ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Невенът и неговите лечебни свойства

Оранжево-жълтите цветчета на невена красят градините пред много къщи, а в диво състояние може да се видят и по сметищата.Това растение е своеобразен барометър – ако след 7 часа сутринта цветчетата му останат затворени, значи, че през деня ще вали.Има различни видове невен с по-пълни цветчета, със светли или тъмни тичинки, но всичките с еднаква лечебна сила.Невенът цъфти от юни до късна есен.В народната медицина се използва цялата надземна част -цветове, стъбла и листа. Трябва да се бере обаче при силно слънце, тъй като тогава лечебната му сила е най-голяма. Може да се използва и пресен, направо от градината, стига да не го е попарила сланата.

Невенът има противомикробно действие и способност да ускорява заздравяването на раните.

Като кръвопречистващо растение той е най-доброто средство при жълтеница.

При генитални гьбични заболявания помагат промивки и бани.

При контузии рани с кръвонасядания, рани от залежаване, отоци и разтеглени мускули се препоръчват компреси с тинктура от невен, разредена с преварена вода.

Пигментация на кожата, старчески петна и грапави кожни образувания могат да изчезнат, ако продължително време се мажат по няколко пъти на ден с прясно изцеден сок от невен.

Сокът от пресни дръжки лекува брадавици и краста.

Вътрешно под формата на чай растението се препоръчва при жълтеница, чернодробни заболявания, язва на стомаха, възпаление на дебелото черво, воднянка, кръв в урината, при високо кръвно налягане и като успокояващо нервната система средство.

Чай от две равни чаени лъжички цветчета на чаена чаша вода е отлично средство при запек. Същата отвара се дава и при глисти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *