ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Science World Report: ябълки и зелени домати спасяват от мускулна атрофия

Нищо не пречи да се включи в диетата зелен домат и зелена ябълка

domati zeleni В много здравословни менюта зеленият домат се приготвя на пара.

С възрастта мускулната сила и мускулната маса намаляват постепенно. Експертите са на мнение, че това може да бъде избегнато. Предишни изследвания са показали, че урсоловата киселина, която се намира в корите на ябълките, и веществото томатидин, съдържащо се в зелените домати, могат да попречат на мускулната атрофия, свързана с честото пазене на диети и с ниско ниво на активност, пише SScience World Report.

В новото изследване, проведено наскоро, учените са фокусирани изцяло върху тези нови съединения. Изследването е проведено върху мишки с по-напреднала възраст, слабост и мускулна атрофия. На едната група от мишки изследователите добавили в диетата 0.27% урсолова киселина, а на другата група – 0.05% томатидин. Животните се хранили така в рамките на два месеца.

Според експертите, двете съединения увеличават мускулната маса с поне 10%. Освен това, качеството на мускулите при мишките по време на изследването се подобрило значително. Между другото, изследователи от Университета на Копенхаген установили, че поради липсата на активност мускулната маса се губи много бързо. И за да се възстанови тази загубена мускулна маса е необходимо много повече време.

Зелените домати са тайната на изграждане на силни мускули. Томатидинът, които се намира в тях, стимулира растежа на мускулите, увеличава мускулната сила и издръжливостта. Мускулна атрофия е често усложнение при травма, рак, сърдечна недостатъчност. Мускулната атрофия е причина и за почти постоянната умора, която изпитват някои хора. Намаленото качество на живот повишава риска от падане и фрактури. Но томатидина е в състояние да се защити мускулите от мускулна атрофия. Той причинява промени в генната експресия, които са диаметрално противоположни на промените, настъпващи в клетките при мускулна атрофия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *