Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

БОЛЕСТ НА ЛЕГ-КАЛВЕ-ПЕРТЕС (LEGG-CALVE-PERTHES)

Заболяване в детската възраст, при което главата на фемура (горния край на бедрената кост) се размеква и променя формата си.

legg-calve-perthesТова състояние, често наричано само болест на Пертес, засяга около 5 на всеки 100 000 деца. То е по-често срещано при момчетата, отколкото при момичетата, при съотношение от около 5/1. Заболяването се развива във възрастта между 2 и 15 години. Обикновено бива засегната само едната тазобедрена става, но в около 10-20% от случаите се увреждат и двете. Болестта на Пертес трябва да бъде лекувана възможно най-рано, за да се избегне развитието на остеоартрит в по-късните години от живота.

Кои са причините?

Състоянието се развива в резултат от временно нарушение на кръвоснабдяването на главата на фемура (бедрената кост), водещо до остеонекроза (смърт на костната тъкан). Не е съвсем ясно от какво се предизвиква това нарушение на кръвоснабдяването, но то вероятно е свързано с промените в костите и тъканите, възникващи при растежа на детето. По-ниските за възрастта си деца с висока физическа активност са особено застрашени.

Без достатьчно кръв костните клетки в бедрената глава започват да умират. При последващото възобновяване на кръвоснабдяването се образува нова, мека кост, която замества увредената тъкан. Но веднъж размекната, бедрената глава се нуждае от период от около 18-24 месеца, за да възстанови формата си и да се втвърди. През това време меката кост е изложена на опасност от счупване или смачкване под тежестта на тялото, при което формата й може да се промени необратимо.

Какви са симптомите?

Симптомите се развиват постепенно и могат да включват накуцване, както и болки в тазобедрената става, слабинната област или коляното, особено по време на физически упражнения или след тях. Движенията в тазобедрената става понякога са ограничени. В по-късните етапи може да се наблюдава отслабване и изтъняване на мускулите около засегнатата става.

Обикновено ранните симптоми на заболяването са леки и понякога напълно се пренебрегват. По-малките деца трудно могат да опишат усещанията си, особено ако им се струва, че болката идва от коляното, така че детето ви може да накуцва след физически упражнения, без да може да обясни защо. Някои пациенти остават недиагностицирани в продължение на много години, докато не им се наложи, вече в зряла възраст, да бъдат лекувани от остеоартрит.

Диагноза и методи на лечение

Поставянето на диагноза „болест на Пертес“ понякога се оказва трудна задача. Рентгеновото изследване може да покаже повишена плътност на костното вещество в бедрената глава, но в ранните стадии на заболяването рентгеновите снимки често изглеждат нормални. Резултатите от радиоизотопното изследване на костите и ЯМР могат да потвърдят диагнозата. Лекарят трябва да изследва и обема на движенията в тазобедрените стави.

Лечението цели да предотврати смачкването на бедрената глава, както и да осигури възстановяването на нормалната й форма. За поддържане на главата в ставната ямка могат да бъдат използвани специални шини, така че тя да възстанови формата си с възможно най-малки деформации. В някои случаи се налага оперативно лечение, целящо да коригира деформациите и да намести бедрената глава в ямката.

Какви са изгледите?

Ранното откриване и лечение на заболяването обикновено предотвратява или свежда до минимум увреждането на костта. Прогнозата е особено благоприятна при децата под 5-годишна възраст – при по-големите шансовете за пълно възстановяване са по-малки и при тях може да има остатъчни деформации на бедрената глава. Това може да увеличи риска от последващо развитие на дегенеративни проблеми като остеоартрит.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *