кръга на шегата, а и съвсем сериозно, ние сме доста далече от американските постижения. Това не означава, че трябва да се слагат безразборно стентове. Има ясни индикации, които професионалистите са длъжни да знаят. Тези индикации са много по-важни от бройката.

А има ли странични ефекти от стентовете?

От самите стентове няма странични ефекти. Но поставянето на по- голямо количество стентове принципно изисква по-продължително приемане на медикаменти, непозволяващи кръвта да образува тромби. Всъщност по-големият риск, който може да възникне, е свързан с по-продължителния прием на тези медикаменти. Той може да доведе понякога до кървене – най-често на стомаха или червата.

Съвременните стентове, които поставяме, стават все по-добри, технологията се развива от година на година и продължителността на двойната терапия все повече намалява. От друга страна, всички проучвания в последните години показват, че колкото по-продължително се вземат медикаментите за разреждане на кръвта, при пациенти без риск от кървене, толкова по-добре се чувстват те и по-малко правят инфаркти. Така че всяко лечение си има плюсове и минуси.

Как трябва да живее пациент, на който са поставени стентове, за да се погрижи и той за себе си?

Най-важното е да си взима редовно аспирина и допълнителния противосъсирващ медикамент. Другото е пациентът да се движи, да бъде активен човек, да ходи на работа и да принася за благото на държавата, в която живее. Няма никакви ограничения за тези хора. Процедурите им се правят, за да се върнат към нормалния начин на живот, а не да стават инвалиди или да се правят на инвалиди, защото така им изнася.

Има ли възрастова граница, от която започват да се поставят стентове?

Не, поставят се, когато трябва, независимо от възрастта. Имах няколко пациенти, които бяха малко над 30-годишни. Но това са изключения.

Понеже Здравната каса обикновено плаща за най-евтиното, и при стентовете ли е така?

Мога да говоря за моята клиника в Александровска болница. В момента за парите, които Здравната каса плаща, разполагаме с най-добрите стентове на пазара в света. Имплантираме последно поколение, най-модерните и най-хубавите стентове. Почти всички фирми предлагат така наречените разграждащи се стентове, които след известно време изчезват от тялото. Тези, с които ние работим, се разграждат за две години. На пациентите, които са получили разграждащи се стентове, след 2 г. ще останат в съдовете на сърцето само два маркера с дебелина под 1 мм като спомен, че някога им правена процедурата.

А пациентите, които преди години са получили китайски стентове?

Честно казано, за кратко в България се внасяха китайски стентове и те бяха качествени. Не е важно къде е произведен стентът, а как е направен. През годините сме виждали какви ли не „произведения на изкуството“, чиято клинична ефективност не беше добра. Това, че са направени в държава от Европейския съюз, изобщо не означава, че са качествени. Обратното – ако са произведени в Китай, това не означава, че не стават. Почти всички големи корпорации впрочем си изнесоха производството в Китай.

Имат ли стентовете срок на годност?

Една от фирмите беше дала 150 години срок на годност. Така че хората няма да ги има, но стентовете им ще са здрави.

Какво ще посъветвате пациентите, как да са сигурни, че кардиологът им няма да точи Касата, а ще е загрижен за тяхното здраве?

Много е просто – както си избират сервиза, в който да откарат колата си на ремонт, така да си изберат и доктора. Сигурен съм, че не се бухват в първия сервиз, който им е попаднал пред очите.

Вашата гилдия прави ли нещо, за да ограничи лошите практики?

Опитваме се. Но за съжаление не мога да кажа, че на 100% сме успели да се изчистим. На този етап още не сме достигнали до перфекционизъм в работата си по отношение на интервенционалната терапия на коронарната болест на сърцето.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *