Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изтъняване на зъбите е новият проблем на съвременния човек

От няколко години българските зъболекари масово се сблъскват с един проблем – изтъняване на зъбите. Това е най-голямата дентална болест на 21 век

Ако в края на 20 век големите проблеми със зъбите бяха свързани с наличието на кариеси и парадонтоза, то вече не е така.

Даже зъболекарите отчитат намаляване на кариесите у своите пациенти за сметка на изтънял емайл.

Причините са най-разнообразни, но най-честите са свързани с храната, която приемаме, напитките, които използваме, четките за зъби и огромния стрес, на който сме подложени, съобщиха по БиТиВи.

За да се предпазите от изтъняване на зъбите, трябва да спазвате тези полезни съвети, които Фрамар дава:

1. Не пийте газирани напитки, защото въглеродният двуокис уврежда емайла.

2. Не пийте кисели напитки и не яжте кисели плодове, защото киселината разяжда зъбния емайл. Най-добре е да ги комбинирате с друга храна, други плодове или зеленчуци или с мед (киселите лимони с малко мед).

3. Ако сте яли кисели храни или сте пили кисели и газирани напитки, най-добре е да изплакнете устата с вода, за да неутрализирате негативното влияние.

zaben-email
Спазвайте тези съвети, за имате здрав зъбен емайл, а не изтънял

4. Ако все пак предпочитате газирани или кисели напитки, пийте ги със сламка и ги преглъщайте бързо, за да влизат в съприкосновение със зъбния емайл.

5. Други начини за неутрализиране на киселините са парче сирене или малко мляко в края на храненето; дъвка без захар – дъвченето на дъвка увеличава отделянето на слюнка и намалява увреждането на емайла.

6. Не купувайте евтини четки, защото те увреждат емайла и венците. Не търкайте зъбите силно и агресивно, защото рушите емайла и разранявате венците.

7. Не мийте зъбите непосредствено след прием на кисели храни или напитки, защото емайлът от киселината става по-уязвим. Изчакайте да мине поне 1 час, а през това време само изплакнете зъбите и устата с вода от чешмата.

8. Купувайте си пасти за зъби с флуорид, защото те помагат на зъбния емайл да бъде здрав по-дълго време.

Друг много съществен и неконтролируем процес е стискането на зъбите, тяхното търкане денем или нощем.

Причината е стрес. Това са несъзнателни процеси и ако вашият зъболекар ви каже, че сте започнали да изтривате емайла на вашите зъби, по-добре е да се консултирате с психолог, как да откриете причините за стреса и да се избавите от лошите навици.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *