ГАНГЛИОН

Подутина, развиваща се в обвивката на сухожилията или в тъканите около ставата.

GanglionГанглион се развива, когато част от подобната на желе синовиална течност в ставата попадне в тъканите около нея. Причините за това не са известни. Най-честите места на поява на ганглиони са китките и горната повърхност на дланите, но те могат да се развият и в ходилото.

Подутините обикновено се развиват през младостта и са рядко срещани в по-късните години от живота. Ганглионите се срещат три пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.

Какви са симптомите?

Подутините обикновено не са болезнени, въпреки че не е изключена появата на болка по-късно. В някои случаи подуването може да притисне нервите, но това се случва рядко. Размерът на ганглионите може да бъде най-различен – те могат да нараснат до 1-2 см в диаметър или повече. Големият ганглион в областта на китката може да затрудни нормалните движения на ръката.

Какви са възможностите за лечение?

Ганглионите могат да изчезнат и без лечение, понякога при неволен директен удар на подутината. Течността от ганглиона може да бъде изтеглена с помощта на игла и спринцовка, но стената му остава и е възможно повторното му образуване.

Често не се налага лечение, особено при по-малките подутини. Ако даден ганглион пречи на движенията или притиска нерви, най-вероятно ще ви препоръчат оперативно отстраняване. При него се извършва разрязване на кожата над подутината и внимателно отделяне на ганглиона. Операцията може да се извърши под местна упойка. Отстраняването може да доведе до допълнително подуване на засегнатия участък – често с размерите на премахнатия ганглион – чието изчезване отнема до шест месеца. Ганглионите често се появяват отново, дори и след оперативното им лечение.

 

Оценете статията
Оценка 3.1 от 17 гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

loading...

Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*