Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

От значение ли е размерът в здравословното хранене?

Размерът има значение, ако искате да останете здрави и млади

чиния Колкото по-голяма е порцията храна в чинията, толкова по-голяма е вероятността от преяждане. Един изследовател от САЩ дори изчисли точно колко.

Брайън Уонсинк от Корнуелския университет издава през 2006 г. книга за тъпченето без мяра. В нея очертава връзката между апетита и големината на порцията, която на свой ред зависи от размера на чинията.

Оказва се, че хората изяждат средно с 30% повече храна, ако чинията им го позволява. Той прави прост експеримент: в едно заведение заменя стандартните за ресторантите чинии с диаметър 30 сантиметра с 25-сантиметрови. И консумацията при същите цени на порциите спада с цели 22 процента.

Психолозите наричат този феномен „повлияване от размера“. Той се проявява при всички хора и се обяснява с нагласата, че каквато и порция дати сервират, това е полагащото ти се количество храна.

И понеже са наясно с този феномен, производителите на храни неотклонно увеличават порциите. Купуваш тарелка свинско и в нея има 4 пържоли. Защо 4, като домакинствата у нас са предимно 3-членни? Едната пържола е в повече, но няма как – купуваш и нея, понеже така е опакована тарелката.

Така се появяват двулитровите кофи с пуканки в кината и 3-литровите шишета с бира в магазините. Все по-големи стават разфасовките за чипс и за хиляди други храни.

Принципът е: плащаш малко повече, но получаваш много повече. Изгодно, нали! Но резултатът е, че порцията расте и ядеш все повече.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *