Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви са ползите от диетата на Притикин?

Диетата на Притикин е високо въглехидратна диета, характеризираща се с ниско съдържание на мазнини и умерени упражнения, разработена през 60-те години на XX в. Тя препоръчва приемането на пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове, заместващи животинските протеини, също така яйца, обработени зърнени храни и захар.

Натан Притикин, създателят на едноименната диета, е диагностициран със сърдечно заболяване на 42-годишна възраст. В края на 50-те години, когато е поставена диагнозата, около 40% от калориите в обикновения американски хранителен режим идват от мазнини. Притикин получава твърде малко медицински насоки как да промени начина си на живот, за да забави развитието на болестта. Въпреки че по образование е инженер, той започва да работи по създаването на свой собствен хранителен режим, ориентиран в полза на сърцето. Той прекарва следващите двадесет години в изследване на диети и храни, като експериментира – например приема само месо или само леща. Той записва резултатите и реакциите на своя организъм към различните диети, като изследванията включват кръвна картина и други медицински показатели. Най-накрая стига до заключението, че програмата, съчетаваща умерени упражнения с диета с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, е най-полезна. Успявайки да възстанови собственото си здраве, Притикин доказва и ползата и ефективността на този хранителен режим. На базата на

Натан Притикин
Натан Притикин

своя опит през 1975 г. той открива „Притикин център за дълголетие“ във Флорида.

През 1976 г. Притикин открива такъв център и в Санта Барбара, Калифорния, който няколко години по-късно се мести в Санта Моника, Калифорния. Той излага в детайли програма си в своята книга от 1979 г. – „Програма за диета и физически упражнения на Притикин“, която бързо се превръща в бестселър. Заедно със сина му, Робърт, публикуват още осем книги с диети и упражнения. Робърт Притикин поема управлението на Центъра за дълголетие след смъртта на баща си през 1985 г.

Диетата на Притикин получава национално внимание, когато създателят й заедно с кардиолога Дейвид Лер участват в предаването „60 минути“ по телевизия CBS през 1977 г. Диетата скоро се превръща в най-популярния хранителен режим през 70-те години. През 1984 г. диетата на Притикин се утвърждава още повече, след като Националният американски институт по здравеопазване публикува проучване върху липидите, което доказва, че пониженият прием на холестерол намалява риска от сърдечни заболявания. След този момент много изследвания са проучвали и оценили ефективността на плана на Притикин, резултатите от които са публикувани във водещи медицински списания. Повече от 75 000 души са опитали режима в престижния Притикин център за дълголетие & спа в Тъмбери Айл яхтклуб в Авентура, Флорида. Милиони други са закупили книгите на Притикин и са следвали препоръчваните диети и упражнения.

Ползи

Консенсусът сред здравните специалисти е, че една диета е ниско съдържание на мазнини и богата на фибри може да помогне за предотвратяване на широк спектър от здравословни проблеми. Такъв тип режим също би бил от полза и за здравето на хора, които вече страдат от различни заболявания. Още повече, той може да бъде ефективен за намаляване на килограмите или идеален за поддържане на теглото.

Диетата на Притикин поставя ударението върху следните конкретни здравословни ефекти:
– Намалява общия холестерол и „лошия холестерол“.
– Понижава кръвното налягане, така че хората с високо кръвно могат да спрат приема на лекарства за понижаване
– По-добър контрол на нивата на инсулин, така че хората с диабет тип II често могат да контролират болестта чрез диета и без лекарства
– Намаляване на нивата на онези вещества в кръвоносната система, които увеличават риска от сърдечни заболявания и увреждане на кръвоносните съдове.
– Значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, хипертония, диабет от тип II и рак на гърдата, дебелото черво или простатата.
– Предпазва от затлъстяване и всички свързани с него рискове и ограничения.

Описание

Диетата на Притикин в същността си е противоположна на друга популярна програма – диетата на Аткинс. Докато системата на Аткинс е с високо съдържание на мазнини и протеини и ниско съдържание на въглехидрати, програмата на Притикин е с ниско съдържание на мазнини и протеини и високо съдържание на пълнозърнести натурални комплексни въглехидрати. Причината, според Притикин, голяма част от американците да са с наднормено тегло е, че не приемат достатъчно сложни въглехидрати, като царевица, ориз или пшеница.

Диетата на Притикин се основава на широка гама от храни, като плодове, зеленчуци, бобови растения и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини. Диетата има четири нива, като всяко едно от тях се базира на определено количество калории. Човек може да избере нивото въз основа на това колко над нормата е теглото му, колко килограма иска да загуби и колко бързо да стане това. В книгата си „Наръчник за постоянна загуба на тегло“ Притикин представя примерно меню за две седмици от всяко ниво.

Планът на Притикин се основава на ядене на определени дози от всяка група храни, както следва:
– Най-малко две чаени чаши и половина пълнозърнести храни като пшеница, овес и кафяв ориз или нишестени зеленчуци като картофи, боб и грах. Рафинираните зърна (бяло брашно, макарони, бял ориз) са ограничени, а за оптимално полезно се смята пълното им отстраняване.
– Най-малко четири чаши сурови зеленчуци или две чаши варени зеленчуци. Тъмнозелените, листните, оранжевите или жълтите зеленчуци са за предпочитане.
– Много плодове, част от които може да са под формата на плодов сок.
– Умерено количество богати на калций храни като обезмаслено прясно или кисело мляко, нискомаслено или обогатено соево мляко.
– Не повече от 100 г животински протеини. Предпочитат се рибата и ракообразните храни. Приемът на птиче месо трябва да се ограничи до един път седмично, а на говеждо месо до веднъж месечно. Тази диета лесно се приспособява към вегетарианския режим чрез замяна на животинските протеини с протеин от соеви продукти, фасул или леща.
– Не повече от една кофеинова напитка дневно. Вместо това е препоръчително да се приема вода, зеленчукови сокове с ниско съдържание на натрий, зърнени заместители на кафе (като леблебия, ръж и др.) или чай без кофеин.
– Не повече от четири алкохолни напитки седмично за жени и не повече от седем за мъжете, като червеното вино е за предпочитане пред бира или концентрат.
– Не повече от седем белтъка на седмица.
– Не повече от 1/4 чаша (50-60 г) ядки дневно.

Други храни като ненаситени масла, рафинирани подсладители (напр. концентриран плодов сок, царевичен сироп), подправки с високо съдържание на натрий (напр. соев сос) и изкуствени подсладители са храни, към които трябва да се пристъпва предпазливо. Те не се препоръчват, но ако все пак не можете да се откажете от тях, планът дава указания как да бъдат ограничени до разумни количества. Животинските мазнини, преработените месни и млечни продукти (които не са обезмаслени), яйчният жълтък, солените чипсове, крекери и подобни продукти, кейкове, бисквити, пържени храни и други такива висококалорични продукти са забранени.

Важен компонент на програмата на Притикин са упражненията. Той насърчава много видове упражнения, но препоръчва за оптимално намаляване на теглото най-вече ходене, бягане, плуване и уреди, които симулират тези дейности. Прилаганите рутинни упражнения трябва да включват 5-10 минути разгрявка, 20-30 минути тренировка и 5-10 минути отмора.

За разлика от диетата на Аткинс, програмата на Притикин може лесно да бъде спазвана от вегетарианци, включително и вегани.

Подготовка

Не е необходима предварителна подготовка за тази диета.

Предпазни мерки

Като при всеки хранителен режим, хората с наднормено тегло и тези със сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания или диабет, които искат да започнат диетата Притикин, трябва предварително да се консултират с личния си лекар или друго медицинско лице. Хората, които приемат лекарства, могат да почувстват, че необходимостта от тях намалява и трябва да бъдат наблюдавани от медик по време и след периода на намаляване на теглото.

Странични ефекти

Смята се, че диетата на Притикин не води до нежелани странични ефекти.

Научни изследвания и одобрение

За разлика от много диети, планът на Притикин се ползва с подкрепата на голяма част от медицинската общност и е с тридесетгодишна история на резултатност в голяма част от своите здравни обещания. Много проучвания, извършени както от лекарите в Центъра за дълголетие, така и външни изследователи, публикували своите наблюдения във престижни издания като Journal of the American Medical Association и New England Journal of Medicine, доказват, че хората, следващи диетата, губят килограми и успяват да поддържат теглото си, като същевременно намаляват и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Диетолозите и специалистите по хранене одобряват това, че режимът препоръчва и настоява хората да се хранят с обикновени храни, а не с полуготови. Така планът може лесно да бъде следван, тъй като изисква прием на малки количества месо. Освен това диетата има за цел да осигури баланса на витамини и минерали от храната и не разчита на хранителни добавки.

Най-голямата критика към Притикин е, че изисква стриктна самодисциплина, за да се превърне в начин на живот. Хората, решили да спазват диетата, трябва да са силно мотивирани и твърдо решени да следват ревностно предлаганите съвети. Според здравните специалисти успехът за останалите е по-вероятен при един добре балансиран, но не толкова строг хранителен режим.

Някои диетолози се съмняват, че ниското съдържание на мазнини в диетата не може да осигури достатъчно полезни мазнини като омега-3 мастни киселини, предполагат и че е възможно усвояването на мастно- разтворимите витамини A, D, Е и К да е нарушено. Към днешна дата резултатите от научни изследвания не подкрепят тези критики. За сметка на това едно дългосрочно проучване върху четиридесет и девет хиляди американски жени на възраст 50-79 години стига до заключения, според които диетата с ниско съдържание на мазнини не оказва влияние върху риска от развиване на сърдечно заболяване или рак. Проучването е публикувано през февруари 2006 г. в Journal of the American Medical Association. Резултатите са противоречиви и се различават от мнението на много съвременни специалисти. Това проучване със сигурност ще бъде последвано от допълнителни изследвания върху този тип диети.

Обучение

Хранителният режим може да бъде следван от почти всеки и не изисква специално обучение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *