ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Прочетете! Може да научите какво е вярно и какво не за здравето!

За здравето, както и за много други неща, има редица „истини“, които често се оказват не дотам верни.

От стрес побеляват косите

НЕ. Но силни емоции могат да причинят сериозни промени в хормоналния баланс и това да доведе до частичен косопад.

vaprosi za zdravetoПристъпите на ревматизъм издават влошаване на времето

Зависи от конкретния човек. Сухожилията и ставите имат чувствителни рецептори за промяна на температурата. Някои от тях реагират на студено, други на топло и количеството на тези рецептори е различно при всеки човек. Затова няма обща зависимост между ревматизма и влошаването на времето. При някой ставните болки могат да са всъщност сигнал за затопляне, а не за захлаждане.

Белите петна по ноктите са от недостиг на калций

НЕ. Малкото количество от този минерал може да се изрази с различни симптоми, но не и да се отрази на ноктите. Белите петна по тях са признак

за частично отлепяне на кератинови люспици. Това не е основание за тревоги – белите петна ще изчезнат сами с из­растването на нокътя.

Взимането на приспивателни е за предпочитане пред безсънието

Но не за дълъг период. Обикновено безсънието се причинява от понижена функция на щитовидната жлеза, проблеми с черния дроб, високо кръвно, неправилно хранене, стрес. Приспивателното е решение, но само докато се почувстваме по-добре, а не завинаги.

Усещам изтръпване в пръстите.

Проблеми с кръвообращението ли означава това? ЕДВАЛИ. Изтръпването не е свързано с нарушено кръвообращение, а е симптом за неврологичен проблем – притискане на средния нерв на равнището на китката. Ако не помогнат кортикостероидни медикаменти, може да се наложи хирургична намеса.

Жените са защитени от сърдечносъдови заболявания

ДА… до менопаузата. До настъпването й благодарение на женските полови хормони (прогестероните), жените са защитени средно 10-15 г. по-дълго от мъжете от сърдечносъдови заболявания. Но след менопаузата те са дори по-уязвими от представителите на силния пол – само 50% от жените (спрямо 65% от мъжете) оцеляват при първия инфаркт.

За да засилим паметта си, трябва да ядем риба

ДА и НЕ. В рибата има голямо количество фосфор (150 мг на 100 г) ала свързването му с паметта е мит. Възможностите за запаметяване се обуславят от доброто функциониране на мозъка, който се нуждае от 13 витамина, 15 микро- и олигоелементи, 8 аминокиселини и 4 мастни киселини, както и от глюкоза. С други думи, този най-сложен орган в организма ни ще работи добре, ако дневното ви меню включва различни храни, в т.ч. и риба.

Имам язва. Трябва да спра с пикантните храни

ДА! На всяка цена! Пикантните и кисели храни допълнително влошават язвата. Но никоя храна, колкото и пиперлива да е, не може сама да причини язва – отдавна известният виновник за нея е бактерията Heliobacter pylori.

Докато ядем не трябва да пием

По скоро ДА. Пиенето по време на хранене пълни стомаха, което създава усещане за ситост. Добър начин да не качваме излишни килограми. Но и с това не трябва да се прекалява – прекаленото разреждане с течности на храносмилателните ензими може да затормози усвояването на храната.

Компютърът уврежда зрението

НЕ. Дългото стоене пред монитора не съсипва очите, стига той да е качествен, да е настроен правилно и светлината да идва от правилната страна. Ако очите ви щипят в края на деня, това е защото, взирайки се в монитора, мигате по-рядко и не овлажнявате достатъчно роговицата и ириса.

Ако комарите ни нападат яростно, имаме повишена кръвна захар

НЕ. Само женските пият кръв, за да снесат яйцата си. Ние ги привличаме с млечната киселина, потта, топлината, тъм­ните цветове и с други над 270 вещества, отделяни от кожата ни. Но не и с кръвната захар.

Щом кърмя, не мога да забременея

ДА и НЕ. Раждането на дете предизвиква отделянето на хормона пролактин, който блокира овулацията. Но само при положение, че нивото на пролактин е достатъчно високо. В противен случай след консултация с лекар може да се помисли за контрацептиви, които обаче да не са опасни за бебето.

Спрем ли цигарите, напълняваме

ДА. Тютюнопушенето води до отслабване (средно с 3-5 кг), тъй като изменя количеството на катехоламините, вещества в кръвта, които отговарят за натрупването на мазнини и за енергийните разходи на организма.Когато спирате цигарите, намалете хляба, мазнините и захарните изделия. Заменете цигарите с тиквени семки.

Миенето с четка прави зъбите чупливи

НЕ. Единствено ако четката е много твърда и се използва по-грубичко, тя може да разрани венците. Но зъбите не трябва да се мият веднага след като сме яли или пили нещо кисело, защото киселото (или направо киселината) временно размеква зъбния емайл. Изчакайте, докато слюнката го „стегне“.

Разранената бенка е опасна

НЕ. Ако стане неволно, това не значи, че последствията ще са непременно рак на кожата. Истински тревожните симптоми за развитието на меланома са: асиметричност на бенката, неравните й краища, промяна в цвета й, нарастване на диаметъра й. Тогава посещението при дерматолог е повече от наложително.

Това са много интересни митове за тичането!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *