ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТЕНДИНИТ

Възпаление на сухожилията – здрави връзки, прикрепящи мускулите към костите.

tendinitСухожилията често се възпаляват в резултат от продължително или прекомерно натоварване – обикновено по време на спортни занимания, но и при някои професии. Тендинитьт може да бъде съпроводен от теносиновит – възпаление на обвивката на сухожилието. Някои сухожилия са по-податливи на възпаление от други: сухожилието, прикрепящо се за колянната капачка (пателарното сухожилие), често се възпалява в резултат от продължително скачане при спортни дисциплини като баскетбол; ахилесовото сухожилие в областта на петата може да бъде увредено при честото бягане по нанадолнище. Към другите чести места на увреждане на сухожилия спадат глезените, коленете, раменете, лактите и китките.

Два добре познати примера за тендинит са т.нар. тенисов лакът и голфов лакът. Друго често срещано увреждане е тендинитьт на ротаторния маншон, при който сухожилията на мускулите около раменната става се възпаляват в резултат от продължителното повдигане на ръката над главата. Това състояние се среща при плувците, играчите на боулинг и на тенис.

Какви са симптомите?

Тендинитьт причинява болка около сухожилието. Тя често се усилва при съкращение на съответния мускул, но може да се усеща и при покой. Пациентите с пателарен тендинит усещат болки около капачката, особено по време на тренировка. Тези с тендинит на ахилесовото сухожилие често усещат болка, когато повдигнат пръстите на ходилото нагоре, както и по време на бягане. Болката при тендинит на ротаторния маншон може да бъде почувствана при повдигане на ръката над главата или изнасянето й пред гърдите. Може да има и леко подуване в засегнатата област, както и скованост и ограничение на движенията.

Диагноза и методи на лечение

Диагнозата се поставя въз основа на симптомите и резултатите от прегледа на засегнатата област. Лекарят може да помоли пациента да извърши някои движения, по които да определи кои точно сухожилия са засегнати. Обикновено тендинитьт е лесен за лечение: препоръчват се покой и нестероидни противовъзпалителни средства. Ако симптомите са много тежки или траят прекалено дълго, в обвивката на сухожилието може да бъде инжектиран стероид. Ефикасността на ултразвуковата терапия в лечението на тендинита все още се проучва, но този метод може да се окаже полезен. Ежедневната употреба на ТЕНС може да облекчи болките. Понякога могат да бъдат препоръчани определени упражнения, заякчаващи мускулите в засегнатата област.

Обикновено тендинитът отзвучава в рамките на няколко дни, но може да се появи отново.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АПАРАТЪТ „ТЕНС“?

Транскутанната електронна нервна стимулация е метод за облекчаване на болките, който използва електрически импулси с малка мощност, за да блокира болковите импулси от нервните окончания до мозъка. Мнението на лекарите за ефикасността на ТЕНС е противоречиво, но според някои пациенти апаратът наистина облекчава болките при мускулни и ставни заболявания като артрит и ишиас. Предимствата на ТЕНС като метод за облекчаване на болките са, че дава на болния по-голяма възможност за контрол на лечението и не изисква употребата на лекарства.

Апаратът ТЕНС обикновено се състои от устройство за ръчен контрол, чрез което се регулират видът и интензивността на електрическите импулси, и четири самозалепващи се възглавнички, които се прикрепят към болезнената област на тялото, точно над съответните нерви. Електрическите импулси не са болезнени, а се усещат като боцкане. Апаратът ТЕНС може да бъде закупен от фармацевтите или доставчиците на медицинска апаратура.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *