ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се открива наличието на човешки папиломавирус (НРV)

Прави се тест – биологичен анализ, който открива наличието на човешки папиломавирус (HPV), причиняващ рак на маточната шийка.

test papilomaЗащо гинеколозите не преалагат задължително HPV тест?

У нас HPV тестът не се покрива от Националната здравно- осигурителна каса и разходите не се възстановяват (160 лв.).

Ако HPV тестът е положителен, това води ли непременно до рак?

Не. Наличието му сочи, че има риск, но ако редовно си правите изследвания, имате всички шансове да избегнете рака. А и не всички видове HPV причиняват рак. Правете всички тестове, назначени ви от гинеколога, и ги повтаряйте до една година по-късно. Продължителните инфекции могат да доведат до клетъчни модификации. Колкото по-ранен е етапът, на който бъдат открити и лекувани,толкова по-големи са шансовете за оздравяването.

Вината за заразата в партньора ли е?

Заразяването може да е от по-ранен период. Може да се е получило още при първите сексуални контакти и да стои в клетките на шийката, за да се „събуди“ години по-късно при отслабена имунна система. Продължителният стрес, тютюнопушенето, трансплантация, химиотерапия или повтарящи се генитални инфекции, породени от други фактори, могат да отслабят защитата на организма и да улеснят новата поява на вируса.

По-застрашена ли е жената, чиято майка е имала това раково заболяване?

Някои жени са изложени в по-голяма степен на риска от устойчивост на вируса и оттам на риска от рак на шийката на матката. Затова, когато вече има подобни заболявания в семейството, трябва да бъдете по-внимателни. Поискайте да ви направят HPV тест след навършване на 30 години и нека редовно ви взимат цитонамазка до 65-годишна възраст. Това са нужните предпазни мерки.

Лечим ли е HPV?

Добре е да се подложите на имунотерапия, за да подсилите организма си. Ако вече се касае за изменения или лезии на тъканта на шийката на матката, лечението е с лазер или се извършва конизация. При нея се изрязва част от шийката. Подобно решение не бива да се взима с лека ръка, особено при млади жени, които още не са раждали.

Ще може ли да имате деца след конизация?

Да. Все пак не е добре, ако сте били подлагани на тази интервенция няколко пъти, защото това може да доведе до различни неудобства: липса на цервикална слуз (което пречи на придвижването на сперматозоидите); стесняване на шийката, което може да предизвика спонтанен аборт или други смущения по време на бременността, както и преждевременно раждане. Не подценявайте ситуацията, но и не изпадайте в паника.

 

При болезнен цикъл: първо открийте причината и след това лекувайте

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *