ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

В каква поза да спим, за да лекуваме заболяванията, които имаме?

Позата по време на сън помага да се избегнат различни заболявания

поза сън

Прекарваме в леглото точно толкова време, колкото сме свикнали, и обикновено спим в поза, която ни е любима. Психолозите са на мнение, че позата по време на сън издава характера ни.

Но ако оставим настрани тълкуването на личността, трябва да кажем, че позицията на тялото по време на сън има отношение и към здравето.

Как различните пози влияят на различните заболявания?

Спането на една страна създава удобство за гръбначния стълб, защото приляга на естествената му извивка. Тази поза се препоръчва при болки в гърба и врата.

Спането настрани помага при киселини и други стомашни оплаквания. Това е и най-удобната позиция, за хората, които страдат от ГЕРБ (гастро езофагеална рефлуксна болест). При по-чести оплаквания от това заболяване специалистите препоръчват тялото да бъде разположено така, че горната му част да бъде на по-високо. Този наклон не позволява съдържанието на стомаха да отива в хранопровода.

Недостатък при спането на една страна е по-бързото отпускане на гърдите и появата на бръчки по лицето. Най-силно се врязват назолабиалните гънки, които започват от ъглите на носа и се спускат от двете страни на устата.

Ембрионалната поза е за хора, които хъркат, както и за бременни жени. Позата е предпочитана и от хората с по-голям корем. Някои лекари я препоръчват на бъдещите майки, като ги съветват да избират лявата страна. По този начин се избягва възможността черният дроб да оказва допълнителен натиск.

При спане по гръб теглото на тялото се разпределя равномерно. Позицията дава възможност за пълноценен сън и максимално възстановяване на енергията. Освен това облекчава болките в ставите. Лошото е, че създава условия за хъркане, защото мускулите на челюстта и езика са отпуснати. Изследвания сочат, че при спане по гръб е много вероятно да се понижат нивата на кислород в кръвния поток, което е проблем за страдащите от белодробни и сърдечни заболявания. Почитателите на тази поза трябва да си осигурят удобна възглавница, за да бъдат стабилни вратът и горната част на гръбначния стълб. Иначе може да изпитат напрежение и болка в мускулите на шията и раменете.

Ако обичате да спите по корем, най-вероятно не хъркате, тъй като мускулите на гърлото не увисват. Но за да дишате нормално, се налага да въртите главата ту на едната, ту на другата страна. Това може да ви докара болки във врата и в гърба. За да предотвратите проблеми с лумбалните прешлени, подлагайте възглавница под корема.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *