Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ШИЙНА СПОНДИЛОЗА

Шийна спондилоза симптоми и лечение

Шийна спондилоза представлява дегенеративно заболяване в горния отдел на гръбначния стълб, предизвикващо болки и скованост в шията.

шийна спондилозаС този термин обикновено се описва остеоартритът на шийната част на гръбнака. Поради износването с напредване на възрастта повечето хора развиват шийна спондилоза в някаква степен. Заболяването засяга по-често мъжете.

Какви са симптомите?

Когато хрущялът между прешлените започне да се разрушава и пространствата между тях се стеснят, се появяват болки в шията. Върху прешлените могат да се образуват костни израстъци, наречени остеофити, които ограничават движенията на главата и водят до скованост.

При внезапно обръщане на главата костните шипове понякога притискат нервите или кръвоносните съдове, минаващи покрай тях, предизвиквайки в първия случай остра болка в мишниците или изтръпване и бодежи в ръцете и дланите. Притискането на съдовете може да причини прилошаване, замаяност и двойно виждане.

Диагноза и методи на лечение

Рентгеновото изследване може да установи признаци на заболяването, например стесняване на пространствата между прешлените.

За получаване на по-детайлен образ на гръбначния стълб се използва КТ или ЯМР.

Лекарят може да назначи специални изследвания, за да установи дали има нарушения в проводимостта на нервите, пренасящи импулси от и към ръцете и дланите.

Болкоуспокояващите медикаменти, топлите компреси и нестероидните противовъзпалителни средства могат да облекчат болката. Упражненията и физиотерапията също спомагат за облекчаване на болките, подобряват подвижността на шията и заякчават мускулите, движещи и поддържащи гръбначния стълб. Методите за релаксация могат да намалят общото напрежение, предизвикано от болките в шията. До хирургично лечение на шийната спондилоза се прибягва само в най-тежките случаи. При операцията се прави скрепяване на увредените прешлени с цел да се предотврати болезненото триене между тях и да се стабилизира гръбнака. Интервенцията обаче е свързана със значителна загуба на подвижност.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *