Внимание! Препаратите против комари крият рискове за здравето!

По данни на Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ препаратите против комари крият рискове за здравето

репиленти

Опасна съставка в тях е перметринът, който е канцероген. Вредно съединение е и DEET. То води до мозъчни увреждания, загуба на концентрация, припадъци.

Най-опасни са спрейовете, защото съставките им бързо се изпаряват и влизат в дихателните пътища, а заедно с това атакуват кожата и очите. Оксибензол, парабени и триклозан в спрея причиняват алергични реакции, кожни обриви и дори астма.

Освен това, с повишено внимание трябва да се ползват и уредите, които се включват в електричеството, и оттам се изпарява някаква течност. Често става така, че не се спазват указанията, и изпаряващите уреди работят повече от 8 часа в денонощие. Трябва да знаете, че дори и до този момент да са влезли някакви комари, то само час след като сте сложили устройството, те ще са мъртви и нови няма да влязат.

Освен химията има и естествени средства, които ни предпазват от комари, мравки и други летящи и нелетящи досади.

Чесънът е много силен в отпъждането на комари. Вече се продават екологични спрейове с аромат на чесън за пръскане на градински и балконски цветя. Друго природно средство е ябълковият оцет. Той обаче не бива да попада на кожата, защото я прави още по-податлива на ухапвания. Лошото при двата вида е дразнещата миризма не само за комарите, но и за хората.

Засаждането на босилек, невен, мента или лавандула в градината или на балкона спасява не само от комари, но и от мравки. Силно ароматните растения ги отблъскват, а са приятни за хората. За защита на кожата се препоръчват етерични масла – от мента, от лимонова трева, от невен, от чаено дърво, от лавандула, от здравец, от розмарин. Те не се нанасят директно, а се добавят към крем или балсам за тяло.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *