Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Теодосий Спасов: Чистите мисли гарантират отлично здраве!

Г-н Спасов, как поддържате вашето здраве?

Поддържам здравето си с чисти мисли, с по-чести по възможност срещи с природата, с работа, с приятели и с всички онези занимания, които човек обича да прави, когато има време.

Всичко е въпрос на баланс и хармония между действителността и нашата персонална позиция в този свят.

А как си почивате?

Обикновено със сън, и ако сънят е здрав, това ми действа много благотворно. Почивам си по най-различни начини, стига да не се задържам в една посока. Например през годините съм си изработил един вид почивка, като сменям жанра на музиката, която свиря, като сменям държавата, културата. Всеки път, когато човек се

Теодосий Спасов
Теодосий Спасов

задържи в едни и същи занимания, в една и съща среда, с едни и същи мисли, се получават някакви проблеми.

Преди седмица имах турне във Варна, Созопол, Стара Загора, Пловдив и София с двама мои приятели музиканти от Амстердам – Димитър Бодуров и Сандип Батачаря. Групата ни се казва „Проект Пулс“. Това си беше сериозна концертна работа. Но сега например ме хващате в момент, когато композирам музика за българския филм „Докато Ая спеше“ на режисьора Цветодар Марков.

Сега съм концентриран в тази работа и когато приключа с нея, ще правя нещо друго, на различно място и с други хора, в друго състояние. Всички култури са уникални и интересни. В този живот имаме задача да се учим и развиваме, докато сме тук, в определеното ни време. За мен всяка среща с различна култура с музиканти от различни националности ме обогатява, важно е да науча езика на общуване с тях. Когато човек има призвание в област като музиката, общуването е лесно и пълноценно.

Най-важното в този живот е въпрос на баланс и хармония. Човешкото същество е много податливо на алчността и ако не може да я овладее, не е в състояние да намери хармония в живота си. Аз се занимавам с музика, но не съм алчен. Стремя се да се развивам духовно, като търся баланса.

Все пак и тялото трябва да ни носи, не само духът, за да сме здрави. Как се храните, имате ли специален хранителен режим, който ви държи в добра кондиция?

Има периоди, в които не ям месо, в които постя и гледам да не натоварвам организма. Опитвам се да усещам езика на тялото. Тялото си казва от какво има нужда. Разбира се, тялото има нужда от полезна храна. Както има хубава и несполучлива музика, така има хубава и лоша храна за нашия организъм. И когато тази индустрия се развива с единствената цел да печели пари, създава много вредни храни. Те се оказват пагубни за човечеството, за хората, които са подвластни на масовото хранене с бърза, некачествена храна. Наистина нашият живот стана много динамичен, но по-добре да хапнем нещо малко, но истинско, за да преодолеем глада, без да се поддаваме на телевизионните реклами, които ни казват какво да ядем.

При вас например каква е алтернативата на едно десертно блокче, на една вафличка?

По някой път и аз си ги купувам, но не прекалявам. За мен е важно човек да знае допустимата доза, да бъде умерен.

Лежали ли сте в болница и какви са впечатленията ви от българските лечебни заведения?

Лежал съм, а сигурно ще попадам още пъти в болница, както е сигурно, че рано или късно ще приключа с този живот. Това са нормални неща. Оцеляваме благодарение на добрите лекари, които се грижат за нас. При други случаи няма изход. Ако има проблеми в системата на българското здравеопазване, те са въпрос на организация. Така е и в музиката – един оркестър свири добре, ако е организиран и ръководен добре. Колкото по-близо е до комфортното състояние организацията на здравеопазването, толкова и хората ще са по-човешки обгрижени и спокойни.

Вас какво ви дразни в тази система?

Че не е стройно организирана, че има пропуски, пукнатини, недоглеждане. И пак се връщам на темата за алчността – дали целта на хората, които я ръководят, е за комфорта и доброто на пациентите, или за лично облагодетелстване. Когато няма баланс и хармония, страдат пациентите. Не ми се е налагало да ползвам медицинска помощ в чужбина, но понякога и при стройна организация има случаи, при които изходът е фатален.

Парадоксът е, че понякога и при лоша организация човек може да оцелее и да бъде спасен благодарение таланта на лекаря. В България има прекрасни лекари, на световно ниво, но и те страдат от системата. Много от тях не издържат и си намират работа в по-добре организирани държави, макар че и там няма гаранция, че ще могат да се развият и да се чувстват добре.

Има ли лекар, на който бихте искали да благодарите?

Има много. Благодаря на всички, които са ми помагали. Те си знаят и като прочетат това, ще се сетят, че сме се срещали. Но аз искам да благодаря, че ги има, и на другите лекари, с които ми предстои да се срещнем.

Ходите ли на профилактични прегледи?

Да, ходя. Обаждам се на личния лекар, той също ме подсеща за профилактичните прегледи. Същото прави и зъболекарят ми. В определен момент, като отвори компютъра, той вижда на кой пациент му е време да го посети. Когато прецени, че трябва да отида при него, той ми се обажда. Ето това е въпрос на добра организация. Това е нормалното, другото не е нормално. Сигурно съм късметлия с такива лекари. Дано бъда с късмет до края.

Изт.: в.“Доктор“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *