ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лесни начини да си помогнем при колит

Колитът, наричан язвен колит, е възпалително заболяване на дебелото черво, тясно свързано с болестта на Крон. При хората с колит лигавицата на дебелото черво (колон) е възпалена, клетките, които покриват стената му, загиват и по стената на дебелото черво се образуват язви.

В миналото се е смятало, че колитът може да бъде предизвикан от хранителни алергии. По-късно лекарите, практикуващи конвенционална медицина, започват да подозират, че не е възможно това да бъде причината. Някои лекари, практикуващи алтернативна медицина обаче, продължават да приемат теорията за хранителната алергия.

Независимо от това обаче допълващите лечения, когато се прилагат заедно с конвенционалното лечение, често помагат за облекчаване на симптомите и подобряване на качеството на живота. Необходимо е

Стресът влошава симптомите на колита
Стресът влошава симптомите на колита

пациентите да обсъдят използването им със своя лекар.

Макар че стресът не причинява колит, той често влошава симптомите, така че в дневния режим трябва да бъдат включени техники за намаляването му.

Физически упражнения. Леките до умерени физически упражнения могат да помогнат за стабилизиране на чревните функции и да подобрят настроението.

Йога помага за отпускане на тялото и облекчаване на напрежението.

Медитацията успокоява тялото и ума.

Обучението по биофийдбек (био-обратна връзка) помага на хората да получат по-голям контрол над тялото си.

Групите за подкрепа позволяват на хората да споделят съвети и проблеми.

Алопатично лечение

Конвенционалната медицина лекува симптомите на язвен колит основно с фармацевтични лекарства, макар че немалко лекари препоръчват и някои от допълващите терапии.

Лекарствата, използвани за лечение на симптомите на диарията, включват дифеноксилат {Lomotil, Lo- fene) и лоперамид {Imodium, Каорес- tate).

Антихолинергичните лекарства, които блокират комуникацията между нервите и мускулите и по този начин намаляват контракциите на червата, включват Anaspaz, Cystospaz и Bentyl.

Противовъзпалителните лекарства са в основата на конвенционалното медицинско лечение на язвения колит. Най-често използваното противовъзпалително лекарство е сулфасалацин, тъй като пациентите могат да го вземат продължително време, а освен това може да се приема и с други лекарства.

Другите противовъзпалителни лекарства включват Asacol и Pentasa. Ако тези лекарства не осигурят достатъчно облекчаване на симптомите, на пациентите могат да се предпишат кортикостероиди, като преднизон. Кортикостероидните лекарства обаче имат значителни странични ефекти и могат да се приемат само за кратко време, когато има обостряне на симптомите.

Хората с тежки симптоми и усложнения могат да бъдат хоспитализирани и лекувани със стероидни лекарства за интравенозен прием или лекарства, които потискат имунната система. Тъй като съществуват предположения, че колитът се причинява от неподходящата й реакция, потискането на активността на имунната система би трябвало да намали симптомите.

След като обострянето се постави под контрол, пациентът продължава на поддържаща доза от комбинация от лекарства за контролиране на диарията, противовъзпалителни и имунопотискащи лекарства.

Между 25% и 40% от хората с язвен колит развиват толкова тежки симптоми, че в края на краищата се налага отстраняване на колона по хирургичен път. След отстраняването му крайната част на тънкото черво се свързва към отвор върху корема (анус претер).

Пациентът носи торбичка извън тялото, в която се събират отпадъчните вещества. Торбичката трябва да се изпразва на редовни интервали. Като алтернатива, ако част от ректума е останала непокътната, тънкото черво може да бъде свързано направо към ректума.

Отпадъчните вещества тогава напускат тялото през ануса по нормалния начин. Дефекацията е по-честа, а екскрементите по-воднисти, тъй като течността, която нормално се абсорбира в дебелото черво, в този случай напуска тялото.

Очаквани резултати

Язвеният колит не може да бъде излекуван. Повечето хора преживяват периоди на ремисия, последвани от периоди на обостряне, когато симптомите се влошават. Ремисията може да продължи от няколко месеца до няколко години.

Превенция

Язвеният колит не може да се предотврати. Около 5% от пациентите по-късно развиват рак на дебелото черво. Редовната ежегодна колоноскопия може да го открие на ранен етап, когато той може да се лекува.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *