ТЕНИСОВ И ГОЛФОВ ЛАКЪТ

Две чести форми на тендинит (инсерционит), при които има възпаление на залавното място на мускулите в областта на лакътя.

golferТенисовият лакът (т.нар. латерален епикондилит) засяга залавните места на мускулите по външната страна на лакътя. Голфовият лакът (медиален епикондилит) е възпаление на залавното място на мускулите по вътрешната му страна. И двете групи мускули участват в движенията на китката – латералната група огъва китката към гърба на ръката, а медиалната – към дланта.

Тенисов лакът. Това състояние може да се появи при игра на тенис, може би в резултат от претоварване или неправилно удряне по топката, но често възниква в резултат и на други дейности, изискващи продължителни движения на хващане и усукване, например поставяне на мазилка или боядисване, а може да се получи и от внезапно преразтягане при вдигане на тежък предмет. Тенисов лакът се развива предимно във възрастта между 40 и 60 години, когато гъвкавостта на сухожилията намалява.

Голфов лакът. Това състояние може да бъде предизвикано от остра травма или продължително натоварване при игра на голф, но по-често се свързва с практикуването на спортове, изискващи употребата на ракета (тенис, скуош и др.). Също както тенисовия лакът, то може да се развие без някаква видима причина.

Какви са симптомите?

Засегнатата област е чувствителна на допир и може да се наблюдава леко подуване. Движенията в китката и лакътя понякога довеждат до усилване на болките. При тенисовия лакът болката се усеща по костната издатина по външната страна на лакътя; при голфов лакът тя се усеща от вътрешната му страна. И при двете състояния болката може да е налице и при покой и може да наруши съня, ако е много силна.

Какви са възможностите за лечение?

За да се предотврати влошаването на възпалението, трябва да се избягват повтарящите се движения в китката и лакътя, както и всички други движения, водещи до усилване на болката. Носенето на мека превръзка с лейкопласт може да е от полза. Ако състоянието е причинено от определена спортна дейност, трябва да се подобри техниката на изпълнение.

Топлият компрес, приложен на лакътя, може да осигури временно облекчение; друга възможност е прилагането на лед в торбичка два пъти дневно за по 5-10 минути. Другите методи за облекчаване на болките и ограничаване на възпалението включват приложението на орални или под формата на гел не- стероидни противовъзпалителни средства, физиотерапия, ултразвук и ТЕНС.

Ако болките не бъдат облекчени от никой от гореспоменатите методи, директно в засегнатата област може да бъде инжектиран кортикостероид. След инжекцията понякога болката се усилва за ден-два, но след това започва да отслабва.

Какви са изгледите?

При покой оплакванията отзвучават за една-две седмици, но в малка част от случаите могат да продължат година или повече.

Понякога пациентите биват насочени към ортопед, който може да извърши операция за освобождаване на мускула от залавното място.

 

Оценете статията
Оценка 2.3 от 4 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.