Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Учени: С конец се мeри най-точно дали и колко сме дебели

Има най-различни начини за изчисление на това дали теглото е наднормено, и ако да – с колко

наднормено тегло индекс Но кой от тях е най-точен и на кой можем да се доверим?

С конец се мери много по-точно дали имате наднормено тегло, отколкото с прочутия Индекс на телесната маса

Измерете ръста си с конец, като го размотаете от макарата точно толкова, колкото сте високи, и го скъсате. После сгънете нишката конец на две и я обвийте около кръста си.

Ако ви заобиколи отвсякъде и е хлабава, нямате наднормено тегло. Ако обаче сгънатата на две нишка на конеца не стигне за цяла обиколка около кръста или ако трябва да си „глътнете“ корема – имате твърде много телесни мазнини.

В момента повечето лекари и диетолози използват Индекса на телесната маса, при който теглото се съизмерва според ръста. Първо ръстът в метри се умножава по себе си (на квадрат). После броят на килограмите се дели с полученото число. По него те преценяват дали пациентът затлъстява, или вече е тлъст, какви са рисковете за здравето му и колко големи са те. За нормален се смята индекс на телесната маса от 18,5 до 24,9. Наднормено е теглото при индекс между 25 и 29,9. При индекс над 30 човекът е тлъст.

Но има и критици на индекса, според които чрез него здравните рискове се преувеличават за хора с по-тежка костна структура или с по-голяма мускулна маса. Освен това се пропускат хората с телесна форма „като ябълка“, които имат опасни струпвания на тлъстини по средата на тялото.

Смята се също, че индексът изопачава картината при хора с висок ръст. Но най-големият му недостатък е, че не взема под внимание съотношението на мускулите спрямо тлъстините в тялото. А мускулите тежат повече от тлъстините, така че хората с яки атлетични фигури се оказват по-затлъстели, отколкото са в действителност.

Така един 190-сантиметров олимпийски спринтьор с тегло 90 кг се оказва със същия индекс (26) като някой торбест чичка с неговия ръст и тегло.

От друга страна, много медицински изследвания правят извода, че рискът за сърцето на човек с тънка талия е по-малък. Тук под „тънка талия“ се разбира нейната обиколка да е поне двойно по-малка от ръста.

Екип от Оксфордския университет е проследил здравословното състояние на 2917 души над 16-годишна възраст. Оказало се, че над 1/3 от „вталените“ според Индекса на телесната маса са всъщност затлъстели по метода с конеца. Екипът представи данните от своето изследване през май в Прага на европейската конференция по затлъстяването.

„Няма нищо по-лесно от това да получиш съотношение под 0,5 на ръст спрямо обиколка на талията. Нямаш нужда дори от шивашки метър с цифри, трябва ти само конец – казва д-р Маргарет Ашуел от Оксфорд. – По-лесно е, по-евтино е и може да се прилага при масови изследвания. Но среща съпротива, защото индексът е всеобщо възприет.“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *