Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасните кръвни съсиреци – симптоми, причини и лечение

Кръвният съсирек представлява маса от кръвни клетки и кръвни компоненти (съставки), която се образува, за да спре кървенето, възникващо при нараняването на кръвоносен съд. При спукване на кръвоносен съд тромбоцитите се слепват (адхезия) и се натрупват (агрегация) при раната, като започват да образуват маса, за да спрат кръвотечението.

Съсирването е нормална реакция на тялото спрямо нараняване с кървене, необходима функция за предотвратяване на загубата на твърде голямо количество кръв. Повечето кръвни съсиреци се разграждат в кръвта, когато тялото е излекувало кръвоносния съд. Кръвните съсиреци обаче могат да бъдат потенциално опасни, ако възникнат в здрави кръвоносни съдове или ако не се разградят, когато изпълнят своето предназначение. Тромбът представлява кръвен съсирек, който се образува край стената на сърцето или на кръвоносния съд. Този тип съсирек може да забави протичането на кръвта и ако нарасне достатъчно, може да спре притока на кръв в кръвоносния съд. Емболът е съсирек, който се образува в една част на тялото, придвижва се с кръвния поток и засяда в друг кръвоносен съд на тялото. Емболите се срещат по-рядко, но са по-опасни, защото могат да причинят внезапно запушване на потока на кръвта (емболия), което да бъде

Различни са причините за кръвните съсиреци
Различни са причините за кръвните съсиреци

фатално. Емболията, която възниква в артерия, спира притока на кръв към даден орган или тъкан и може да доведе до увреждане на тъканта или до смърт. Последиците са:
– Емболия в церебрална (мозъчна) артерия може да причини инсулт
– Емболия в коронарна артерия може да доведе до инфаркт и остра сърдечна недостатъчност
– Емболия в пулмоналната (белодробна) артерия може да доведе до учестено дишане или смърт
– Емболия в ретинална артерия може да причини внезапна слепота в едното око
– Емболия в артерия, снабдяваща с кръв определен крайник, може да доведе до увреждане на тъкани и възможна гангрена
– Емболия в която и да е артерия, водеща до някой орган, може да причини загуба на функцията на този орган

Причини и симптоми
Няколко са факторите, които допринасят за образуването на кръвни съсиреци. Флебитът (възпалението на вените) е състояние, което може да увеличи образуването на кръвни съсиреци. Заболяванията на кръвта или други състояния – особено възпалителни – също могат да окажат влияние върху образуванията на съсиреци. Образуването на плаки в артериите (атеросклероза) и увредените кръвоносни съдове увеличават вероятността от кръвни съсиреци, тъй като забавят протичането на кръвта и осигуряват място, където тромбоцитите могат да се съберат и да образуват съсирек.

Генетичните фактори също играят роля за предразположението към образуване на кръвни съсиреци. Влияние върху образуването на кръвни съсиреци оказва и хранителният режим. Холестеролът и наситените мазнини, които са свързани с атеросклерозата, могат да допринесат за образуването на кръвни съсиреци. Рискът от кръвни съсиреци при хората, чийто хранителен режим е беден на важни мастни киселини, зеленчуци и риба и които не приемат достатъчни количества хранителни вещества и антиоксиданти, е по-голям. Състояния или пози на тялото, които забавят циркулацията на кръвта – продължителна почивка на легло или седене в автомобил или самолет продължително време – могат да доведат до образуване на съсиреци в краката. Образуването на кръвни съсиреци може да бъде причинено от увеличен фибриноген (фактор за кръвосъсирването) поради естрогена в късните етапи на бременността и от продължителна употреба на противозачатъчни хапчета. Другите фактори включват разширени вени, раждане, сърповидноклетъчна анемия, тютюнопушене, наднормено тегло, заболяване на черния дроб и смущения в сърдечно-съдовата система.

Възможно е да липсват всякакви симптоми за наличието на кръвен съсирек. Когато симптомите се появят, те често изглеждат внезапни и показват местоположението на съсирека. Силното замайване, което се появява без всякакво предупреждение, може да показва наличие на съсирек в церебралната (мозъчната) артерия. Внезапната пълна или частична слепота в едното око е възможно да се дължи на съсирек в ретиналната артерия. Твърда синя бучка в някоя вена или неочаквана болка в ръка или крак, съпроводена с изтръпване, слабост или друг признак, че кръвта не достига до това място, може да покаже наличие на кръвен съсирек. Възможно е също да се появят мехури или язвички по кожата. Съсирек в някоя артерия в близост до важен орган, като например сърцето или белите дробове, води до болка или намалена дейност на органа. Ако притокът на кръв към дадена част на тялото е блокиран за продължителен период от време, може да се стигне до гангрена – загиване (некроза) на тъкани.

Диагностициране
Пациентите описват силата и местоположението на болката, която изпитват. Лекарят може да забележи и физически признаци за наличие на кръвен съсирек, като подута синя бучка, промяна на цвета на някой крайник или язвичка. Медицинският персонал проверява за липса или за забавен пулс, както и за понижено кръвно налягане в крайника. За определяне на местоположението на съсирека може да се използва доплерово изследване с ултразвук, ангиография или артериография. През 2007 г. Американският медицински колеж и Американската академия на семейните лекари одобриха Правилото за прогнозиране на Уелс за диагностициране на венозна тромбоемболия (кръвен съсирек във вена, а не в артерия). Правилото на Уелс определя точки въз основа на следните състояния у пациентите:
Лечение на рак в предходните шест месеца
– Парализа, пареза или гипс на крака или стъпалото
– Скорошно прекарване на четири или повече дни на легло поради заболяване или тежка операция, която изисква упойка, в предходните 12 седмици
– Локализирана болезненост по дълбоката венозна система в краката, особено в задно-горната им част
– Подуване на целия крак
– Подуване на прасеца с около 3 см или повече от нормалното му състояние
– Оток с дълбоки белези по кожата на симптомно изявения крак
– Колатерални (обходни) повърхностни вени в симптомно изявения крак

Лечение
Хранителната терапия включва: витамини ВЗ (ниацин), В6, С и Е; добавки с мастна киселина и чесън, както и минералите цинк, магнезий и манган. Към билковите лечебни средства спадат много лютият червен пипер, други видове лют пипер и гинко, за да се намали протеинът фибрин, който представлява необходим фактор за кръвните съсиреци. Боровинката, куркумата и джинджифилът помагат да се намали слепването на тромбоцитите – условие за образуване на съсирек. Лукът и чесънът също помагат за намаляване на фибрина и слепването на тромбоцитите. Според проучване, проведено в Бригъм и в Бостън през 2007 г., жените, които са приемали добавки с витамин Е, са намалили риска от кръвни съсиреци с 18% в сравнение с жените, които не са го приемали. При други изследвания е установено, че пресният лук и екстрактите от него, които се продават в търговската мрежа, наистина намаляват нивото на холестерола в кръвта, свалят кръвното налягане и помагат да се предотврати образуването на кръвни съсиреци. Макар че тези изследвания са извършени само върху малък брой хора, те се подкрепят от допълнителни данни от проучвания, извършени върху животни, както и от лабораторни тестове. Много от тези свойства се откриват и в чесъна, който е близък родственик на лука.

Пациенти, които приемат предписани на хапчета антикоагуланти, трябва да се консултират със своите лекари, преди да започнат витаминни, хранителни или билкови терапии.

Хидротерапията (водолечението), използвана като лечение за кръвни съсиреци, може да включва контрастни приложения – редуване на горещо и студено – в областта на съсирека, за да се увеличи притокът на кръв. Натуропатът ще препоръча специфични лекарствени средства въз основа на симптомите на пациента. Към тях спада хамамелисът. Ако кръвните съсиреци се дължат на влошена циркулация на кръвта, масажът може да помогне, но ако пациентът страда от флебит, съсирекът може да се размести и да заседне на друго място.

Алопатично лечение
На пациенти с кръвни съсиреци обикновено се предписват антикоагулиращи (противосъсирващи) лекарства. Стрептокиназата помага да се разтворят съсиреците, които вече са налични в тялото. Хепаринът спира натрупването на тромбоцитите и може да се предпише след операция, когато съществува вероятност кръвта да се съсири. Обещаващо лечение против образуването на кръвни съсиреци, свързани със септичен шок, е рекомбинантната форма на активиран човешки протеин С, естествен антикоагулант. Лекарите могат да предпишат аспирин на пациенти, при които съществува риск от образуване на кръвни съсиреци, макар че аспиринът може да увреди лигавицата на стомаха, затова е наложителен съвет от лекуващия как да се намалят до минимум рисковете от него. Отстраняването на съсиреци по хирургичен път се препоръчва единствено ако те застрашават живота или могат да доведат до загиване на тъкани.

Очаквани резултати
Ако съсирекът не бъде открит своевременно, той става потенциално опасен и може да доведе до инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност или друго сериозно усложнение. При внезапна болка или загуба на функция е наложителен преглед от лекар. Ако притокът на кръв към даден орган бъде блокиран за продължителен период от време, може да се развие гангрена и да се наложи ампутация на крайника. За предотвратяване на бъдещи съсиреци се препоръчва подходящ хранителен режим и физически упражнения.

Превенция
Съществуват рискови фактори, например генетично свързани заболявания, които не могат да бъдат намалени. Намаляването на другите рискови фактори обаче помага да се избегнат проблеми с кръвните съсиреци. Прекратяване на пушенето, поддържане на подходящо тегло и подходящ хранителен режим могат да помогнат да се намали рискът от проблематичното съсирване на кръвта.

Здравословният хранителен режим с богати на фибри и ниско съдържание на холестерол храни и много плодове и зеленчуци е добър начин за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци и на много от състоянията, които могат да ги предизвикат, като например атеросклерозата. В допълнение, храни като чесън, джинджифил, лук и лют пипер могат да помогнат за намаляване на слепването на тромбоцитите и образуването на съсиреци. Препоръчва се и приемането на рибни масла и на други добавки, които допълват с подходящи вещества хранителния режим.

Умерените физически упражнения помагат да се поддържа здравословното тегло и да се подобри кръвообращението, което пък води до намаляване на рисковите фактори за образуването на кръвни съсиреци. Физическите упражнения могат освен това да намалят риска от кръвни съсиреци при жени, които използват противозачатъчни хапчета продължително време. Онези, които са принудени да седят седнали дълго време – в самолет, в автомобил или на работа, – могат да предотвратят образуването на съсиреци, като носят свободни дрехи, вървят и протягат крака винаги когато това е възможно. Свиването и отпускането на мускулите в долната част на тялото, дори в седнало положение, може също да подобри кръвообращението.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *