Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

За родителските страхове и евентуалните опасности при отглеждане на домашен любимец

Възрастните често не се решават да вземат домашен любимец именно заради това, че са крайно уплашени от опасността детето да се зарази от животното с някакво страшно заболяване. Всъщност грамотното общуване на детето с домашните животни изключително рядко води до заразяване, а в същото време помага да се формира имунитет. Но – да проследим нещата подред.

doma6en liubimecЕдна от евентуалните зарази е токсоплазмозата – тя се отнася към инфекциите, които влияят пагубно на развитието на плода. Нейни преносители са котките, въпреки че далеч по-често хората се заразяват от недостатъчно топлинно обработени месни блюда. За дете с добър имунитет заболяването е съвършено безвредно (протича безсимптомно), а за момичетата дори е полезно. Веднъж преболедували, те не могат да се заразят втори път – в организма се изработват антитела към токсоплазмозата. Съответно така се изключва рискът дъщеря ви някой ден да се разболее по време на своята бременност (което е единствената опасна ситуация, защото може да доведе до увреждане на плода).

Друг родителски страх е, че детето ще се зарази с глисти от кучетата и котките. Тези глисти не могат да съществуват в човешкия стомашно-чревен тракт, но като цяло в организма ни известно време могат да съществуват техните личинки, като това може да предизвика повишаване на температурата на детето, кожни реакции, кашлица. Обикновено имунната система не дава на личинките да се развият и ги унищожава.

По-опасни са заболявания като фелиноза, лептоспироза и салмонелоза. Животните могат да бъдат техни носители, въпреки че външно биха изглеждали съвършено здрави. Фелинозата (която води до възпаление на лимфните възли) може да порази детето при одраскване от котка. Лептоспирозата (увеличава се далакът, възпаляват се бъбреците) се пренася по-често от кучета, а салмонелозата (която поразява тънкото черво) обикновено се прихваща от костенурки.

Какво е правилното решение

Вместо да се опитвате да предвидите всички най-ужасни сценарии за заразяване, е по-добре да се погрижите за предпазването на детето от тези болести. Както се казва, чистотата е залог за здраве. Научете детето на правилно общуване с домашните животни. След съвместни игри, хлапето трябва задължително да си мие ръцете. Обяснете и друго: че е добре всеки у дома да си има свое място – нека Пухчо да си спи в неговото легълце. Със спазването на прости правила е лесно да предпазите семейството от рискове, свързани със здравето.

Всъщност по-голям минус се оказва това, че животното у дома си е като още едно дете. При това – по-зависимо и безпомощно. Животинката изисква внимание и грижа. Дори и да се договорите със сина или дъщеря си, че те сами ще се грижат за семейния питомец, се налага вие да контролирате процеса и често да остава ваша отговорност. Почистването вкъщи също трябва да е много по-често. Ако животното се разболее, трябва да го водите по лекари. Да не забравяме и плановите профилактични мероприятия – ваксинации, подстригване, рязане на нокти и какво ли още не… Лечението, храненето и покупката на най-различни аксесоари ще изискват от вас допълнителни, осезаеми финансови вложения. Трябва да отделяте и време за възпитанието на домашния любимец – все пак, детето не може да се справи само с това. Така че, има над какво да помислите и да вземете отговорно решение.

Ако се погледне отстрани, наличието на домашен любимец има много плюсове за детето и минуси за родителите. Но пък, като се замислите за ползите и за това, че едно такова създание в дома ви може да се окаже важен фактор за развитието на вашето дете, като се превърне в пълноценен член на семейството, може би си заслужава.

Как кучето показва, че ви обича?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *